5 tips die jou gaan helpen bij het duurzaam ondernemen!

In 2023 wordt verwacht dat bedrijven en ondernemers aandacht besteden aan duurzaamheid. Mensen komen met unieke oplossingen en nieuwe ideeën en maken zo de toekomst net wat beter. Maar wat kan jij doen om als ondernemer je steentje bij te dragen aan een groene en duurzame toekomst? Lees het allemaal in deze blog.

De drie p’s: people, planet, profit

De drie p’s staan voor duurzame ontwikkeling. Als ondernemer moet je, anno 2023, deze drie pilaren (people, planet, profit) zien te combineren op een harmonieuze manier. Denk na wat jouw bedrijf betekent voor de maatschappij (people), het milieu (planet) en hoe winst duurzaam kan worden verkregen (profit). Wanneer je een businessplan maakt voor jouw bedrijf, moet er aandacht worden besteed aan al deze elementen. Denk dus na hoe jij winst wil maken zonder daarmee de aarde of mensen te beschadigen. Een duurzaam bedrijf heeft de drie p’s op een rij en is zich bewust van de impact die zij maken op de wereld. Zodra één van de drie p’s uit balans raakt, is dit slecht voor de duurzaamheid.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Om verantwoordelijk te kunnen ondernemen moet je aan veel verschillende factoren denken. Voor duurzaam ondernemen moet er bijvoorbeeld worden nagedacht over klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en de invloed van sociale media. Het gaat dus niet alleen om één specifiek deelgebied. Het is belangrijk om te weten dat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) nooit stopt, het is een cyclisch proces dat constant aangepast kan worden. Beslissingen in je bedrijf moeten voortdurend worden afgestemd op de omgeving. Onze tip is dan ook: ga 2023 van start met aanpassingsvermogen zodat jij de komende jaren een pro wordt in maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wereldbol

Stimulatie van de overheid

Er wordt van bedrijven verwacht dat zij rekening houden met de voetafdruk die ze achterlaten op de maatschappij en zo duurzaam ondernemen, dus ook van jou! De overheid stimuleert dit maatschappelijk verantwoord ondernemen dan ook op verschillende manieren. Zo worden er subsidies vrijgemaakt voor duurzame investeringen en wordt energiebesparing aangemoedigd. Er bestaat zelfs een duurzaamheidslening die je bij bepaalde gemeenten kan aanvragen om verduurzamende maatregelen te nemen. Deze stimulatie geeft aan dat het bij de tijdgeest van 2023 past om je in te zetten voor het milieu en de maatschappij.

Tips voor jou

Duurzaam ondernemen is een heel breed begrip. Toch hebben we een paar concrete tips die jou een eind op weg kunnen helpen.

  1. Begin met quick wins - dit zijn kleine dingen die weinig kosten en toch winsten opleveren voor jouw bedrijf. Ga bijvoorbeeld energie besparen door lampen uit te doen en apparaten niet op stand-by te laten staan of vervang al je lampen voor spaarlampen. Verduurzaam zo jouw bedrijfspand.
  2. Gebruik een duurzame leverancier - indien jij gebruik maakt van leveranciers is het belangrijk om te weten met wie je in zee gaat. Kies dan ook voor een leverancier die duurzaam ondernemen zelf ook nastreeft.
  3. Neem duurzame initiatieven - bedenk manieren waarop je iets kan terugdoen voor de maatschappij en omring je met personeel die gelijke normen en waarden hanteert. 
  4. Pas je verdienmodel aan - een andere tip is om specifiek te kijken naar hoe jij je geld verdient en dit op een duurzame manier in te richten door bijvoorbeeld duurzame goederen te kopen. Zet lange termijn doelen en bepaal hoe je deze met maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat bereiken.
  5. Deel jouw duurzame keuzes - jouw klanten en personeel moeten zien dat jij bezig bent met de drie p’s: people, planet, profit. Door hier open over te zijn draag je een goed beeld naar buiten voor jouw bedrijf.
Magneet

Vragen?

Wil jij tips over duurzaam ondernemen of meer weten over het onderwerp? Ga dan voor advies over jouw persoonlijke situatie naar onze site. Wil je lezen over hoe de dienstverlening van Firm24 co2 neutraal is, klik dan hier. Plan dan hier een gratis check-gesprek in met één van de specialisten die al jouw vragen kan beantwoorden.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 25 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24