Overstappen van boekhouder net zo makkelijk als wisselen van bank

In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, is overstappen van boekhouder net zo simpel als overstappen van bank of overstappen van energiemaatschappij: heeleenvoudig! Het komt echter vaak voor dat huidige aanbieders hun klanten bang maken voor overstappen. Overstappen blijkt achteraf altijd een peulenschil en dat je er veel geld mee kan besparen, is natuurlijk niet onbelangrijk!

Fabels en feiten van onterechte bangmakerij

Veel ondernemers zien als een berg op tegen een overstap van boekhouder. Natuurlijk kan het moeilijk zijn om afscheid te moeten nemen van iemand, maar laat je niet onterecht bang maken. We zetten twee fabels voor je op een rij:

  • Je huidige boekhouder vraagt kosten voor de overstap. We kunnen je vertellen dat dit niet mag. Een boekhouder is verplicht kosteloos mee te werken met een overstap.
  • Je huidige boekhouder zegt dat er veel extra werk bij komt kijken. Onzin! Dit werk hoort erbij. Hij moet het werk doen, niet jij.

Lees onze checklist: Waarom overstappen van boekhouder?

Flinke besparing in het verschiet

Wist je dat een gemiddelde MKB ondernemer, inclusief zijn eigen kosten en uren, al snel tussen de € 5.000 en € 10.000 kwijt is aan boekhouding en administratie? Met het overstappen naar een full service oplossing kost dit alles minder dan de helft. Dit is natuurlijk een besparing waar je jouw ogen niet voor kan sluiten.

Lees ook: Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Alle voors en tegens op een rij

Overstappen is simpeler dan je denkt

Hoewel een accountant belangrijke dingen voor je doet, is het nu ook weer niet uniek wat hij doet. Sterker nog de boekhouding voor een gemiddelde ZZP of MKB bedrijf is voor de gemiddelde boekhouder relatief veel standaard werk. Mede daarom is overstappen is relatief simpel. Echt!

checklist

Opgezegd en nu?

Wat gebeurt er na het opzeggen en wat moet jij doen? Niets! Na opzegbrief wordt de overstap in gang gezet:

  • Je nieuwe boekhouder haalt alle info op bij je huidige boekhouder.
  • Je nieuwe boekhouder regelt alle administratie (zonder dat jij ervoor betaalt) en zorgt dat jij verder kunt met je bedrijf.
  • Je zorgt er – samen voor je nieuwe boekhouder voor – dat je oude boekhouding en eventuele digitale administratie – goed wordt opgeslagen zodat je deze beschikt
  • Klaar!

Dat overstappen moeilijk is, blijkt niet zo te zijn en mag je niet weerhouden. Kijk of wij je iets kunnen bieden wat bij je past en bespaar flink op je kosten!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 18 maart 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00