Gemakkelijk online een verzekering afsluiten?
Dat kan!
We weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Ook op de werkvloer. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en in het ergste geval wordt er ook nog eens schade veroorzaakt. Erg vervelend! Het is voor de werksfeer niet bevorderlijk wanneer zich vervelende situaties voordoen. Daarom is het goed om snel actie te ondernemen en de schade af te handelen, zodat iedereen weer met een gerust hart aan het werk kan gaan. Wil je meer weten over wat je moet doen wanneer een van je werknemers schade veroorzaakt? Lees dan snel verder!
Hoe schade wordt veroorzaakt verschilt natuurlijk van moment tot moment. Het kan gaan om een computervirus die je werknemer per ongeluk heeft gedownload, een verkeerde berekening of een inschattingsfout bij het parkeren van een bedrijfsauto. Toch zijn de vervolgstappen vrijwel altijd hetzelfde. Allereerst zal de werknemer de situatie bij jou als werkgever op tafel moeten leggen. Dan kunnen jullie samen eerst op een redelijke manier de schade aanschouwen. Ligt de schade een stukje ingewikkelder? Dan is het misschien nodig om een rechter in te schakelen die zijn of haar blik op de situatie kan werpen. De rechter doet dan een uitspraak over wie in dit geval aansprakelijk is voor de schade. Het is wel noodzakelijk om dan juridische begeleiding in te schakelen omdat zo’n rechtszaak nogal ingewikkeld in elkaar kan zitten. Deze begeleiding bieden wij bij Firm24 je natuurlijk maar al te graag!
Soms is het dus nodig om juridische hulp in te schakelen, omdat het soms nogal ingewikkeld kan zijn om te bepalen wie nu precies de schuldige partij is. De regel is namelijk simpel; jij bent als werkgever in principe altijd aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt door werknemers. Ook als jij niet eens bij de situatie aanwezig was. Je hebt als werkgever namelijk een zorgplicht over je werknemers. Dit houdt in dat je een zo veilig mogelijke werkomgeving moet bieden aan je werknemers. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een gebruiksaanwijzing moet leveren bij bepaalde machines. Alleen wanneer de werknemer schade heeft veroorzaakt door roekeloos gedrag, dan ben je (waarschijnlijk) niet aansprakelijk als werkgever en is enkel de werknemer aansprakelijk voor zijn of haar gemaakte schade. Stel je dus de volgende twee situaties voor:
In de meeste gevallen zul jij als werkgever dus aansprakelijk worden gesteld wanneer een van je werknemers schade veroorzaakt en kun je de schade dus niet verhalen op zijn of haar verzekering. Erg vervelend wanneer je dus steeds geld moet investeren in het kopen van bijvoorbeeld nieuw materiaal. Daarom kun je als ondernemer op twee manieren je schaderisico afdekken:
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.