WhatsApp voor bedrijven: iets voor jou?

Het aantal Nederlanders dat geen gebruik maakt van de applicatie WhatsApp is anno 2023 op één hand te tellen. Ook jij als ondernemer zal onder werktijd regelmatig contact houden met het thuisfront door ze zo nu en dan een berichtje te sturen. Maar wist jij dat je ook WhatsApp kunt inzetten om jouw onderneming beter bereikbaar te maken? In deze blog lees je daarom alles over WhatsApp voor bedrijven!

WhatsApp voor bedrijven, wat is dat?

WhatsApp, de applicatie waarmee je berichten, foto’s, documenten en sinds kort ook stickers kunt sturen naar je contactpersonen heeft sinds 2018 ook een mogelijkheid ontwikkeld voor ondernemingen om hun eigen zakelijke WhatsApp aan te maken. WhatsApp voor bedrijven is dus anders dan WhatsApp voor privédoeleinden, hoewel beide versies wel veel op elkaar lijken. WhatsApp heeft alleen sinds 2018 enkele nieuwe functies geïntroduceerd zodat bedrijven extra informatie kunnen toevoegen aan hun account, zoals openingstijden, een omschrijving van je onderneming en adres- en contactgegevens. Handig toch!

contact

De voordelen van een zakelijke WhatsApp

Misschien vraag je je af waarom WhatsApp voor bedrijven een must is voor jouw onderneming. Je hebt namelijk hoogstwaarschijnlijk al een telefoonnummer en e-mailadres waarop klanten jouw bedrijf kunnen bereiken. Toch is WhatsApp voor bedrijven echt een goede toevoeging, omdat het simpelweg sneller en toegankelijker is dan communiceren via telefoon of e-mail.

Sneller, want….

In tegenstelling tot WhatsApp voor privédoeleinden kun je bij WhatsApp voor bedrijven automatische antwoorden instellen. Veel ondernemingen, en jij waarschijnlijk ook, merken dat klanten vaak dezelfde vragen stellen aan de klantenservice, ook wel frequently asked questions (FAQ’s) genoemd. Het antwoord op die frequently asked questions kun je vooraf instellen via WhatsApp. Zo krijgen klanten ook buiten openingstijden de informatie die ze nodig hebben.

Toegankelijker, want….

Hoewel klanten ook via een belletje of een mailtje hun vraag kunnen stellen, is WhatsApp uiteindelijk toegankelijker. Of je nu in een drukke vergadering zit, een restaurant of in de stiltecoupé, een WhatsAppje sturen kan overal en altijd. Daarnaast vindt niet iedereen het voeren van een telefoongesprek een feest. Een aantal mensen kampt zelfs met belangst. Dat zijn toch weer één of een aantal klanten minder, en dat is natuurlijk zonde!

Hoe het werkt

Het aanmaken van zo’n WhatsApp voor bedrijven is gelukkig geen hogere wiskunde (nog een voordeel!). Om een account aan te maken moet je het volgende stappenplan volgen:

  1. Maak een uniek telefoonnummer aan dat begint met +31 (let op: NIET met +0031). Zorg er wel voor dat dit telefoonnummer niet ook voor privédoeleinden wordt gebruikt.
  2. Laat je telefoonnummer verifiëren. Dit betekent dat WhatsApp controleert of je telefoonnummer wel écht aangemaakt is door jouw bedrijf. Ook handig voor jou, want zo kan niemand in naam van jouw onderneming een frauderend account aanmaken. Nadat je verificatie is goedgekeurd, verschijnt er een blauw vinkje naast je bedrijfsnaam.
  3. Voeg jouw bedrijfsinformatie toe aan je account.

Tenslotte is het ook handig om te weten dat je WhatsApp voor bedrijven ook via je desktop kunt gebruiken, net als bij WhatsApp voor privédoeleinden. Ga hiervoor naar web.whatsapp.com.

duim

Advies nodig? Firm24 helpt je graag!

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het aanmaken van een WhatsApp account voor jouw bedrijf? Of wil je graag nog wat meer te weten komen over bepaalde onderwerpen die voor jou als ondernemer van belang kunnen zijn? Neem dan snel een kijkje tussen onze andere blogs!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 20 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00