Rekening-courant, wat is daar precies mee aan de hand? (Tip voor DGA’s)

Een populaire vorm van financiering is rekening-courant, ofwel rood staan op je betaalrekening. Hieraan zijn echter wel risico’s verbonden, zoals het overschrijden van het maximale bedrag. Met name voor DGA’s die veel bankzaken via hun bv regelen levert dit risico’s op. Welke dat zijn, hoe de fiscus een overschrijding beoordeelt en hoe je zoiets kunt voorkomen, lees je in dit artikel!

Wat is het precies?

Rekening-courant is een wat ambigu begrip, maar betekent kort gezegd dat je rood kan staan op je betaalrekening. Deze vorm van financiering is te vergelijken met het doen van aankopen met een creditcard. Het grote verschil (en voordeel) is dat je jaarlijks tot € 17.500 op je rekening-courant mag hebben staan zonder dat je hierover rente betaalt (ga je over dit bedrag heen, komt er wel rente in beeld). Daarnaast is de looptijd waarin de rekening-courant moet worden terugbetaald (dit kunnen sommige banken vereisen) zo’n vijf jaar, langer dan van een zakelijke lening bijvoorbeeld. Voldoende tijd voor je bedrijf om te groeien en voldoende kapitaal te verwerven om het geleende bedrag terug te betalen.

Nieuwsgierig naar andere mogelijke vormen van financiering, bijvoorbeeld voor je bedrijfsinventaris? Lees dan dit artikel!

Risico’s

Veel DGA’s kiezen ervoor om hun bankzaken te regelen binnen de eigen bv. Een roodstand op de betaalrekening komt dan neer op een schuld voor de bv. Dit is een risico omdat de bv deze schuld mogelijk niet altijd kan dragen. In tijden van economische moeilijkheden is een roodstand wel het laatste wat een bv kan gebruiken. Daar komt bij dat per 2023 de wetgeving omtrent een hoge rekening-courant van DGA’s strenger wordt. De nieuwe Wet excessief lenen bij eigen vennootschap is in het leven geroepen om per 1 januari 2023 leningen van meer dan € 500.000,- aan banden te leggen. Dit doet de overheid door al het geld boven de grens van € 500.000,- als inkomen te belasten (tegen een tarief van 26,9%). Een hoge rekening-courant is dus niet enkel een risico voor het financieel welzijn van je onderneming, maar kan ook leiden tot hoge kosten voor de DGA.

Hoe vermijd ik hoge belastingtarieven?

Voor het vermijden van het hoge belastingtarief van 26,9% bij een rekening-courantschuld boven € 500.000,- bestaat een oplossing. Via een bancaire lening of een andere financieringsoptie is het mogelijk het bedrag boven de grens van € 500.000,- op een andere manier te financieren. Met een bancaire lening betaal je dit bedrag terug aan de bv, waardoor je weer onder de grens van € 500.000,- terechtkomt en het hoge belastingtarief vermijdt.

En nu?

Wees voorzichtig met de geldstromen met betrekking tot de rekening-courant schuld. Het is erg makkelijk om het vermogen wat in de BV staat te gebruiken om hier en daar gaten op te vullen. Daarnaast kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Zakelijke rente betalen over de rekening-courant schuld
  • Een leenovereenkomst opstellen met een aflossingsverplichting
  • Of een zekerheid bieden aan de BV, denk aan hypotheek of pand.
Diagram

Regel nu hulp bij excessief lenen!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 22 december 2023
Gepubliceerd op 8 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24