Kennisbank

Waarom elke ondernemer een Holding moet overwegen

Veel ondernemers hebben wel eens het gezegde gehoord; 1 BV is geen BV. We hebben het in dit geval over een (persoonlijke) holding die de aandelen houdt van de werkmaatschappij. De vraag die misschien opkomt is waar dit gezegde vandaan komt en of het wel klopt. Is een bv niet gewoon de beste keuze? In dit artikel lees je meer over wat een holding precies is, in welke gevallen een holding nuttig en aantrekkelijk kan zijn en wat de verschillende voordelen van een holding zijn.

Wat is een holding?

Laten we beginnen met wat opheldering. Een holding is gewoon een doodnormale BV. De Nederlandse term ‘houdstermaatschappij’ zegt het eigenlijk al. De holding staat bovenaan binnen een groep maatschappijen en houdt alle aandelen in andere werkmaatschappijen binnen de groep. In de holding vinden geen werkzaamheden plaats, deze vinden plaats in - hoe kan het ook anders - de werkmaatschappij. Het meest eenvoudige voorbeeld is een concern bestaande uit twee BV’s. De holding wordt geplaatst tussen jou als aandeelhouder en je Werk BV. Het meest eenvoudige concern bestaat dus uit één holding en één werkmaatschappij.

Hoe werkt een holding precies?

Jij als eigenaar van de holding en aandeelhouder houdt de aandelen van de holding. Daarnaast ben je formeel werkzaam in de holding en heb je daar ook een arbeidsovereenkomst als bestuurder. Doordat je minimaal 5% van de aandelen houdt in de holding en werkzaam bent, ben je DGA in de holding.

De holding houdt op haar beurt weer de aandelen in de werk-BV. De uren die jij maakt in de holding worden gefactureerd aan de werk-BV. Deze betaalt daarvoor een managementfee aan de holding. Maakt de werk-BV aan het eind van het jaar winst, dan kan deze winst onbelast worden uitgekeerd aan de holding. In de holding kun je ervoor kiezen om deze winst uit te keren (belast), te herinvesteren (onbelast) of te sparen (onbelast).

Liever een video kijken?

Wat is een persoonlijke holding?

Een gewone holding wordt opgezet om daaronder dochterondernemingen te hangen. Een gewone holding kent dus meerdere aandeelhouders, die op hun beurt allemaal weer indirect aandelen houden in de dochtervennootschappen. Een persoonlijke holding onderscheidt zich omdat het als ware een verlengstuk is van jou als ondernemer. Met het beleid van jouw persoonlijke holding heeft niemand iets te maken. Dat betekent dat jij helemaal zelf kunt beslissen wat je met de inkomsten van de holding doet. Een persoonlijke holding is dus echt gebonden aan jou als persoon.

Wat is een tussenholding?

Een tussenholding is een holding tussen een persoonlijke holding en een werkmaatschappij. Dus niet alleen heb je hier persoonlijke holdingen, maar de holdingen houden op hun beurt weer de aandelen in de gezamenlijke holding. Het voordeel hiervan is dat deze holding vervolgens alle aandelen kan houden in de BV's. In dit voorbeeld betreft het de meest eenvoudige structuur, maar denkbaar is natuurlijk dat er niet één Werk BV is, maar veel meer. De holding houdt steeds 100% van de aandelen in deze BV's. Voordelen hiervan zijn:

  • Je kunt de gezamenlijke waardevolle activa plaatsen in de holding

Met je persoonlijke holding kun je de waardevolle activa van jou in je holding stallen. Echter, er is ook activa van jullie gezamenlijk, dat op de balans staat van de BV. Denk aan het bedrijfspand. Dit kun je onderbrengen in de holding, de holding kan het bedrijfspand verhuren aan de Werk BV.

  • Meerdere ondernemingen

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je niet één Werk BV hebt, maar meerderen. Dan is het zeer voordelig als er een holding tussen uw/jullie persoonlijke holdings staat. Het voordeel hiervan is dat je een fiscale eenheid kunt vormen. Als een onderneming 95% of meer van de aandelen houdt in een andere BV dan kunnen deze gezamenlijk een fiscale eenheid vormen voor de vennootschapsbelasting. De resultaten van de dochterondernemingen worden dan allemaal toegerekend aan de moedermaatschappij (de holding). Daardoor kunnen winsten en verliezen tegen elkaar worden afgestreept en hoef je maar één keer aangifte te doen. Als je veel ondernemingen hebt, dan kun je je voorstellen dat dit ontzettend veel tijd en moeite bespaart.

Waarom een holding?

Oké, hoe een holdingmaatschappij eruit ziet begrijp je nu. Maar, waarom zou je een holding oprichten overwegen? Wat zijn de voordelen en is het ook iets voor jou? Een holding oprichten heeft veel voordelen, niet alleen voor grote multinationals. Een holdingstructuur is iets wat iedere ondernemer bij het oprichten van zijn BV moet overwegen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een holding

Maar wat zijn nou echt de voor- en nadelen van een holding?

  • Risicospreiding

Allereerst heb je bij een holdingstructuur een zekere risicospreiding. Belangrijke vermogensbestanddelen worden geplaatst in de holding en de daadwerkelijke werkzaamheden worden verricht in de werkmaatschappij. Mocht de werkmaatschappij failliet gaan dan zijn deze waardevolle activa veilig gestald in de holding.

  • Fiscaal voordeel

Daarnaast biedt de holding fiscale voordelen. Door middel van de deelnemingsvrijstelling (min 5% aandelenbezit) vallen de winsten op aandelen (verkoop van aandelen) en dividenduitkeringen onbelast vrij in de holding. Stel dat u in de toekomst uw aandelen verkoopt als natuurlijk persoon, is de waarde aangroei belast tegen 26,9%. Simpel rekensommetje: als de aandelen in de toekomst al meer waard worden dan €1.200 heeft u de oprichtingskosten er al uit. Doordat de winst onbelast vrijvalt in de holding kunt u dit gebruiken voor herinvesteringen en zo maakt u een groot cash voordeel.

  • Hypotheek

Een ander groot voordeel van een persoonlijke holding is het verstrekken van een hypotheeklening vanuit de holding aan uzelf. Hierdoor hoeft u niet bij een bank langs te gaan en daar ook geen rente aan te betalen. De rente betaalt u aan de holding en is daar tegen 19% vpb belast (of 25,8%). De betaalde rente is aftrekbaar bij uw inkomstenbelasting. Dit geldt voor de aankoop van een woning of voor een verbouwing.

  • Structuur

Wanneer je van plan bent om in de toekomst nog andere bedrijven op te richten, is een holding de perfecte kapstok. Doordat de holding de aandelen houdt van de BV is het mogelijk om gebruik te maken van fiscale faciliteiten zoals de fiscaalheid voor de vennootschapsbelasting of omzetbelasting en kan je winsten van de ene onderneming onbelast investeren in de andere. Bovendien kan je de ondernemingen redelijk gescheiden houden, maar behoud je wel het overzicht over het geheel.

Wil jij de oprichting van een holding misschien nog even uitstellen dan is dat mogelijk, maar dan moet je wel rekening houden met de volgende factoren:

  1. Je dient de aandelen over te dragen van jouw persoonlijk naar de holding. Dit brengt extra notarieel kosten met zich mee. Minimaal €650 ex BTW.
  2. Correctie van de waarde van de aandelen. Aandelen dienen voor een reële waarde te worden overgedragen. Een symbolisch bedrag wordt door de Belastingdienst gecorrigeerd. Dit kan leiden tot een belastingaanslag (26,9% van de waardeaangroei).
  3. Dit kan weer worden uitgesteld door middel van een aandelenfusie (enkel bij een belang van 51%) maar dit kost extra notariële kosten (inbrengakte) minimaal €1250 excl. BTW. Daarnaast wordt het absoluut geadviseerd om hiervoor een fiscalist in arm te nemen. Er dient namelijk een verzoek worden afgestemd met de Belastingdienst en fiscale stukken worden opgesteld. Voor de oprichting en advies in dit traject wordt minimaal €2.000 excl. BTW gerekend.

Twijfel je nog steeds of een holding iets voor jou is, doe dan de check op onze site!

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig of dit iets voor jou is? Plan dan nu een gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 22 februari 2024
Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24