Help, mijn kind gaat ondernemen! Wat nu?

Je ziet het steeds meer, kinderen van jonge leeftijd die een eigen bedrijf beginnen. Van een klein online sieraden winkeltje tot een uitzendbureau voor feesten en partijen. Jongeren zitten vol goede ideeën en raken gemotiveerd daar iets mee te doen. Maar wat betekent dit voor jou als ouder? Hoe kan jij ze helpen en wat zijn de wettelijke regels? In deze blog lees je alles wat je moet weten als jouw kind gaat ondernemen.

Mag mijn kind gaan ondernemen?

Als jouw kind jonger is dan 18 jaar, bestaat er de mogelijkheid om als minderjarige een bedrijf op te richten. Er zit in principe geen minimale leeftijdsgrens aan het beginnen van een bedrijf.  Hoe het allemaal precies werkt lees je hier. Als hoofdregel is het belangrijk om te weten dat voor kinderen die jonger dan 16 jaar zijn een schriftelijke verklaring van ouders nodig is. Met die verklaring neem je als ouder alle verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het bedrijf op jezelf. Kinderen van 16 en 17 jaar kunnen zonder toestemming van hun ouders bij de rechter vragen om toestemming zodat zij een eigen bedrijf kunnen beginnen.

Welke verantwoordelijkheid ligt er bij de ouders?

Zolang jouw kind minderjarig is, ben je voor bepaalde handelingen verantwoordelijk. Het is wel zo dat deze verantwoordelijkheid deels wordt afgebouwd naarmate jouw kind ouder wordt. Als er schulden ontstaan binnen het bedrijf van een minderjarige, dan zijn de ouders financieel verantwoordelijk. Hier kan je je wel tegen verzekeren en dat wordt dan ook aangeraden. Verzekeringen voor startende ondernemers zijn bijvoorbeeld de bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheid verzekering, bedrijfsschadeverzekering en een cyberverzekering.

Schild

Hoe zit het met leerplicht?

Jongeren hebben allemaal een leerplicht, maar als een bedrijf nou heel goed loopt moet jouw kind dan écht naar dat blokuur wiskunde? Het is in principe aan jou als ouder om hier afspraken over te maken met jouw kind en vooral met de school van jouw kind. Sommige scholen zijn bereid om hier afspraken over te maken als de leerling goede cijfers haalt en zijn of haar afspraken nakomt. Als een school onwillig is om mee te werken zit er niks anders op dan gewoon naar alle lessen en toetsen blijven gaan.

Moet mijn kind belasting afdragen?

Zodra de onderneming van jouw kind winstgevend is, ziet de Belastingdienst dat als een inkomen van een ondernemer. Over dit inkomen moet inkomstenbelasting worden betaald. De aangifte van jouw kind moet hij of zij in principe zelf doen, maar het is natuurlijk wel zo verstandig om hier een handje bij te helpen. Er zit daarbij ook nog een addertje onder het gras, jij wordt als ouder namelijk via box 3 belast voor het inkomen van jouw kind. Zoek dit dus goed uit en vraag indien nodig een specialist om hulp. Naast de inkomstenbelasting moet er voor de meeste diensten en producten ook omzetbelasting, ofwel btw, worden betaald. Als dit voor jouw kind van toepassing is, wat vaak wel zo is, moet ook deze belastingaangifte worden gedaan. 

Heeft het invloed op de bijslagen, toeslagen en uitkeringen die ouders krijgen?

Als ouder krijg je ieder kwartaal kinderbijslag. Als jouw kind geld voor zichzelf gaat verdienen verandert er aan deze bijslag niks. Dan heb je de huurtoeslag. Als jouw kind jonger dan 23 jaar is en nog thuiswonend is, dan telt hun inkomen tot een bedrag van € 5044 niet mee voor de huurtoeslag van de ouders. Je moet dan wel verplicht de inkomens per jaar, per kind, doorgeven aan de Belastingdienst. Ontvang je een bijstandsuitkering? Zolang jouw kind minderjarig is heeft zijn of haar inkomen hier geen invloed op. Zodra het kind 21 jaar of ouder is kan het zo zijn dat de uitkering wordt verlaagd. 

Krijgt mijn kind nog studiefinanciering?

Is jouw kind al aan het studeren en maakt deze gebruik van studiefinanciering? Let dan extra goed op! Voor studenten die onder het oude leenstelsel vallen of mbo doen geldt dat zij maximaal € 15.828 mogen verdienen per jaar om nog recht op studiefinanciering te hebben. Als jouw kind geen mbo doet of onder het nieuwe leenstel valt, is er geen maximum bedrag wat zij mogen verdienen.

Geld

Andere vragen

Wil je meer weten over zaken die jou of jouw ondernemende kind betreffen. Stel dan al je vragen bij Firm24 middels een gratis check-gesprek. Deze kan je snel en makkelijk hier inplannen.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 9 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24