Ketenaansprakelijkheid: Voorkom onnodige kosten

Wanneer je een werknemer inhuurt of een bedrijf inschakelt om werk voor jou te doen, loop je het risico op 'ketenaansprakelijkheid'. Dit houdt in dat jij verantwoordelijk kunt worden gesteld voor de belastingen van anderen in die werkketen. Hieronder lees je hoe je dat risico kunt verminderen met een G-rekening.

Wat is ketenaansprakelijkheid?

Ketenaansprakelijkheid ontstaat wanneer je een ander bedrijf inhuurt om een deel van jouw werk uit te voeren. Dit bedrijf kan op zijn beurt weer een ander bedrijf inschakelen, waardoor er een keten van bedrijven ontstaat.

In deze keten moeten alle bedrijven loonheffingen betalen. Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premies zoals die voor de AOW. Vaak is het jouw verantwoordelijkheid als inhuurder om ervoor te zorgen dat deze loonheffingen worden betaald, zelfs als een ander bedrijf dit eigenlijk moet doen.

Als één van de bedrijven in de keten zijn loonheffingen niet betaalt, kan de Belastingdienst jou verantwoordelijk houden voor de openstaande bedragen. Dit wordt ketenaansprakelijkheid genoemd.

Wat is inlenersaansprakelijkheid?

Inlenersaansprakelijkheid is een specifieke vorm van ketenaansprakelijkheid. Dit speelt wanneer jij personeel inleent van een ander bedrijf. De ingehuurde medewerker werkt dan onder jouw leiding. Als het bedrijf dat de werknemer uitleent zijn loonheffingen of btw niet betaalt, kan jij als inlener aansprakelijk worden gesteld voor deze kosten.

Sectoren met ketenaansprakelijkheid

Ketenaansprakelijkheid komt veel voor in de bouw, waar hoofdaannemers vaak onderaannemers inschakelen. Maar ook in sectoren zoals landbouw en de kledingindustrie, waar tastbare producten worden gemaakt, kan ketenaansprakelijkheid optreden. Werk zonder tastbaar eindproduct, zoals advies geven, valt hier niet onder.

Wat is een G-rekening?

Een G-rekening is een speciale, geblokkeerde bankrekening die alleen gebruikt kan worden voor het betalen van loonheffingen en belastingen aan de Belastingdienst. Geld op deze rekening kan alleen worden overgemaakt naar de Belastingdienst, wat ervoor zorgt dat het altijd beschikbaar is voor de betaling van deze belastingen.

G-rekening aanvragen

Je kunt een G-rekening aanvragen bij de Belastingdienst. Na goedkeuring van je aanvraag, ontvang je een G-rekeningovereenkomst die je samen met je bank moet ondertekenen. Zodra dit proces is afgerond, kun je de G-rekening gebruiken.

Ketenaansprakelijkheid voor ZZP’ers

Als zzp’er ben je meestal degene die wordt ingehuurd. Maar ook jij kunt met ketenaansprakelijkheid te maken krijgen als je zelf weer een bedrijf inschakelt of personeel inleent. Als dat bedrijf zijn loonheffingen of btw niet betaalt, kan de Belastingdienst jou hiervoor aansprakelijk stellen. In dat geval kan een G-rekening nuttig zijn.

Risico's verminderen

Om het risico van ketenaansprakelijkheid te verkleinen, kun je een verklaring opvragen van het bedrijf dat je inhuurt, waarin staat dat zij hun loonheffingen en btw hebben betaald. Daarnaast is het belangrijk om zelf een goede administratie bij te houden en, indien nodig, gebruik te maken van een G-rekening.

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over het opschalen van jouw onderneming.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 27 augustus 2024
Gepubliceerd op 26 augustus 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24