Zo voorkom je een ‘risicorporatie’

Risico’s horen bij het ondernemerschap. Enerzijds maakt dat het ook zo avontuurlijk, maar anderzijds wil je liever zoveel mogelijk je risico’s beperken. Om je onderneming een vliegende start te geven en te laten groeien is risicomanagement daarom erg belangrijk. In dit artikel delen we tips waarmee je aan de slag kunt, zo voorkom je dat je onderneming een ‘risicorporatie’ wordt.

Een sterke start

Al bij de start van je onderneming sta je voor bepalende keuzes. Deze keuzes hebben ook invloed op welke en hoeveel risico’s je zal lopen wanneer je eenmaal van start bent gegaan. Denk bijvoorbeeld goed na over welke rechtsvorm je kiest. Wanneer je voor een vof of eenmanszaak gaat, loop je persoonlijke financiële risico’s. Velen zullen je daarom adviseren een bv op te richten ten behoeve van risicospreiding. Toch kent ook deze rechtsvorm de nodige risico’s op persoonlijke aansprakelijk voor het handelen van de rechtspersoon, bijvoorbeeld wanneer:

  • de onderneming schade lijdt als gevolg van (aantoonbaar) wanbeleid;
  • betalingsonmacht niet gemeld wordt;
  • de rechtspersoon wel officieel bij een notaris is opgericht, maar nog niet is ingeschreven bij de KvK;
  • als een vereniging niet formeel is opgericht via een notaris (dit heet een ‘informele vereniging’);
  • je je als bestuurder schuldig maakt aan een onrechtmatige daad (zoals een onverantwoorde aankoop).

Verdiep je ook in het opstellen van algemene voorwaarden, waarin je bijvoorbeeld vastlegt hoe je je product of dienst aan je klanten levert en onder welke voorwaarden dat plaatsvindt. Daar zet je ook in wat je van je klanten verwacht bij het afnemen van je product of dienst. Op deze manier voorkom je het risico op miscommunicatie en juridische conflicten, maar ook op additionele kosten wanneer je ervan uitgaat dat je klant die onder bepaalde omstandigheden betaalt, maar dat niet vanuit je algemene voorwaarden naar de klant is gecommuniceerd. Ook regel je hierin wat er gebeurt in geval van overmacht. Door al deze zaken vast te leggen, loop je minder risico. Vergeet niet je algemene voorwaarden te deponeren bij de Kamer van Koophandel!

een schild

Goed beschermd

  • Verzekering

Als je eenmaal vliegend van start bent gegaan, is het zaak te inventariseren wat je bedrijfsrisico’s zijn. Er zijn legio dingen die mis kunnen gaan en daarvoor zijn evenzoveel verzekeringen beschikbaar die je kunt afsluiten. Denk hierbij aan ziektekostenverzekeringen, opstalverzekeringen en diverse aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook kun je je verzekeren tegen bedrijfsschade of diefstal, tegen loondoorbetaling en reïntegratie bij ziekteverzuim en meer. Win advies in bij een verzekeringsadviseur over welke verzekeringen bij je passen en welke noodzakelijk of verplicht zijn.

  • Veiligheid

Verderop in je carrière als ondernemer kun je te maken krijgen met fraude, oplichting en andere vormen van criminaliteit. Ook kunnen klanten om bepaalde redenen agressief worden en dit op jou als ondernemer afreageren. Bereid je hierop voor en wees altijd alert bij het binnenhalen van nieuwe klanten of partners. Wees je ervan bewust dat je na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel vindbaar bent. Daarnaast is het verstandig te investering in beveiligingssystemen voor je website en bedrijfspand(en). Hiervoor kun je informatie inwinnen bij beveiligingsfirma’s en fabrikanten van beveiligingssystemen.

Jezelf en je klanten beschermen tegen overtreding van de wet betekent dat je zelf goed op de hoogte moet zijn van de wetten die betrekking hebben op het leveren van goederen en diensten. Op www.ondernemersplein.nl zijn alle wetten te vinden waarmee je als ondernemer in aanraking kunt komen gedurende je avontuur. Door deze goed in je op te nemen ken je de wet en kun je je ook beter verdedigen wanneer klanten schadeclaims indienen. Mocht het toch te uitdagend worden, kun je altijd de hulp van Firm24 inschakelen!

raket

Risicospreiding

Een andere manier om de risico’s voor je eigen onderneming te beperken is door deze te spreiden. Het beste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk ‘factoring’, wat zoveel betekent als debiteurenbeheer dat is uitbesteed aan een extern bureau. Wanneer je het debiteurenbeheer zelf regelt en de debiteur in kwestie geen geld heeft om je te betalen, kan de continuïteit van je bedrijf in gevaar komen. Als je het debiteurenbeheer aan zo’n extern bureau overlaat, betalen zij de kosten van de klanten en verhalen zij die zelf weer bij die klant. Zo kan jij door met waar je het liefst mee bezig bent, ondernemen! Hierdoor wordt je onderneming niet de dupe van het financiële wangedrag van iemand anders.

Wil je met een adviseur sparren over welke risico’s jouw onderneming mogelijk kent? Plan een gratis informatiegesprek in!

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 12 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24