Tijdens je studie een onderneming starten. Durf jij het aan?

Zit je nog in je studie maar kan je niet wachten om een onderneming te starten? Je hebt een goed idee, vindt al die theorie wel genoeg en je wilt liever je handen uit de mouwen. Is het verstandig om een onderneming te starten tijdens je studie? De voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen

  • Stage lopen en afstuderen in je eigen bedrijf

Een groot voordeel van een eigen bedrijf starten tijdens je studie is dat je stage kunt lopen en kunt afstuderen in je eigen bedrijf. Deze periodes kun je je werk en je studie goed combineren, meer leren en onderzoeken houden binnen je eigen bedrijf. Misschien zorgt dit er wel voor dat je bedrijf verder groeit. 

  • Tijdens je studie kijken of ondernemerschap bij je past

Je bent nog een student, wat vaak betekent dat je nog een beetje zoekende bent. Welke richting wil je nou eigenlijk op? Dit kun je alleen uitzoeken door verschillende banen uit te proberen. Door een onderneming te starten, weet je of het ondernemerschap bij je past. Je leert je sterke en zwakke punten kennen en kunt deze positief ontwikkelen. 

  • Zonder teveel druk kun je je bedrijf opbouwen

Je bent nog aan het studeren en leent misschien geld bij DUO. Je hebt hoogstwaarschijnlijk nog geen kinderen die je financieel moet onderhouden. Het hoeft niet meteen een miljoenenbusiness te worden, je hebt juist wat tijd om te experimenteren. Natuurlijk helpt het hebben van een budget wel, maar ook zonder een groot budget kun je een bedrijf starten.

  • Theorie toepassen in de praktijk

Je hebt jarenlang veel theorie voor je kiezen gekregen. Eerst op de middelbare, nu op je studie. Hoog tijd om die theorie in de praktijk toe te passen. Wellicht kun je advies vragen aan docenten of wat extra informatie in je studieboeken lezen. 

Nadelen 

  • Te veel hooi op de vork

Veel studenten kampen met stressgerelateerde klachten. Er wordt tijdens je studententijd veel van je gevraagd. Naast je studie, moet je ineens ook voor jezelf zorgen en heb je sociale verplichtingen. Het starten van een onderneming kost veel tijd en energie. Bedenk goed of je wel tijd over hebt, zodat je jezelf niet voorbij loopt. 

  • Minder snel aanspraak op de belastingvoordelen 

Er bestaan voor ondernemers meerdere belastingvoordelen. Zo heb je de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Om hier gebruik van te maken moet je minstens 1225 uur per jaar voor je onderneming werken. Als je naast je onderneming nog tijd kwijt bent aan je studie, haal je dit waarschijnlijk niet. Je moet dan namelijk 25 uur per week werken aan je onderneming. 

  • Werk doen waar je niet goed in bent 

Je hebt waarschijnlijk nog niet veel ervaring in het werken in een bedrijf. Misschien moet je ook nog uitzoeken wat je sterke en zwakke punten zijn op werkgebied. Natuurlijk kun je dit ook juist uitzoeken door veel verschillende taken te hebben. Toch kan het moeilijk zijn om taken te krijgen die je niet liggen. Bij een groter bedrijf ben je gefocust op je eigen taken en vult een collega je aan wanneer het gaat om zijn of haar specialiteit. Bij een eigen onderneming moet je het (voor een groot deel) zelf gaan doen.  

Handige tips

Heb je de voor- en nadelen gelezen, tegen elkaar afgewogen en bedacht: ik ga een onderneming starten naast mijn studie? Lees hier tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Tip 1: leg contacten met andere jonge ondernemers

Sluit je aan bij een netwerk voor jonge ondernemers. Zo kun je inspiratie opdoen en elkaar verder helpen. Misschien kun je iemands skills wel inzetten bij jouw bedrijf.

Tip 2: doe mee aan competities en kijk naar subsidies

Er zijn veel verschillende competities voor jonge innovatieve ondernemers. Doe met zo’n wedstrijd mee. Zo verkrijg je naamsbekendheid en willen mensen misschien wel in je bedrijf investeren. 

Tip 3: kies de juiste rechtsvorm

Naast het hebben van je idee, moet je ook juridische zaken regelen. Een voorbeeld hiervan is het kiezen van de rechtsvorm. De rechtsvorm heeft invloed op je rechten en plichten, dus het is erg belangrijk om je hier in te verdiepen. 

Tip 4: houd je administratie en belastingaangifte bij

Een saaie klus maar wel een belangrijke: je administratie en belastingaangifte doen. Als je dit niet secuur doet, kun je in de problemen komen met de Belastingdienst.

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 30 juni 2023
Gepubliceerd op 11 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24