Een stapje rustiger aan doen? Overweeg een bedrijfsoverdracht!
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) zal het geen verrassing meer voor je zijn: ondernemen is loodzwaar. Het levert veel voldoening op, maar houdt eigenlijk nooit op. Je bent voortdurend bezig met ondernemen en misschien wil je het na een tijdje wel wat rustiger aan doen. Hoe regel je dat het best? Dat lees je in dit artikel.
Om een stapje terug te kunnen doen, is het noodzakelijk je als DGA te laten opvolgen door iemand die dezelfde hoeveelheid aandacht aan de onderneming kan geven als jij al die tijd gedaan hebt. Anders komt de bedrijfsvoering van je onderneming in het geding. Voor het vinden van bedrijfsopvolging bestaan de volgende opties:
Maak gebruik van de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze is met name interessant als je je onderneming wilt overdragen op familie (bijvoorbeeld je kinderen);
Draag je onderneming over aan een werknemer: dit heeft als voordelen dat je weet dat je onderneming goed terechtkomt en de continuïteit gewaarborgd blijft. Daarbij moet je je wel afvragen of werknemer hiervoor openstaat en over het benodigde kapitaal kan beschikken.
Let op! Het verkopen van je onderneming aan een derde partij iets iets anders dan het regelen van bedrijfsopvolging. Wil je meer lezen over het verkopen van je onderneming? Bekijk dan dit artikel.
Stappenplan
Het regelen van je bedrijfsopvolging doe je in vijf eenvoudige stappen:
Ga in gesprek met alle beoogde opvolgers: kinderen of andere familie, werknemers en wellicht anderen;
Schakel desgewenst een fusie- en overnamespecialist in voor begeleiding tijdens de overdracht;
Breng alle wetenswaardigheden van je onderneming in kaart (hierbij hoort ook een boekenonderzoek) en regel een waardebepaling. Zo weten de beoogde opvolgers alles wat ze moeten weten om een weloverwogen keuze te maken;
Zorg dat de overdracht fiscaal goed wordt afgewikkeld (eventuele stakingswinst en of de fiscus het eens is met de bedrijfswaarde die je berekent, bijvoorbeeld);
Plan de communicatie over en praktische zaken rondom de overdracht.
Aandachtspunten
Hoewel de bedrijfsopvolging snel goed geregeld kan worden, spelen zekere factoren een rol die het proces deels kunnen verstoren. Door hier van tevoren over na te denken, herken je dit sneller en kan je er beter op inspelen. Voorbeelden zijn:
Voorvallen in de familiaire sfeer die de overdracht in de weg kunnen zitten. Hoe zorg je dat het proces zakelijk blijft?
Beschikken de beoogde opvolgers over voldoende ervaring? Hebben ze een helder idee over zowel de status quo als de toekomst van de onderneming?
Past de beoogde opvolger in het bedrijfsprofiel en het team van medewerkers? Hoe denk het personeel over de bedrijfsopvolging?
Zijn de beoogde opvolgers op de hoogte van alle belangrijke zaken? Zijn ze volledig voorbereid op de overname?
Heb je jezelf niet onmisbaar gemaakt? Is dit de uitgelezen kans om het rustiger aan te doen, of kun je beter even wachten tot je onderneming er ook klaar voor is?
Regel jouw bedrijfsoverdracht eenvoudig online
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek in via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op. Of lees een ander interessant artikel over het DGA-salaris 2024.