In welke gemeente kun je het beste je onderneming starten

Ondernemers hebben iets te kiezen tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Veel regels die voor jou als ondernemer gelden, worden vastgesteld op lokaal niveau. Tijd om het huidige ondernemersklimaat in de drie populairste vestigingssteden te peilen.

Amsterdam – Internationale allure

Onze hoofdstad zet zich – ook internationaal – steeds nadrukkelijker op de kaart als ideale stad om te wonen en te werken. Grote techbedrijven als Netflix, Booking.com en Uber hebben hun hoofdkantoor hier gevestigd. Die bedrijven zorgen ervoor dat talent uit binnen- en buitenland graag in Amsterdam wil werken. Er is maar één sector die harder groeit dan de tech sector en dat is de horeca. Niet alleen de toeristen maar ook de Amsterdammer trekt weer graag de portemonnee, vooral om uit eten te gaan. Nieuwe, hippe eetgelegenheden schieten – ook buiten het centrum – als paddenstoelen uit de grond en zitten avond aan avond vol. De ondernemersdrift in Amsterdam wordt verder nog gestimuleerd door Startup Delta. Het programma waar voorheen Neelie Kroes en nu Prins Constantijn het gezicht van is en zich inzet voor een sterk ondernemersklimaat. Dit programma zorgt er vooral voor dat er meer kapitaal beschikbaar is voor jonge ondernemers met goede plannen. Forum voor Democratie van Thierry Baudet lijkt een aantal zetels in de raad te gaan krijgen. Zij willen vooral het MKB beschermen door een zogenoemd Deens model. Dat houdt onder andere in: een soepel ontslagrecht voor MKB en relatief hoge werkloosheidsuitkeringen. D66 lijkt weer de grootste te gaan worden, gevolgd door GroenLinks. Nutteloze cijfers: in het verkiezingsprogramma van D66 komt het woord ‘ondernemer’ 34 keer voor, bij GroenLinks slechts 19 keer.

Rotterdam – IJzersterk imago

Rotterdam vaart wel en dat al lang niet meer uitsluitend door de bedrijvigheid in en rondom de havens. Grote bedrijven als Unilever en Coolblue hebben hun hoofdkantoor in de Maasstad, maar vooral de kleinere ondernemers weten de stad tegenwoordig weer te vinden. Dankzij de enorme ontwikkeling die de stad de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, mocht de stad zich van 2015 tot 2017 ‘beste grote binnenstad van Nederland’ noemen. Niet voor niets opende Firm24 dit jaar het eerste kantoor in het centrum, om Rotterdammers die een BV willen oprichten bij te staan. “Steeds meer beginnende bedrijfjes en startups in en rondom Rotterdam slagen erin om door te groeien tot scale-ups. Het gaat ontzettend goed met Rotterdam. De dynamiek en de ‘hard-werkenmentaliteit’ maken dit de perfecte locatie voor Firm24 om ondernemers naar een volgende stap te helpen”, aldus één van de oprichters Migchelsen. Rotterdammers vertellen elkaar niet alleen maar hoe goed het gaat. Het kan altijd beter. Traditiegetrouw vinden ondernemers dat er minder regeltjes moeten komen en dat de overheden meer samen moeten werken met de ondernemers. Leefbaar Rotterdam is sinds 2014 verreweg de grootste partij in de gemeenteraad met 13 zetels. Een partij die zich vooral richt op veiligheid en integratie, maar ook de lokaal ondernemerschap wil stimuleren met minder regelgeving en betere opleidingen voor kansrijke sectoren. In de laatste peilingen staat Leefbaar ook bovenaan, gevolgd door de drie linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA.

een paspoort

Den Haag – Stamppot van overheid en bedrijfsleven

Er is geen stad in Nederland waar het bedrijfsleven zo vanzelfsprekend mengt met de overheid en kennisinstellingen als Den Haag. De Hofstad is aantrekkelijk vanwege de korte lijntjes met de politiek, de internationale status en de aanwezigheid van de hoofdkantoren van bijvoorbeeld Shell, KPN, Aegon en Nationale Nederlanden. Met de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam om de hoek is er altijd aanwas van nieuw talent. Den Haag organiseerde in 2014 de grootste internationale conferentie ooit in ons land. Een duidelijk teken dat de stad wereldwijd symbool staat voor vrede, gerechtigheid en (cyber)veiligheid. De gemeente Den Haag stimuleert vooral duurzaam ondernemerschap. Als ondernemer kun je veel subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast krijg je een vergoeding als je langdurig werklozen aan een baan helpt. D66 is de grootste partij in de raad en gaat ook in de peilingen weer aan kop. Ze moeten wel rekening houden met een nieuwe speler die zich hardmaakt voor Haagse ondernemers. Groep De Mos kan volgens Maurice de Hond zomaar de tweede partij van de stad worden. Naast schoonheid en veiligheid richt de partij van de oud PVV’er zich vooral op het stimuleren van Haags ondernemerschap.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 juni 2023
Gepubliceerd op 19 maart 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24