Kennisbank

Inventaris financieren doe je zo!

Als je net bent gestart met je onderneming, heb je nog een hoop zaken nodig voor je daadwerkelijk met je bedrijfsvoering aan de slag kan. Afhankelijk van je product of dienst heb je machines nodig voor productie, bureaus voor je medewerkers, misschien ook wel vergunningen. Om dit allemaal aan te vragen is kapitaal nodig, en als startende ondernemer beschik je daar misschien niet over. Een financiering voor je inventaris (zoals een zakelijke lening) kan dan uitkomst bieden. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Inventaris: wat is dat?

Je bedrijfsinventaris omvat bepaalde bezittingen van je onderneming. Welke dat zijn, is afhankelijk van het type onderneming dat je bestiert. Bijna alle ondernemingen beschikken over een computer (voor administratie, bijvoorbeeld), dat is een voorbeeld van een bedrijfsmiddel dat in de inventaris zit. Die gebruik je voor je bedrijfsvoering en voor het leveren van je product of dienst. Bedrijfsmiddelen kunnen ook machines, transportmiddelen (zoals auto’s en busjes) en zelfs vergunningen zijn.

Waarom financiering aanvragen?

Niet alle bedrijfsmiddelen zijn even betaalbaar voor een beginnende ondernemer. Een voorbeeld: een startende ondernemer heeft een bv ingeschreven en daarvoor een (voorheen verplicht) startkapitaal van € 18.000,- gereserveerd, en wil een landbouwbedrijf beginnen. De aanschafkosten van de gemiddelde landbouwmachine zijn al het dubbele en daar komen de kosten voor landbouwgrond en een opslag voor de oogst nog bij. Doorgaans geldt: machines financieren én bedrijfsmiddelen financieren vraagt om meer kapitaal dan een startende ondernemer kan ophoesten. Naast aanschafkosten van je bedrijfsmiddelen moet je vaak ook nog betalen voor de aankoopkosten (denk aan notariskosten bij de aankoop van onroerende goederen) en de kosten voor het bedrijfsklaar maken of het installeren van je bedrijfsmiddel. Dat vraagt om mogelijkheden tot financiering.

Soorten financiering

  • Zakelijk krediet

Deze manier van bedrijfsmiddelen financieren kent meerdere varianten. Zo kun je voor de aanschaf van deze middelen een zakelijke lening afsluiten bij de bank, maar vaak bieden producenten van computers, kantoorartikelen of machines ook zelf een soortement krediet (in feite koop je dan op afbetaling). Om te kiezen voor een krediet met de beste voorwaarden voor jouw onderneming, moet je goed letten op de aan het krediet verbonden kosten, zoals van rente.

  • Leasing

Bedrijfsmiddelen leasen kan ook een interessante optie zijn, met name als je voor je onderneming gebruikmaakt van voertuigen. Je zal leasing dan ook vaak tegenkomen bij transport- of landbouwbedrijven. Het is een voordelige manier van bedrijfsmiddelen financieren omdat je zo het door jou gekozen bedrijfsmiddel over een langere periode kan uitproberen. Bij aankoop van bedrijfsmiddelen krijg je altijd te maken met afschrijvingen (waardevermindering) en na aankoop zul je ze dus altijd met verlies verkopen. Door te leasen zijn de kosten veel lager en veel aanbieders bieden onderhoud aan bij het lease pakket. Wanneer je een bedrijfsmiddel koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

  • Rekening-courant

Dit is een wat ambigu begrip, maar betekent kort gezegd dat je rood kan staan op je betaalrekening. Deze vorm van financiering is te vergelijken met het doen van aankopen met een creditcard. Het grote verschil (en voordeel) is dat je jaarlijks tot € 17.500 op je rekening-courant mag hebben staan zonder dat je hierover rente betaalt (ga je over dit bedrag heen, komt er wel rente in beeld). Daarnaast is de looptijd waarin de rekening-courant moet worden terugbetaald (dit kunnen sommige banken vereisen) zo’n vijf jaar, langer dan van een zakelijke lening bijvoorbeeld. Voldoende tijd voor je bedrijf om te groeien en voldoende kapitaal te verwerven om het geleende bedrag terug te betalen.

  • Crowdfunding

Voor financiering van je bedrijfsmiddelen is crowdfunding ook een mogelijkheid. Online maak je een crowdfunding campagne aan waarmee je mensen vraagt om een klein bedrag te investeren in je onderneming. Vaak krijgen ze hiervoor een kleinigheid terug (bijvoorbeeld 10% korting op hun eerste bestelling als ze de crowdfunding campagne van een restaurant steunen).

  • Microkrediet of MKB-krediet

Microkredieten zijn leningen tot € 50.000,-. Deze relatief kleine leningen zijn bedoeld voor kleine en startende ondernemers en hebben een langere looptijd. MKB-kredieten kunnen variëren van € 50.000,- tot € 250.000,- en zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf.

Verdwaald? We zijn er voor je!

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden waarmee je je bedrijfsmiddelen kunt financiering. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is Firm24 er om je te helpen. Wij hebben ervaring met alle vormen van financiering en helpen je graag met het kiezen van de optie die het best bij jou en je onderneming past. Plan een check-gesprek in! Zelf kun je al nadenken over:

  1. de kredietwaardigheid van je onderneming (bekijk hiervoor je meest recente jaarrekening), mede hierdoor kunnen we bepalen welke financieringsmogelijkheden je hebt;
  2. je verwachte omzet van de komende jaren (met het oog op terugbetaling van je financiering);
  3. het bedrag dat je nodig hebt.

Naast een intakegesprek is het ook mogelijk door Firm24 een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren, zodat je weet hoe realistisch je financieringswensen zijn. Of besteed je financieringsaanvraag aan ons uit: wij regelen alles en zorgen dat je snel verder kunt.

Gepubliceerd op 6 november 2023
Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24