Zelf boekhouden of je boekhouding uitbesteden: wat is wijsheid?

Je favoriete bezigheid of slaapverwekkend? Appeltje eitje of juist een draak van een klus waar je altijd tegenop ziet? En nog belangrijker; zelf doen of uitbesteden? Het zijn drie vragen die allemaal slaan op het doen van de boekhouding. Misschien krijg je alleen al rillingen bij het horen van het woord. Maar, nu jij net je BV hebt opgericht, is het iets waar je niet meer omheen kan. En net zoals vele keuzes, heeft alles zo zijn voor- en nadelen. Dit geldt ook voor het uitbesteden of het zelf doen van de boekhouding. Daarom vertellen we je in deze blog alles over deze voor- en nadelen, zodat jouw keuze straks hopelijk toch net iets makkelijker is.

Boekhouding, wat is het ook alweer en waarom is het zo belangrijk?

Het woord boekhouding roept bij iedere ondernemer wel bepaalde gevoelens op. Soms zijn dit positieve gevoelens, maar misschien wel vaker zijn dit negatieve gevoelens. Maar waarom eigenlijk en doe ik alles wel goed? Boekhouding is niets anders dan het verwerken van je financiële administratie. Makkelijk gezegd, maar hier komt meer bij kijken dan je denkt. Zo gaat dit vaak over het verwerken of opstellen van facturen, maar ook over alles wat met de Belastingdienst te maken heeft zoals het doen van belastingaangiften. In andere woorden zijn het eigenlijk alle (financiële) gegevens van je onderneming. Het is van groot belang om je boekhouding goed op orde te hebben. Buiten het feit dat het verplicht is, kan je er ook geld mee besparen door middel van belastingvoordelen en het geeft je ook handige en concrete inzichten in je onderneming.

Checklist

Een belangrijke afweging

Het is dus heel belangrijk om je boekhouding goed op orde te hebben, maar hoe zorg je daarvoor? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo is dat ook bij de boekhouding. In dit geval zijn er twee wegen, namelijk het zelf doen van je boekhouding of het uitbesteden van je boekhouding. Als beginnende ondernemer zijn dit natuurlijk niet de meest makkelijke keuzes om te maken, want wat is nou wijsheid? Voor je deze keuze kan maken is het goed om alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten en deze tegen elkaar af te wegen.

Zelf boekhouden

  • Voordelen

Een van de grootste voordelen om zelf je boekhouding te doen is dat het goedkoper is dan wanneer je het uitbesteedt aan een boekhouder. Je hoeft immers geen externe boekhouder te betalen om het voor je te laten doen.

  • Nadelen

Als beginnende ondernemer is het begrijpelijk dat je nog niet alles weet en zeker niet op het gebied van boekhouding. Het zelf doen van je boekhouding kost dan best wel veel tijd en de kans is groot dat je in het begin ook best wat fouten maakt die je later moet herstellen. Ondanks dat de kosten lager zijn dan bij het uitbesteden van je boekhouding, kunnen deze kostbare tijd en de fouten die je maakt toch best wat extra kosten met zich meebrengen. De tijd die je in de boekhouding steekt kan je namelijk ook aan andere werkzaamheden besteden die je naar een hogere omzet brengen. Bovendien vergeet jij als beginnend ondernemer misschien wel hele belangrijke aftrekposten. Daarnaast kan het zo zijn dat je er later in het jaar achter komt dat je het toch graag wil uitbesteden en dan maak je alsnog kosten voor een externe boekhouder.

Uitbesteden

  • Voordelen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen; het uitbesteden van je boekhouding is superfijn. Het neemt een hoop zorgen en werk uit handen. Het scheelt je tijd die jij lekker in het ondernemen kan steken en je weet zeker dat je boekhouding goed gebeurt.

  • Nadelen

De kosten om een externe boekhouder te betalen kunnen best hoog zijn. Dit is dan ook het grootste nadeel van het uitbesteden van je boekhouding. Je betaalt namelijk naast een boekhouder, ook nog voor het softwarepakket. Hou er rekening mee dat uitbesteden van je boekhouding al gauw een paar honderd euro kost. Gelukkig kunnen we dit nadeel een klein beetje verzachten. Firm24 heeft namelijk de beste partners voor je boekhouding en altijd voor een scherpe prijs! Benieuwd? Plan snel een in intakegesprek in!

Duim

Maar… wat is nu eigenlijk beter voor mij?

Beide opties hebben dus zo zijn voor- als zijn nadelen. Misschien heb jij na het lezen van de voor- en de nadelen al gelijk je keuze gemaakt, maar zo niet dan zetten we nog een aantal zaken op een rijtje om jouw keuze makkelijker te maken.

Allereerst heb je best wat discipline nodig om zelf je boekhouding te kunnen doen. Je moet namelijk op tijd je belastingaangiften doen, je moet uitzoeken welke bonnetjes wel of niet aftrekbaar zijn en al met al moet je gewoon heel de administratie netjes op orde houden. Naast de nodige discipline is wat vaardigheid met cijfers en Excel ook een must. Jij bent degene die de cijfers invoert en controleert en het is van groot belang dat je hier wat kennis over hebt om dit zelf te kunnen doen.

Discipline en vaardigheden zijn dus nodig om de boekhouding zelf te kunnen doen, maar ook voor het uitbesteden van je boekhouding zijn er wat zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je kunnen loslaten. Uiteraard kan je als ondernemer niet overal goed in zijn. Wanneer je besluit je boekhouding uit te besteden moet je dit dus kunnen loslaten en in handen van iemand anders durven te leggen. Als laatste zijn er uiteraard ook klanten en omzet nodig om een externe boekhouder te kunnen bekostigen, maar zoals we al eerder vertelden hoeft een externe boekhouder echt niet altijd veel duurder te zijn dan het zelf doen van je boekhouding.

Regel nu jouw boekhouding!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 8 december 2023
Gepubliceerd op 13 oktober 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24