Je merknaam registreren in de Benelux of Europa, wat is het verschil?

Merknaam registreren in Benelux of Europa

De meeste Nederlandse ondernemers kiezen voor een Benelux merkregistratie. Dat kan bij het BOIP. Specialisten zoals Firm24 kunnen je begeleiden bij dat proces. Onder omstandigheden kan het nodig zijn om jouw merk in de EU te laten registreren. Een groter gebied en meer bescherming dus per definitie altijd beter?

Waarom zou ik mijn merk in de Benelux registreren?

Een Benelux registratie is in de meeste gevallen genoeg. Als jij als Nederlandse ondernemer jouw producten in Nederland aanbiedt, ben je in deze markt uiteraard beschermd. Deze bescherming kan worden ingeroepen tegen alle partijen die actief zijn in de Nederlandse markt, ongeacht waar deze partijen vandaan komen. Bied je jouw producten aan op de markt in België of Luxemburg? Dan is jouw merk ook daar beschermd tegen inbreuken.

Een registratie in de Benelux is de snelste en goedkoopste registratie. Na registratie van het merk vindt toewijzing vaak plaats binnen 2 maanden. De kosten bedragen “slechts” €499,-. Mocht je het werkingsgebied van jouw merkbescherming op een later moment willen uitbreiden, dan wordt altijd de Beneluxregistratie als “basis” gebruikt waarop die uitbreiding plaatsvindt. Deze registratie behoudt dan dus zijn functie.

Waarom zou ik mijn merk in de EU registreren?

Het kan zijn dat jij als Nederlandse ondernemer een sterk merk hebt opgebouwd, en jouw product of dienst wil gaan aanbieden in een ander EU land. Om er zeker van te zijn dat jouw merk daar niet met voeten getreden kan worden (bijvoorbeeld door imitatie) kun je ervoor kiezen om jouw merk als EU-merk te registreren. Na registratie van dat merk geldt een bescherming in alle EU-landen. Deze bescherming geldt tot 31 december 2021 ook nog in het Verenigd Koninkrijk. Wellicht daarna ook, maar dit is afhankelijk hoe de handelsrelatie zich gaat vormgeven vanaf die datum.

Een registratie in de EU is trager en duurder dan een Benelux registratie. De kosten voor registratie bedragen €800-1000 en de termijn voor registratie kan tot 12 maanden duren. Als het niet nodig is om een EU-merkregistratie te verkrijgen, raden wij dit dan ook ten zeerste af.

Conclusie

Voor de meeste Nederlandse ondernemers is een Benelux merkregistratie voldoende. Deze kan via Firm24 al verkregen worden voor maar €499,-. Voor meer informatie daarover, lees hier meer.

Wil je ondanks het voorgaande toch een EU - Merkregistratie. Dan kun je je wenden tot het support team van Firm24. Hier kun je ook terecht voor al je andere vragen.

Meer lezen

Gepubliceerd op 5 maart 2020
coen_bf366ce48e
Coen Santhagens linkedin
Coen Santhagens is operationeel verantwoordelijk bij FIRM24. Daarnaast schrijf hij graag artikelen m.b.t. ondernemen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00