Mijn werknemer heeft schade veroorzaakt, wat nu?

Een vrouw met handen voor haar gezicht
Gepubliceerd op 24 juli 2023

We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Ook op de werkvloer. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en in het ergste geval wordt er ook nog eens schade veroorzaakt. Erg vervelend! Het is voor de werksfeer niet bevorderlijk wanneer zich vervelende situaties voordoen. Daarom is het goed om snel actie te ondernemen en de schade af te handelen, zodat iedereen weer met een gerust hart aan het werk kan gaan. Wil je meer weten over wat je moet doen wanneer een van je werknemers schade veroorzaakt? Lees dan snel verder!

Schade! Wat nu?

Hoe schade wordt veroorzaakt verschilt natuurlijk van moment tot moment. Het kan gaan om een computervirus die je werknemer per ongeluk heeft gedownload, een verkeerde berekening of een inschattingsfout bij het parkeren van een bedrijfsauto. Toch zijn de vervolgstappen vrijwel altijd hetzelfde. Allereerst zal de werknemer de situatie bij jou als werkgever op tafel moeten leggen. Dan kunnen jullie samen eerst op een redelijke manier de schade aanschouwen. Ligt de schade een stukje ingewikkelder? Dan is het misschien nodig om een rechter in te schakelen die zijn of haar blik op de situatie kan werpen. De rechter doet dan een uitspraak over wie in dit geval aansprakelijk is voor de schade. Het is wel noodzakelijk om dan juridische begeleiding in te schakelen omdat zo’n rechtszaak nogal ingewikkeld in elkaar kan zitten. Deze begeleiding bieden wij bij Firm24 je natuurlijk maar al te graag!

een magneet

Wie krijgt de schuld?

Soms is het dus nodig om juridische hulp in te schakelen, omdat het soms nogal ingewikkeld kan zijn om te bepalen wie nu precies de schuldige partij is. De regel is namelijk simpel; jij bent als  werkgever in principe altijd aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt door werknemers. Ook als jij niet eens bij de situatie aanwezig was. Je hebt als werkgever namelijk een zorgplicht over je werknemers. Dit houdt in dat je een zo veilig mogelijke werkomgeving moet bieden aan je werknemers. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een gebruiksaanwijzing moet leveren bij bepaalde machines. Alleen wanneer de werknemer schade heeft veroorzaakt door roekeloos gedrag, dan ben je (waarschijnlijk) niet aansprakelijk als werkgever en is enkel de werknemer aansprakelijk voor zijn of haar gemaakte schade. Stel je dus de volgende twee situaties voor:

  • Werknemer Henk loopt met zijn vers gezet bakje koffie de printkamer binnen. Omdat de plint van de printkamer al maanden los zit, maar steeds maar niet wordt gerepareerd, struikelt Henk waardoor hij zijn volle bak cappuccino over een van de printers heen gooit. De printer is direct stuk. In dit geval ben jij als werkgever aansprakelijk, en Henk niet. Ook al was jij als werkgever niet eens in de printkamer aanwezig toen de schade werd veroorzaakt. In dit geval kun je de schade niet verhalen op de verzekering van Henk, maar zul jij als werkgever je eigen verzekering in moeten schakelen.
  • Patricia heeft al behoorlijk wat rijlessen gehad, maar is gezakt voor haar rijexamen. Overmoedig besluit ze onder werktijd toch een van de bedrijfsauto’s te gebruiken waarna ze een botsing veroorzaakt met schade aan de desbetreffende auto. In dit geval ben jij als werkgever niet aansprakelijk, omdat de schade veroorzaakt is door roekeloos gedrag van je werknemer Patricia. Rijden zonder rijbewijs wordt namelijk gezien als roekeloos gedrag. In dit geval kun je de schade verhalen op de verzekering van Patricia.

Het schaderisico afdekken: hoe?

In de meeste gevallen zul jij als werkgever dus aansprakelijk worden gesteld wanneer een van je werknemers schade veroorzaakt en kun je de schade dus niet verhalen op zijn of haar verzekering. Erg vervelend wanneer je dus steeds geld moet investeren in het kopen van bijvoorbeeld nieuw materiaal. Daarom kun je als ondernemer op twee manieren je schaderisico afdekken:

  • Zorg voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Hierdoor blijft het risico op schade beperkt en kun jij als werkgever aantonen dat je voldoet aan je zorgplicht. 
  • Sluit als ondernemer een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af (AVB). Deze verzekering beschermt jou als werkgever wanneer een van je werknemer schade veroorzaakt aan een derde partij, zoals een klant.
  • Daarnaast bestaat er voor sommige beroepen ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt sommige beroepen tegen schade veroorzaakt door beroepsfouten.
handen schudden

Regel nu jouw juridische begeleiding na een bedrijfsongeval!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00