Help! Google staat op m’n voicemail...

Je bent gaan ondernemen om er een succes van te maken. Hopelijk verkoop je je bedrijf een keer voor een leuk bedrag. Nederlandse bedrijven zijn populair bij buitenlandse investeerders vanwege hun creativiteit en innovatie. Maar wat als er plots serieuze belangstelling is voor je bedrijf? Is de VOF- of BV-structuur die je nu hebt dan wel de meest aantrekkelijke route op fiscaal gebied? In dit artikel wordt uitgelegd welke structuur het best past bij een eventuele overname of deelname van een investeerder.

Het begin

Onlangs belde één van de oprichters van een Nederlandse startup. Hij zei: “We gaan de club verkopen, regel jij even dat het juridisch en fiscaal zo optimaal mogelijk gebeurd?”

De 4 oprichters hadden allemaal rechtstreeks aandelen in de werkmaatschappij (Startup BV). Een directe verkoop van de aandelen die ze nu in privé hadden zou bij iedere oprichter direct 25% belastingheffing opleveren. Om dit te voorkomen moesten er een aantal fiscale handelingen verricht worden. De oplossing was een aandelenfusie, waarbij de aandelen ingebracht werden in de nieuwe persoonlijke holding van de oprichters. Op deze manier werd een holdingstructuur gecreëerd, zodat de verkoopwinsten door middel van de deelnemingsvrijstelling onbelast in de holdings terecht konden komen. Een dure grap, vanwege notariskosten, fiscaal advies en de afstemming met de Belastingdienst. Wat hadden ze beter kunnen doen?

“De holdingstructuur”

Een holdingstructuur biedt meer flexibiliteit en veiligheid dan één enkele BV. Het is niet voor niets de meest voorkomende ondernemingsstructuur in Nederland. Met een holdingstructuur wordt aangegeven dat het niet gaat om een enkele BV maar dat er meerdere BV rechtspersonen onder elkaar zijn geplaatst. Met een holdingstructuur wordt aangegeven dat het niet gaat om een enkele BV maar dat er meerdere BV rechtspersonen onder elkaar zijn geplaatst.

Is een holdingstructuur ook geschikt voor startende ondernemers?

Jazeker, een holdingstructuur klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Voor een startende ondernemer die een BV gaat oprichten is het interessant om daarbij meteen een holding op te richten. De oprichtingskosten van een holdingstructuur zijn iets hoger dan die van een BV en de administratie kost ongeveer € 60 meer per maand. Maar daartegenover staat wel meer veiligheid en flexibiliteit bieden.

De voornaamste reden waarom startende ondernemers kiezen voor een BV is de aansprakelijkheid. Een ondernemer is in de Holdingstructuur nooit privé aansprakelijk, hij kan dus nooit persoonlijk failliet gaan. Het klopt dat de BV zelf failliet gaat bij een faillissement, niet de aandeelhouder erboven. Maar wat als je pensioen hebt opgebouwd, een patent hebt, een auto bezit of misschien wel een bedrijfspand in je BV hebt zitten? Dan ben je dit ineens wel allemaal kwijt bij een faillissement. Dit kan worden voorkomen door een holding BV boven de werkmaatschappij te plaatsen. Alle waardevolle bezittingen en pensioenopbouw worden in de holding BV opgebouwd. De bedrijfsrisico’s, contracten met personeel etc. zitten in de werkmaatschappij.

Alle voordelen van de holdingstructuur op een rij

De holdingstructuur wordt gekenmerkt door een aantal fiscale & juridische voordelen die een enkele BV niet heeft. De belangrijkste kenmerken van deze structuur:

  • Geen belasting bij verkoop van aandelen (deelnemingsvrijstelling).
  • Zonder heffing van belasting een investeerder laten toetreden.
  • Fiscale eenheid voor de BTW en vennootschapsbelasting.
  • De bedrijfsrisico’s (schadeclaims etc.) van activiteiten in de werkmaatschappij kunnen niet worden verhaald op de holding BV.
checklist

Conclusie

Ben je van plan je bedrijf te verkopen dan is een holdingstructuur een aanrader. De eenmalige oprichtingskosten zijn iets hoger (vanaf € 250,- exclusief BTW), daarnaast dien je ook voor je holding een administratie bij te houden. Bij FIRM24 krijg je de administratie van je holding al vanaf € 60,- per maand. Hiervoor verzorgen wij alle administratie van de BV en zelfs de salarisadministratie en aangifte Inkomstenbelasting van de DGA.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 23 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24