5 redenen om te switchen van accountant

Het einde van een jaar is een goed moment om even stil te staan bij hoe het gaat met je onderneming. Wat ging er goed en wat moet beter? Om een duidelijk beeld te krijgen van je onderneming heb je een actueel overzicht in de financiële stand van zaken nodig. Heb jij inzicht in je marges, budgetten en kan je prognoses maken? Zonder deze inzichten is het moeilijk om je doelstellingen concreet te maken. Deze essentiële informatie moet van jouw accountant komen. Heb je deze actuele informatie niet gekregen? Je bent helaas niet de enige.

Switchen van accountant

Veel ondernemers stappen niet over van accountant of boekhouder. Zelfs niet als ze ontevreden zijn over de dienstverlening. Je hebt immers een vertrouwensband met je accountant en ze gaan al een tijd mee in je organisatie. Daarnaast ben je misschien bang dat het veel tijd en moeite gaat kosten om een overstap te maken. Dom. Het kan namelijk heel verstandig zijn om te kiezen voor een andere accountant. Nog niet overtuigd? Wij hebben de top 5 redenen om in het nieuwe jaar te switchen van accountant voor jouw op een rijtje gezet.

1. Zonder proactief advies verlies je geld

De meeste accountantskantoren gaan pas de administratie bijwerken op het moment dat de jaarrekening opgesteld moet worden. En waar is nou dat bonnetje van die bank-mutatie aan het begin van dat jaar? Kwijt, vergaan? Niet zo mooi, want geen bonnetje is geen belastingaftrek!

Het maandelijks dicht-boeken van de administratie voorkomt dat je aan eind van het jaar voor verrassingen staat, geld verliest of een hoop tijd kwijt bent met alles achterhalen.

Daarnaast krijgen de meeste ondernemers pas wanneer het jaar voorbij is te horen wat ze financieel hadden moeten ondernemen om zo voordelig mogelijk uit te komen. Denk aan het drukken van de winst, door nog even €500 extra uit te geven om aan het drempelbedrag van de investeringsaftrek te komen. Door maandelijks een update te doen van je administratie en vooruit te plannen op een regelmatige basis kan je zorgen dat je kunt bijsturen wanneer dit nodig is.

2. Een accountant zonder software kan beter inpakken

Je kan tegenwoordig alles met je smartphone, dus ook je administratie. Digitaal archief voor je bonnen, online facturen sturen en 24/7 inzicht in de laatste stand van zaken. Je wil toch online vragen kunnen stellen zonder een afspraak te moeten maken of in een chat de laatste updates bespreken? Technologie is geen doel zijn op zich, maar wanneer het op de juiste manier gecombineerd worden met kennis, kun je het maximale uit je administratie halen, en win je in tijd en gemak. Technologie + kennis = 3x winnen.

hand en papier

3. Een branche specialist weet meer

Werken met een accountantskantoor dat gespecialiseerd is in jouw tak van sport is essentieel. Financiële en fiscale regels worden steeds complexer, vernieuwen zich regelmatig en er zijn vaak grote verschillen per branche. In tegenstelling tot een generalist, kan een accountant / fiscalist met branche kennis een groot verschil maken.

4. If you snooze you loose

Stop jij om 17.00 uur met werken? Waarom jouw accountant dan wel? In een 24-uurs economie wil je ook dat je accountant de reactie snelheid heeft die past bij deze tijd. Een accountantskantoor met openingstijden van 9.00 tot 17.00 kan beter z’n deuren helemaal sluiten. Op woensdagavond moet je ook online je jaarrekening kunnen bespreken met je accountant. En waarom zou je vraag niet binnen 24 uur beantwoord kunnen worden? Soms hebben zaken nu eenmaal snel een antwoord nodig.

5. ‘Uurtje factuurtje’ model is voorbij

Lijkt het alsof de facturen van je accountantskantoor stijgen met de stijging van jouw omzet? Dan is het tijd om jezelf de vraag te stellen of het niet voordeliger kan. Het uurtje-factuurtje-model is echt passé. Wil je weten waar je aan toe bent? Kies voor maandelijks vast bedrag op basis van de omvang van je bedrijf. Zo kan je al bij de start van het nieuwe jaar een exacte inschatting maken van de jaarlijkse accountantskosten.

handen schudden

Proosten op de toekomst

Kies in het nieuwe jaar voor een accountantskantoor van de toekomst. Wij kunnen jou koppelen aan speciaal geselecteerde accountants in ons netwerk. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 3 juli 2023
Gepubliceerd op 17 december 2015

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00