Een vliegende fiscale start

Een vliegende fiscale start

Heb jij net jouw BV opgericht en ben je nog steeds zoekende naar de beste fiscale aanpak? Dat is meer dan normaal bij beginnende ondernemers. De volgende vijf tips helpen jouw onderneming om alles fiscaal gezien op een rijtje te krijgen anno 2022! 

1. Haal alles uit je werkkostenregeling! 

De werkkostenregeling zorgt ervoor dat je als onderneming onbelast bepaalde vergoedingen aan werknemers kan uitkeren. De totale som van deze vergoedingen moet onder een bepaald maximum blijven. Anno 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7% en voor alles daarboven een percentage van 1,18%. Als je deze zogeheten vrije ruimte niet volledig hebt benut mag je bonussen uitkeren aan jouw werknemers tot een bedrag van € 2400,-. Dit is zeker een aanrader voor startende ondernemingen. Je werkkostenregeling regel je gemakkelijk via Firm24! Je hebt de keuze uit een adviesgesprek, een projectplan of zelfs de uiteindelijke implementatie! 

2. Één voor allen, allen voor één fiscale eenheid

Wanneer je meerdere BV’s bezit is de kans aanwezig dat je te veel belasting betaalt. Dat is natuurlijk niet zo fraai.. Zeker wanneer je net van start bent gegaan kun je iedere cent vast goed gebruiken. Zorg er daarom voor dat al je BV’s tot een fiscale eenheid behoren. Dit doe je door een holding op te richten. Zo ben je niet meer belastingplichtig over al je individuele BV’s, maar slechts eenmalig over het geheel van al je ondernemingen. De holding moet dan weer wel 95% van de aandelen van de BV bezitten. Deze fiscale eenheid kan gecreëerd worden voor vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Firm24 helpt je graag om de fiscale eenheid voor zowel vennootschapsbelasting als voor omzetbelasting snel en goedkoop te regelen! 

3. Innoveren kun je leren

Als beginnende ondernemer loop je vast over van de ideeën. Of ze allemaal even vruchtbaar zijn zal later blijken, maar het is goed om dat enthousiasme vast te houden. De Belastingdienst beloont namelijk ondernemers die succesvol innoveren. Deze beloning hangt direct samen met de vennootschapsbelasting. Alle winst die jouw innovatie opbrengt kun je namelijk scharen onder de innovatiebox wanneer je aangifte doet voor vennootschapsbelasting. Over deze winst betaal je dan niet het volle belastingtarief. Check altijd eerst of jouw innovatie in aanmerking komt voor de beloning. Toon dit vervolgens aan door middel van de Wet bevordering speur en ontwikkelingswerk (WBSO) of via octrooien. Bij Firm24 helpen we je graag om alles omtrent jouw innovatiebox samen met jou te regelen. Meer informatie? Klik dan hier.

Computer

4. Je zakelijke kosten extra voordelig! 

Bij het starten van een onderneming is een stevig startkapitaal altijd een een pluspunt. Toch kun je je als beginnend ondernemer soms verkijken op de kosten die gemaakt moeten worden om je bedrijf een slinger te geven. Gelukkig houdt de Belastingdienst hier rekening mee. Alle zakelijke kosten die je maakt kun je daarom aftrekken. Zo ook de kosten die je gemaakt hebt voordat je de BV officieel bent gestart. Dit kan gaan om een naaimachine, een ‘how-to’-boek of een kappersstoel. Alle aankopen die lager zijn dan € 450 mag je in één keer aftrekken. Doe dit wel in het jaar van aankoop. Kosten die gelijk zijn aan of hoger dan € 450 én die niet binnen één jaar in de grijze container belanden moet je aftrekken over meerdere jaren. 

5. Goodwill, schrijf het af! 

Niet iedereen die voor het eerst gaat ondernemen start zijn eigen bedrijf op. Sommige ondernemers kiezen er liever voor een bestaande, succesvolle onderneming over te nemen. Niet alles wat de onderneming voorheen tot een succes maakte is altijd tastbaar. Een goede klantenkring of een geheim recept kan ook al een groot verschil maken tussen winst of verlies. Die niet-tastbare zaken noemen we de goodwill. Die goodwill neem jij als nieuwe eigenaar van de onderneming dus automatisch over. Ook de vorige eigenaar is hier natuurlijk van op de hoogte en zal hier een prijskaartje aan hangen. Maar geen paniek, deze goodwill mag jij van de Belastingdienst afschrijven over de brutowinst! Dit moet wel over meerdere jaren gebeuren (tot maximaal 10 jaar) tegenover een tarief van 10%. Dit geldt niet voor bedragen onder de € 450,-, dan mag je de goodwill in één jaar (het jaar van aanschaf) afschrijven. 

Hulp bij het bepalen van je fiscale aanpak?

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 3 november 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24