Maatschappelijk verantwoord ondernemen: alles over MVO

Als ondernemer zit je dag en nacht in je eigen ‘ondernemersbubbel’. Je hebt ondertussen je eigen klantenkring, leveranciers en werknemers verzameld. Dat is hartstikke fijn, maar natuurlijk bestaat er ook nog een wereld buiten jouw onderneming. Het is goed om je dit van tijd tot tijd te realiseren en de wereld een handje te helpen, of in ieder geval niet tot last te zijn. Wil je meer weten over maatschappelijk verantwoord ondernemen? Lees dan snel verder!

What a wonderful world

Steeds meer bedrijven dragen hun steentje bij aan planeet aarde. Dat is broodnodig, want het gaat niet goed met ons milieu. Ook jij als ondernemer kan op jouw manier onze wereld een beetje helpen, door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Wil jij weten hoe jij je steentje bij kunt dragen? Klik dan hier. Maatschappelijk verantwoord ondernemer wordt ook wel MVO genoemd. Deze vorm van ondernemen richt zich overigens niet alleen op een beter milieu, maar ook op mens en economie.

De voordelen voor jouw bedrijf

Natuurlijk is het voordehandliggend dat een beter milieu het grootste voordeel is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft niet alleen voordelen voor de aarde, maar ook voor jouw onderneming. Steeds meer klanten hechten namelijk waarde aan een groenere wereld, en kiezen eerder voor bedrijven die maatschappelijk verantwoorde keuzes maken dan voor vervuilende bedrijven. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen is de kans dus groot dat jouw klantenkring zal groeien. Mooi toch! Je kunt aantonen dat je meedoet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen  door bijvoorbeeld een energielabel of keurmerk op je onderneming te plakken, of door een verslag uit te brengen van jouw duurzame activiteiten.

ondernemen

De drie P’s

MVO Nederland is een non-profit organisatie die bestaat uit een netwerk van ondernemers die stuk voor stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens de organisatie ben je écht maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen als je je richt op de volgende drie p’s:

  • Planet. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Wie maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, begint met een duurzame onderneming. Zo ben jij er als ondernemer zeker van dat jouw onderneming het milieu niet schaadt.
  • People. Natuurlijk moet je als ondernemer niet alleen rekening houden met de wereld, maar ook met zijn bewoners. Als maatschappelijk verantwoord ondernemer is het daarom ook goed om er voor te zorgen dat de rechten van jouw werknemers niet worden geschaad.
  • Profit. Winst maken is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten van ondernemen, maar als maatschappelijk verantwoord ondernemer is het ook goed om er voor te zorgen dat jij met jouw activiteiten de economie in jouw omgeving niet schaadt.

Wat kan ik doen?

Natuurlijk hoef je als ondernemer niet meteen de hele wereld te verbeteren. Je kunt ook gewoon beginnen met kleine stapjes. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Bomen planten.
  • Duurzaam materiaal inkopen.
  • Een goed doel steunen.
  • Je inzetten tegen racisme.

Advies nodig? Firm24 helpt je graag!

Ben jij als ondernemer enthousiast geworden over het maatschappelijk verantwoord ondernemen en wil je hier graag mee aan de slag? Wij bij Firm24 helpen je graag! Plan daarom vandaag nog een gratis check-gesprek in!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 17 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24