30 April 2016

Ben je (startende) ondernemer? Ga je je boekhouding zelf doen?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Wil jij ondernemer worden? Of ben je net gestart met ondernemen? Dan heb je te maken met het regelen van je boekhouding en belastingen. Omdat je – zoals veel ondernemers in hun eerste paar jaar – nog niet alles overziet, is uitbesteden van de administratie niet direct logisch. Toch blijkt voor veel ondernemers vaak achteraf dat uitbesteden veel beter was geweest. Waarom dan? En hoe blijf je weg bij de valkuil waar anderen wel in stapten? In dit artikel ontdek je hoe je de juiste keuze maakt. En wat bij jou past. Boekhouding uitbesteden bij een professional of zelf doen?

Van droom naar werkelijkheid – Hoe je als startende ondernemer door de branding surft

Je droom verwezenlijken. Zelf je eigen tijd indelen en je eigen keuzen maken. Het zijn dé argumenten die horen bij een keuze voor het ondernemerschap. De administratie, boekhouding en aangifte van belastingen die daarbij horen, wegen daar natuurlijk niet tegenop. Wel moet je het gewoon geregeld hebben. Het is verplicht, je kunt er geld mee besparen door bijvoorbeeld belastingvoordelen te vinden en het goed op orde hebben van de cijfers van je onderneming kan je concrete inzichten geven.

Het opzetten en bijhouden van een administratie, opstellen van de jaarstukken en doen van de BTW en belastingaangiftes is natuurlijk best wat werk. Zeker als het nieuw is. Maar als je het slim organiseert, hoeft het niet heel veel tijd te kosten. Maar is het dan slim om dat allemaal zelf te doen? En zeg nou eerlijk : welke echt ervaren ondernemer doet zijn boekhouding en administratie zelf? Wij leren je hoe je als ondernemer door de branding surft.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden? – 5 vragen waarmee jij jouw keuze direct maakt

Los van of je gelooft in de bovengenoemde kostenposten zul je een afweging moeten maken. Boekhouding zelf doen? Of uitbesteden? En hoe maak je die keuze? Hieronder zetten we 5 keuze vragen voor je op een rij. Hiermee moet jij – als je jezelf in de spiegel aankijkt – binnen 2 minuten een keuze kunnen maken.

Vraag 1 – Ben ik punctueel, heb ik discipline?

Administratie netjes bijhouden; ruim op tijd aangifte doen; uitzoeken of sommige bonnetjes wel of niet aftrekbaar zijn en hoe je dat moet inboeken. Voor dat soort dingen is het handig als je punctueel bent, of in ieder geval een zekere basis discipline hebt. Heb je die niet? Overweeg dan uitbesteden.

Vraag 2 – Heb ik genoeg vaardigheid met cijfers en excel (of Google Sheets)?

Het bijhouden van administratie kan eenvoudig in Excel, Google sheets of een ander softwarepakket. Uiteindelijk ben jij degene die de cijfers invoert, ze controleert en ze er weer uithaalt voor een jaarrekening of belastingaangifte. Heb je geen vaardigheid met software of cijfers? Overweeg dan uitbesteden.

De 5 meest voorkomende fouten bij BTW-aangifte:

Lees ze in 1 minuut en zorg voor een foutloze aangifte!

Vraag 3 – Heb ik klanten en omzet?

Een boekhouder of accountant inhuren kost – ook voor de simpelste eenmanszaak – al gauw een paar honderd euro. En voor een BV is het al snel wat duurder. Heb je nog geen omzet? Dan voelt het misschien niet goed om al kosten te gaan maken. Ook is een boekhouding bijhouden met een bedrijf zonder significante omzet vrij simpel. Dus heb je die nog niet? Dan is zelf doen nog even een optie.

Vraag 4 – Kan ik makkelijk loslaten?

Echt succesvolle ondernemers zijn vaak in drie dingen heel goed. Erkennen dat ze zelf niet alles goed kunnen, goede mensen vinden die dat wel kunnen en taken delegeren. Ofwel: Loslaten. Kun jij dat – net als een succesvolle ondernemer – goed? Of vind je dat juist lastig? Neem dit mee in je keuze of je je boekhouding zelf wilt doen, of uitbesteden.

Vraag 5 – Gemak dient de man? (of de vrouw?)

Hoe sta je in het leven? Of hoe wil je erin staan op het moment dat het ondernemerschap bezit neemt van je (privé) leven? Zeker als het goed met je bedrijf gaat komt er snel een moment dat je duidelijke keuzes moet maken hoe je je tijd gaat besteden. Het gemak van een boekhouder is dan niet zomaar een luxe, want het schept tijd die jij kunt besteden aan belangrijk werk dat alleen jij kunt doen: de kerntaken in je onderneming (en in je gezin). Het wordt een simpele kosten / baten afweging.

Is het dan niet makkelijk om zoiets als boekhouding en je belastingen uit te kunnen besteden aan een professional?

Beter ten halve gekeerd….

Je boekhouding zelf doen of uitbesteden? Als het goed is ben je er met de bovenstaande vragen snel uit. Toch nog twijfel? Geen nood. Je hoeft niet per se in het begin van je boekjaar of je ondernemersloopbaan te beslissen of je een accountant inschakelt. Het eerste kwartaal en ook een groot deel van het eerste jaar kun je zeker zelf een opstart maken en eventueel later beslissen of je een boekhouder inschakelt.Anderzijds helpt het direct uitbesteden van de boekhouding sommige ondernemers juist ‘door de branding van het ondernemerschap’ te surfen.

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over je boekhouding. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties. Je kunt altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

Meer lezen

died_2396aea730
Diederick Cardon
Gepubliceerd op 30 April 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00