Wacht nooit te lang met het oprichten van een BV!

Bijna alle (startende) ondernemers stellen het oprichten van een Besloten Vennootschap uit tot het einde van een kalenderjaar. Door het sluiten van het fiscale jaar, de drukte en de (verkeerde) veronderstelling dat je enkel aan het einde van het jaar een BV kunt oprichten worden BV’s vaak aan het einde van het jaar opgericht. Maar wist je dat je prima een BV halverwege het jaar kunt oprichten? Sterker nog: dit kan fiscaal super interessant zijn.

Belasting betaal je pas in 2021

Wanneer je kiest om je BV gedurende het jaar op te richten kun je kiezen voor een verlengd boekjaar. Het grootste voordeel van een verlengd boekjaar is dat de winstbelasting met een jaar kan worden uitgesteld. Stel je richt een Besloten Vennootschap op in oktober 2020 en daarna vraag je toestemming voor een verlengd boekjaar. Dan mag je alle omzet en winst die je maakt op de activiteiten (dus ook facturen) op de jaarrekening en aangifte van 2021 boeken. Normaliter doe je dan in het voorjaar van 2021 aangifte over 2020. Wanneer je uitstel aanvraagt betaal je pas in september 2022 belasting over de winst die je in 2020 al maakte. Dit is super voordelig voor ondernemers die net zijn begonnen met ondernemen en al hun geld nodig hebben voor investeringen.

4 nadelen van een verlengd boekjaar

Een verlengd boekjaar kent vele voordelen, maar ook 4 fiscale nadelen:

Nadeel 1

Ondernemers mogen alle kosten en dus ook investeringen van de winst aftrekken. Wanneer je voor een verlengd boekjaar kiest kun je maar 1 keer gebruik maken van die regeling. Kies je niet voor een verlengd boekjaar? Dan kun je 2 keer profiteren: namelijk in je eerste boekjaar en in het jaar daarna. Dit kan je als startende ondernemer veel geld opleveren.

Nadeel 2

Door een verlengd boekjaar kun je mogelijk geen fiscale eenheid afsluiten met een andere BV. Dit komt omdat het boekjaar gelijk dient te lopen met de andere BV.

Nadeel 3

Het is denkbaar dat de belastingtarieven in het volgende jaar worden verhoogd. Wanneer dit zo is betaal je over beide jaren het nieuwste (en mogelijk hoger) belastingtarief.

Nadeel 4

Denk je dat je in het eerste jaar meer dan €200.000 aan winst gaat maken? Dan is het mogelijk voordeliger om geen gebruik te maken van het verlengde boekjaar. Waarom? Over een belastbare winst van meer dan €200.000 betaal je 25% belasting. Voor belastbare winst tot €200.000 20%. Daarom is het fiscaal voordeliger om 2 keer €200.000 winst te hebben dan 1x keer een winst van €400.000.

Checklist: kies jij voor een verlengd boekjaar?

Ga jij een BV oprichten en wil je een verlengd boekjaar aanvragen? Stel dan de onderstaande vragen om jezelf om de juiste keuze te maken.

  • Ga ik veel investeren?
  • Ga ik veel winst maken?
  • Gaan de tarieven voor belasting het komende jaar veranderen?
checklist

Vragen over een verlengd boekjaar?

Een BV oprichten is voor vele ondernemers geen dagelijkse kost, laat staan verdiepen in een verlengd boekjaar. Voor ons wel. We helpen je daarom graag met al je vragen omtrent het verlengde boekjaar. Eén belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze ervaren fiscalisten. Je kunt ook je vraag via de chat zetten of een e-mail sturen.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 27 mei 2024
Gepubliceerd op 24 mei 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00