Overdrachtsbelasting 2023 - wat is er anders?

Per 1 januari 2023 zal er een nieuw percentage gaan gelden voor de overdrachtsbelasting. Voor een ondernemer die een bedrijfspand wil gaan kopen of wil gaan beleggen in vastgoed gaat er dus vanaf 1 januari het één en ander veranderen. Lees hier wat dit voor jou gaat betekenen in het nieuwe jaar!
Wat is overdrachtsbelasting?
Als je in Nederland een stuk grond of een pand koopt, betaal je hierover overdrachtsbelasting. Dit is een bepaald percentage van de aankoopwaarde die je nog extra moet gaan betalen. De overdrachtsbelasting was afgelopen jaar 8% maar vanaf 1 januari 2023 gaat dit algemene tarief omhoog naar 10,4%. De belasting moet in principe door alle ondernemers die een bedrijfspand kopen of beleggen in vastgoed worden betaald.
In welke situatie wordt overdrachtsbelasting betaald?
Per 1 januari 2023 is het nieuwe algemene tarief voor de overdrachtsbelasting omhoog naar 10,4% . Hieronder staan de drie meest voorkomende situaties voor een ondernemer waarin het nieuwe tarief van de overdrachtsbelasting moet worden betaald:
- Je koopt een bedrijfspand en krijgt in 2023 hier het eigendom van.
- Je koopt een woning en wil deze gaan verhuren, waardoor er sprake is van commercieel vastgoed.
- Je koopt een woon-bedrijfspand, een woon-winkelpand of een bedrijfswoning. Let op! Voor het deel van het pand dat als woning en hoofdverblijf is bestemd dient slechts 2% overdrachtsbelasting te worden betaald.
Welke tarieven gelden er?
Er zijn drie verschillende tarieven die bij overdrachtsbelasting worden gebruikt. Per 1 januari 2023 zullen deze er voor een ondernemer als volgt uit zien:
- Voor onroerende goederen zoals een niet-eigen woningen en andere niet-woningen zoals bedrijfspanden geldt een tarief van 10,4%.
- Voor een eigen woning geldt een tarief van 2%.
- Als je een starter bent op de woningmarkt dan kan het zo zijn dat er een tarief van 0% belasting van toepassing is op jouw overdracht. Je moet dan tussen de 18 en 35 jaar zijn en een huis voor eigen gebruik kopen die minder dan € 400.000 kost. Dit is een starters vrijstelling.
Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?
De tarieven maken onderscheid tussen woningen en niet-woningen. Voor niet-woningen betaal je 8,4% méér overdrachtsbelasting en dus is het belangrijk om te weten wat hier dan precies onder valt. Het gaat hier om bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook ligplaatsen voor woonboten vallen hieronder. Niet-woningen is eigenlijk een breder begrip dan je in eerste plaats zou denken. Een grijs gebied voor de Belastingdienst zijn woningen die niet langer worden bewoond en nu als bedrijfspand worden gebruikt. In zo’n geval wordt er een uitvoerig onderzoek gedaan om te bepalen of er sprake is van een niet-woning.
Meer weten?
Heb jij vragen over eventuele overdrachtsbelasting die je moet gaan betalen of wil je persoonlijk fiscaal advies over jouw situatie? Klik dan hier om contact op te nemen met Firm24. Onze specialisten helpen jou in een gratis check-gesprek verder.
Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.
