Ondernemen in je (start-) uppie: waar moet je op letten?

Als je een goed idee hebt, wil je daar natuurlijk iets mee doen. Een bv oprichten en je idee in de markt zetten, tientallen, nee, duizenden er blij mee maken. Toch gaat het leven van een ondernemer niet altijd over rozen en is er genoeg dat mis kan gaan. Helemaal wanneer je in je eentje begint en alles op jou aankomt. In dit artikel lees je waar je op moet letten. Zo ontwijk je alle valkuilen en ga je sterk van start.

Alleen of met een partner

Soms besluit je met een collega het avontuur aan te gaan en samen een onderneming op te richten (zoals de oprichters van Firm24, Rick en Martijn, ook hebben gedaan). Mocht je die optie hebben, is dat zeker het overwegen waard. Toch heeft in je uppie ondernemen ook zo z’n voordelen. 

Voordelen solostart

Allereerst beslis je helemaal zelf over de koers van je onderneming. Je hoeft geen rekening te houden met de wensen en verwachtingen van anderen en bent echt je eigen baas. Dat betekent ook dat je minder salariskosten hebt en jezelf meer dividend kan uitkeren.

Nadelen solostart

Een nadeel van een eenzame start is dat je wel meer tijd kwijt bent aan het runnen van je onderneming. Je moet alle belangrijke beslissingen zelf nemen en moet daarbij ook wat meer uitvogelen, omdat een compagnon je bepaalde kennis en kunde kan bieden die je onderneming nu ontbeert. Dit wordt helemaal lastig wanneer je ziek wordt of om een andere reden niet meer in staat bent je onderneming te leiden. Daarbij kan een eenzijdig perspectief op den duur problematisch worden, omdat een frisse blik op de stand van zaken (vanuit een andere belevingswereld) nieuwe ideeën en inzichten kan opleveren.

Checklist

In vijf stappen een sterke start

  1. Houd het simpel. Schrijf je idee zo eenvoudig mogelijk op, alsof je het aan een vijfjarige uitlegt. Een goede truc daarvoor is om je ambities op te schrijven op een bierviltje: vanwege het kleine oppervlak moet je concreet zijn en simpel uitleggen wat je wilt. Als je dat lukt, staat de basis.
  2. Lees je in. Het gaat dan om alle mogelijkheden die je hebt voor de oprichting van je bedrijf, maar ook om artikelen die je inzicht geven in alle risico’s.
  3. ‘Spar met een eikel’. Dit is een veelgebruikte vorm van een marktonderzoek op microniveau. Het is niet noodzakelijk iemand met wie je lastig door een deur kunt, maar eerder iemand die een kritische blik heeft en je lastige vragen stelt over je plannen. Leg ze het idee uit en probeer alles wat ze op je afvuren goed te weerleggen. Als je daar merkbaar moeite mee hebt, is dat een teken dat je je idee nog niet voldoende hebt uitgedacht of uitgewerkt. Ga dan terug naar de tekentafel (of flip het bierviltje om). Vind je niet direct iemand in je omgeving aan wie je dit toevertrouwt? Plan dan een gratis check-gesprek in en spar met een van onze adviseurs.
  4. Crowdfunding als financiering. Deze vorm van financiering laat namelijk meteen zien hoeveel animo er is voor je idee. Zijn mensen ertoe bereid geld neer te leggen om van je product of dienst gebruik te kunnen maken? Het is een vorm van financiering zonder rentelasten én een goed marktonderzoek. Ook dit kun je bij Firm24 regelen door hier te klikken.
  5. Durf om hulp te vragen. Ambitie en de wens om eigen baas te zijn brengen een flinke valkuil met zich mee: te veel zelf willen doen. Hiermee kun je jezelf en je onderneming in de wielen rijden en je groei vertragen. Voorkom dat je ‘verzuipt’ en durf hulp te vragen wanneer je dat nodig hebt. Bezoek loketten van de overheid, de KvK of vraag Firm24 om hulp!
Timer

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank!

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 10 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24