16 December 2021

Rekening courant krediet. Wat is het en hoe gebruik ik het correct?

Image

Hoe zit dit dan met de rekening-courant? Heb je een rekening-courant krediet overeenkomst met je BV, dan kan je als directeur grootaandeelhouder (DGA) rentevrij tot een maximum van €17.500 opnemen als krediet. Kom je in privé net even iets te kort voor die nieuwe auto of die heerlijke vakantie om de batterij op te laden na weer een enerverend jaar, is dit een nuttige faciliteit. Maar pas op, de fiscus controleert streng op misbruik! Hieronder vind je een paar tips om optimaal gebruik te kunnen maken van de rekening-courant overeenkomst.

Nieuwe Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Er is een belastingmaatregel aangekondigd om de leningen boven de €500.000 van een DGA aan zijn eigen BV per ingang van 2023, aan banden te leggen. Wanneer een lening meer bedraagt dan €500.000 dan zal het bedrag daarboven worden gezien als inkomen voor de DGA ipv als een lening. Een uitzondering geldt voor de financiering van een eigen woning. Over het ‘inkomen’ zal vervolgens box 2 belasting moeten worden betaald, dit tegen een tarief van 26,9%. Reden genoeg om uiterlijk in 2022 te zorgen dat schuldverhouding met je BV weer rechtgetrokken is. Het eerste toetsmoment van de belastingdienst zal eind 2023 zijn.

Voorgestelde maatregel rondom de DGA-schuld:

  • Wanneer de totale som van schulden van de DGA en diens partner aan zijn eigen BV meer dan €500.000 bedraagt, wordt het bedrag daarboven aangemerkt als inkomen/winstuitkering en belast tegen het box 2 tarief (26,9%).
  • De maatregel is geldig vanaf 1 januari 2023.
  • De bestaande eigenwoningschulden, schulden voor de verbouwing of aankoop van een eigen woning, die van een (klein)kind of (groot)ouder hoeft hier niet in meegeteld te worden.

Rekening-Courant versus DGA-loon

De fiscus hangt aan iedere geldstroom een labeltje. Zo zal een geldstroom vanuit de BV naar privé het label loon, dividend, geldlening of bankrekening-courant krijgen. Over loon en dividend moet je direct belasting betalen en over een lening moet je rente betalen.

Als DGA heb je echter ook een verplicht DGA-salaris. Het basisprincipe voor het DGA-salaris is dat je jezelf een salaris betaalt dat in de markt gebruikelijk is voor de werkzaamheden die je verricht en de functie die je binnen het bedrijf hebt. Maar het mag nooit lager zijn dan:

  1. de best verdienende werknemer;
  2. €48.000

Het DGA-salaris is in het leven geroepen om te voorkomen dat DGA’s een groot deel van hun beloning als dividend uitkeren (25% belasting) in plaats van als loon (37,1% – 49,5% belasting).

Bij startende ondernemers is voornamelijk die €48.000 een probleem. In het eerste jaar zal je jezelf nog niet zo’n riant salaris kunnen betalen. De belastingdienst gaat hier gelukkig coulant mee om. Je kan een verzoek indienen om voor de startup fase het salaris te verlagen naar €0. Maar wat er nu in de praktijk veel gebeurt, is dat het loon onder de grens van €48.000 blijft, maar dat er wel een rekening-courant schuld is van de DGA aan de BV.

Wat vindt de fiscus hiervan?

Dat dit niet de bedoeling is! De fiscus gaat dan ook strenger optreden tegen dit soort situaties.

Meer weten over het DGA-salaris?

Download hier het DGA-salaris e-book en lees onder andere hoe je het DGA-salaris kan omzeilen.

dga salaris e-book

Betaal je jezelf minder dan €48.000 salaris, maar heb je wel een rekening-courant schuld? 

De fiscus zal de rekening-courant schuld beoordelen als onderdeel van het gebruikelijk loon. Over dit gebruikelijk loon had je loonbelasting en ZVW premies moeten afdragen.

Keer je jezelf wel €48.000 uit en heb je een te hoge rekening-courant krediet? 

De fiscus kan zich op het standpunt stellen dat het bedrag wat je hebt geleend nooit meer zal worden terugbetaald. Hiermee is het vermogen van de BV gedaald en heeft de BV de aandeelhouder bevoordeeld. Met andere woorden, er is sprake van ‘verkapt’ dividend. Hierover dien je vervolgens 25% dividendbelasting te betalen.

Naast het DGA-salaris is het ook belangrijk dat je de rekening-courantovereenkomst goed hebt geregeld. Met een rekening-courant modelovereenkomst kun jij gemakkelijk en snel een rekening-courantovereenkomst opstellen zodat jij je kan beschermen tegen tegenvallen in de toekomst. Firm24 kan je hiermee helpen zodat jij een krediet van je bedrijf kan afnemen.

En nu?

Wees voorzichtig met de geldstromen met betrekking tot de rekening-courant schuld. Het is erg makkelijk om het vermogen wat in de BV staat te gebruiken om hier en daar gaten op te vullen. Daarnaast kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Zakelijke rente betalen over de rekening-courant schuld
  • Een leenovereenkomst opstellen met een aflossingsverplichting
  • Of een zekerheid bieden aan de BV, denk aan hypotheek of pand.

Onze tips

Beoordeel allereerst of het loon wat je uitkeert, voldoet aan de gestelde voorwaarden die zijn opgesteld voor het gebruikelijk DGA loon. Is dit het geval, let dan op dat je de rekening-courantschuld het bedrag van €17.500 niet laat overstijgen. Voor het geval dat je nog geen rekening-courant overeenkomst hebt met je BV, hier helpen we je graag mee. Start een chat met één van onze adviseurs en ze helpen je direct. Of vul ons contactformulier in.

mai_7ea7c6ef2b
Mai Hoenjet
Gepubliceerd op 16 December 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een rechtspecialist
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00