18 February 2016

Kantoor aan huis? Hier moet je op letten

Kantoor aan huis? Hier moet je op letten

Denk jij er over om een kantoor of bedrijfsruimte aan huis te beginnen? Lekker makkelijk toch? Je hoeft je huis niet meer uit, geen extra huur en je hebt jouw onderneming altijd tot je beschikking. Een kantoor aan huis is echter wel meer dan een bordje op je voordeur plakken of een adres in je handtekening. We geven je een overzicht van zaken waar je rekening mee moet houden.

Onderneming aanmelden bij de gemeente

Wil je een kantoor aan huis openen, dan moet de gemeente hiervan op de hoogte zijn. Meld je dus aan. Hoe je dit doet kun je vaak vinden op de website van jouw gemeente.

Heb je een vergunning of ontheffing nodig?

De gemeente heeft een bestemmingsplan waarin staat welke activiteiten je mag ondernemen in jouw buurt. Check even of jouw soort onderneming past binnen dit plan. Zo niet, dan kan je bij de gemeente een ontheffing aanvragen om toch je onderneming op te zetten.

Wanneer je een horeca onderneming gaat opzetten of je gaat zorgen voor geluids- of parkeeroverlast, heb je een vergunning nodig. Zorg dat je dit op tijd aanvraagt. Zonde om niet van start te kunnen omdat je op de betreffende vergunning zit te wachten.

Fiscaal aftrekbaar

Als ondernemer kan je kosten van je kantoor aan huis aftrekken voor de belasting. Je kantoorplek moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De kantoorruimte heeft een eigen opgang
  • De kantoorruimte heeft een eigen wc.
  • Je zou de ruimte ook aan een ander moeten kunnen verhuren.
  • 1/3 van de inkomsten van jouw onderneming worden vanuit deze kantoorruimte verdiend.

Wanneer je voldoet aan deze voorwaarden kun je de huur voor het bedrijfsgedeelte fiscaal aftrekken. Ook een deel van de hypotheekschuld kan aan de onderneming worden toegerekend. De rentekosten van datdeel zijn aftrekbaar als ondernemingskosten, evenals de kosten van verwarming, internet (strikt zakelijk), elektra en water.

Helaas voldoen niet veel kantoorruimtes aan huis aan de juiste voorwaarden. Je kan wel bedrijfsmiddelen aftrekken zoals je computer, printer of vakliteratuur.

Ben je verzekerd?

Je privé verzekeringen kun je niet inzetten voor jouw bedrijfsgedeelte. Je moet dus een aparte inboedelverzekering afsluiten voor alles wat met jouw onderneming te maken heeft.

Meer lezen

died_2396aea730
Diederick Cardon
Gepubliceerd op 18 February 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00