Overdrachtsbelasting 2024 - wat is er anders?

Voor ondernemers die een bedrijfspand willen kopen of willen gaan beleggen in vastgoed verandert er vanaf 1 januari 2024 niet zo veel. Maar de regels omtrent overdrachtsbelasting blijven niet geheel onveranderd. Per 1 januari 2024 zal er namelijk een starters vrijstelling gelden voor de overdrachtsbelasting. In dit artikel lees je alles over de overdrachtsbelasting en wat er gaat veranderen!

Wat is overdrachtsbelasting?

Als je in Nederland een stuk grond of een pand koopt, betaal je hierover overdrachtsbelasting. Dit is een bepaald percentage van de aankoopwaarde die je nog extra moet gaan betalen. De overdrachtsbelasting was in 2022 8% maar vanaf 1 januari 2023 ging dit algemene tarief omhoog naar 10,4%. De belasting moet in principe door alle ondernemers die een bedrijfspand kopen of beleggen in vastgoed worden betaald. In 2024 verandert er niets aan deze tarieven. Ze blijven gelijk.

In welke situatie wordt overdrachtsbelasting betaald?

Hieronder staan de drie meest voorkomende situaties voor een ondernemer waarin het nieuwe tarief van de overdrachtsbelasting moet worden betaald:

1. Een nieuw bedrijfspand

Je koopt een bedrijfspand en krijgt hier in 2024 het eigendom van.

2. Een nieuwe woning voor verhuur

Je koopt een woning en wil deze gaan verhuren, waardoor er sprake is van commercieel vastgoed.

3. Een combinatie

Je koopt een woon-bedrijfspand, een woon-winkelpand of een bedrijfswoning. Let op! Voor het deel van het pand dat als woning en hoofdverblijf is bestemd dient slechts 2% overdrachtsbelasting te worden betaald.

Wat is vrijstelling van overdrachtsbelasting?

In sommige gevallen kan je vrijstelling overdrachtsbelasting krijgen.

Wat verandert er aan de overdrachtsbelasting in 2024?

In 2024 verandert er niks aan de tarieven, maar er verandert wel iets aan de starters vrijstelling. Voorheen was de starters vrijstelling € 440.000, maar in 2024 wordt dit € 510.000. Wanneer je als starter onder dit bedrag een huis koopt, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit helpt starters om een huis te kunnen kopen. Een voorwaarde is wel dat je tussen de 18 jaar en 35 jaar bent en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. De starters vrijstelling kan veel schelen op de gehele prijs. Wanneer je bijvoorbeeld een huis koopt van € 500.000, bespaar je ongeveer € 10.000.

Welke tarieven gelden er?

Er zijn drie verschillende tarieven die bij overdrachtsbelasting worden gebruikt. Per 1 januari 2024 zullen deze er voor een ondernemer als volgt uit zien:

Een tarief van 10,4% voor:

Onroerende goederen zoals een niet-eigen woningen en andere niet-woningen zoals bedrijfspanden.

Een tarief van 2% voor:

Een eigen woning.

Een tarief van 0% in sommige gevallen:

Als je een starter bent op de woningmarkt dan kan het zo zijn dat er een tarief van 0% belasting van toepassing is op jouw overdracht. Je moet dan tussen de 18 en 35 jaar zijn en een huis voor eigen gebruik kopen die minder dan € 510.000 kost. Dit is een starters vrijstelling.

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

De tarieven maken onderscheid tussen woningen en niet-woningen. Het gaat hier om bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook ligplaatsen voor woonboten vallen hieronder. Niet-woningen is eigenlijk een breder begrip dan je in eerste plaats zou denken. Een grijs gebied voor de Belastingdienst zijn woningen die niet langer worden bewoond en nu als bedrijfspand worden gebruikt. In zo'n geval wordt er een uitvoerig onderzoek gedaan om te bepalen of er sprake is van een niet-woning.

Meer weten?

Heb jij vragen over eventuele overdrachtsbelasting die je moet gaan betalen of wil je persoonlijk fiscaal advies over jouw situatie? Klik dan hier om contact op te nemen met Firm24. Onze specialisten helpen jou in een gratis check-gesprek verder.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 4 juni 2024
Gepubliceerd op 22 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00