Switch Language

Boekhouding zelf doen: deze 3 kostenposten vergeet iedereen…

Boekhouding zelf doen: deze 3 kostenposten vergeet iedereen…

by Rick Schmitz, augustus 22, 2016

Vaak blijkt pas achteraf dat uitbesteden van de boekhouding en het doen van aangiftes veel beter en bovendien ook goedkoper was geweest dan zelf doen. Dit komt omdat er 3 kostenposten zijn die vrijwel iedere ondernemer vergeet. En het zelf doen van je boekhouding een aangiftes pakt daardoor achteraf toch vaak duur uit. Benieuwd hoe dat komt? Lees dan verder.

Ook een hekel aan de boekhouding?

Boekhouden en het bijhouden van de administratie. De meeste ondernemers hebben er een hekel aan en stellen het graag tot het laatste moment uit. Hoe dan ook moet je het bijhouden van de boekhouding wel beheersen. Zeker als je wilt dat je onderneming een (groot) succes wordt. Zelf je belastingen doen, lijkt misschien vrij goed te doen en bovendien een flinke besparing.

Lees ook: Boekhouding zelf doen of uitbesteden?: Deze 5 vragen helpen je met je keuze

Besteed je het uit? Dan zijn dit de kosten die iedereen kent…

Effectief heb je voor het uiteindelijk geregeld krijgen van je belastingen vaak 2 dingen nodig.

  1. Een softwarepakket voor je boekhouding. Dit hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn veel oplossingen die nagenoeg gratis zijn voor ZZP-ers. Deze goedkope of gratis softwarepakketten zijn ideaal voor ZZP-ers.  ZZP-ers hebben vaak maar een paar uitgaande facturen en een overzichtelijke hoeveelheid bonnetjes per maand. Zo heb je snel  en eenvoudig een duidelijk overzicht van je administratie. Je bespaart hierdoor veel tijd en zo heb je tijd over voor dat wat je het liefste doet: ondernemen.
  2. Het loont om je administratie wel altijd te laten controleren door een ervaren boekhouder. Zo voorkom je dat je in de problemen komt met de Belastingdienst. Een boekhouder kan alles voor je na lopen, stelt jaarstukken op en doet eventueel de belastingaangiften voor je. Super handig!  Maar een ervaren boekhouder kost vaak iets meer dan iemand die het er een beetje bijdoet.

…en doe je het zelf? Dan zijn dit de kosten die (bijna) iedereen vergeet

  1. Vergeet ook je eigen werkuren niet die je aan het boekhouden besteedt.  Als jij kon werken in de tijd dat je bezig was met de boekhouding, maakte je – als het goed is – omzet.
  2. Kosten van je eigen leercurve. Dit zijn vaak onzichtbare kosten van bijvoorbeeld boekfouten die je maakt en vergeten aftrekposten die voor een ervaren boekhouder gesneden koek waren geweest.
  3. Kosten van het overdragen van je administratie aan een boekhouder. Stel je besluit halverwege een (boek)jaar toch je administratie uit te besteden. Dan gaat daar tijd en geld in zitten. Van jou. En van je boekhouder, jullie hebben immers beide een uurtarief

Met name de laatste 3 kostenposten worden regelmatig vergeten door startende ondernemers. Het eerste kwartaal en ook een groot deel van het eerste jaar kun je zeker zelf een begin maken en eventueel later beslissen of je de boekhouding aan een accountant of boekhouder overdraagt. Daarentegen helpt het direct uitbesteden van de boekhouding sommige ondernemers juist met een vliegende start van hun bedrijf. Twijfel je of je zelf aan de slag gaat met je boekhouding of deze liever uitbesteed? Wij helpen je graag de juiste keuze te maken. Klik hier voor een blogartikel die jou kan helpen om de juiste keuze te maken.

Meer lezen?

Reacties zijn gesloten.