Zakelijk elektrisch rijden, alle voor-en nadelen op een rijtje

Denk je er over na om een bedrijfsauto aan te schaffen? Dan kan elektrisch rijden een uitkomst bieden. Elektrisch rijden wordt namelijk steeds populairder. Waar in 2013 ‘nog maar’ 4.000 elektrische auto’s reden zijn dit er in 2021 al meer dan 123.000. Ook onder ondernemers is de laatste jaren elektrisch rijden populairder geworden, dit komt voornamelijk door de voordelen die het fiscaal met zich mee brengt. In dit artikel vertellen we van welke voordelen jij kan profiteren!

De voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Korting op de bijtelling

Tot en met 2013 betaalde je als ondernemer 0% bijtelling. Ook als je veel privékilometers maakt met je bedrijfsauto. Na 2013 verhoogde de rijksoverheid de bijtelling elk jaar een beetje. In 2021 reken je 12 procent bijtelling tot € 40.000 van de cataloguswaarde van de auto. Voor elke euro boven dit drempelbedrag reken je 22%.

Geen BPM en MRB (tot 2025)

Ondernemers betalen, net zoals particuliere rijders, geen BPM en MRB op elektrische auto’s. De BPM wordt doorgaans berekend aan de hand van CO2-uitstoot. Omdat elektrische auto’s niet bijdragen aan CO2-uitstoot op de weg, zijn deze vrijgesteld van BPM. Om het gebruik van elektrische voertuigen verder te stimuleren heeft de overheid besloten om tot 2025 alle elektrische voertuigen vrij te stellen van MRB.

Lokale subsidies

In verschillende gemeenten is het ook mogelijk om subsidies aan te vragen voor een elektrische bedrijfsauto. Zo heeft de gemeente Amsterdam recentelijk ‘Actieplan Schone Lucht’ gelanceerd, om zo in 2025 alle bedrijfsauto’s in de gemeente uitstootvrij te krijgen. Landelijk is er ook sinds 2021 een regeling dat ondernemers tot 5000 euro aan subsidie kunnen aanvragen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelbus. Kortom, check vooral bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn!

Elektrische auto van de zaak of privé, wat is voordeliger?

Over het algemeen kunnen we stellen dat elektrische auto’s over het algemeen populair zijn. En dat is niet voor niets! Ze dragen bij aan een positief imago van je bedrijf tegenover het milieu én hebben ook nog eens fiscale voordelen.

De vuistregel om te bepalen of privé of zakelijk elektrisch rijden voordeliger is, is als volgt:

Totale autokosten (zoals brandstof, verzekeringen en onderhoud) = lager dan de bijtelling. Is dit het geval? Dan kun je €0,19 per gereden km als zakelijke kilometers opgeven.

Hoe kun je elektrische gaan rijden?

Elektrisch rijden is niet alleen klimaat neutraler, maar ook schoner en stiller dan benzine of diesel. Dit maakt elektrisch rijden erg populair onder ondernemers. Ook heb je met elektrisch rijden geen last van de milieuzones in grote steden. Voor elektrisch rijden zijn er verschillende opties. Zo kan je een voertuig aanschaffen, maar ook leasen. Welke optie het beste is hangt af per persoon en onderneming.

een magneet

Conclusie

Een elektrische auto heeft veel (fiscale) voordelen tegenover een benzine of diesel voertuig. Denk je er over na om een auto aan te schaffen, dan is elektrisch een zeer aantrekkelijke optie. Naast korting op bijtelling en geen BPM kan je ook via lokale gemeente subsidies aanvragen voor elektrisch rijden.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 23 september 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00