Samenwerken met andere ZZP’ers? Volg het stappenplan

4 op de 5 ZZP’ers geeft aan op termijn graag samen met andere ZZP’er of ondernemer(s) te willen ondernemen. In dit artikel leggen we uit welke bouwstenen daarvoor nodig zijn aan de hand van het voorbeeld van CreativeX BV. Hieronder lees je welke stappen je concreet moet nemen om het goed te regelen.

Stap 1: Persoonlijke holding oprichten

Zoals in dit artikel beschreven, iseen persoonlijke holding van groot belang. Online heb je dit binnen een paar stappen geregeld voor een vast bedrag. Je kan je dan ook uitgebreid laten adviseren over hoe je alles het beste kan aanpakken.

→ Maak jouw account aan

Stap 2: Aandelenoverdracht of uitgifte van aandelen

Om een deel van een bedrijf in bezit te krijgen, moeten aandelen worden overgedragen of uitgegeven. Om te wetente komen wat in jouw geval het beste is, kun je advies inwinnen. Overleg met CreativeX BV wie de kosten gaat dragen van de aandelenoverdracht.

Lees ook: aandelen uitgeven of overdragen? :

→ De voor – en nadelen op een rijtje 

Stap 3: Zet een salarisadministratie op

Om geld te kunnen ontvangen vanuit je persoonlijke holding, moet je ervoor gaan zorgen dat je jezelf salaris kunt (en mag) uitbetalen. Om dit te regelen, moet er sprake zijn van een deugdelijke salarisadministratie. Iets wat tegenwoordig heel eenvoudig online is te regelen.

Contract

Stap 4: Leg alles goed vast

Om de samenwerking tussen jou, je persoonlijke holding en CreativeX BV verder te formaliseren, moet een aantal overeenkomsten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe aandeelhoudersovereenkomst en een managementovereenkomst. Je kan hier natuurlijk een jurist voor inschakelen, maar gelukkig heb je tegenwoordig ook snellere en meer betaalbare oplossingen.

Stap 5: Overzie en beperk de kosten

Samenwerken is mooi, maar wat kost datongeveer om het allemaal te regelen? Op zich is dat goed te overzien. Hieronder vind je een lijstje van de globale kosten. Om in jouw situatie een specifieke inschatting te kunnen maken, kun je altijd even contact opnemen.

Wat is nodigInvestering
Opzetten persoonlijke holdingvanaf € 250,-
Aandelenoverdracht of uitgiftevanaf € 549,-
Opzetten alle administratie, voor de holding, inclusief salarisadministratie, accountancy/belastingaangiftes, incl. BTW, VPB, IB, etc.vanaf € 99,- per maand
Aanpassen management en aandeelhoudersovereenkomstenNeem contact op voor indicatie
Totaalvanaf € 814,- en vanaf € 99,- per maand

Meer weten? Of even sparren?

We kunnen ons goed voorstellen dat dit voor jou als ondernemer geen dagelijkse kost is. Voor ons wel. Wij doen de hele dag niet anders als Holdings en BV’s oprichten, en ondernemers adviseren bij dit soort stappen. Heb je vragen over hoe jij dit het beste kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Wij helpen je graag met het maken van een passende oplossing.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 22 april 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24