Ziek of wilsonbekwaam als DGA; een goede voorbereiding is het halve werk

Veel in het leven hebben we gelukkig zelf voor het zeggen; je hebt er waarschijnlijk ooit zelf voor gekozen om te gaan ondernemen en nu je DGA bent, heb je nog altijd veel keuzes die je zelf mag maken. Toch kunnen zich in het leven altijd situaties voordoen die je niet zelf voor het zeggen hebt. Niemand kiest namelijk van tevoren dat die ziek wordt of dat die een levens veranderend ongeluk krijgt. Helaas kan iedereen ziek worden en zit een ongeluk in een klein hoekje. Soms kan je zelfs zo ziek worden of zo’n ernstig ongeluk krijgen, dat je wilsonbekwaam wordt. Als DGA heeft dit grote gevolgen, want wat gebeurt er nu met de onderneming? En wie maakt nu de beslissingen? Tja onmacht… toch? Maar, er zijn als DGA voorbereidingen die je kunt treffen voor een vreselijke situatie als deze. In deze blog vertellen we je er alles over!

Stapels blauwe brieven

Een griepje of een gebroken been maakt je gelukkig nog niet wilsonbekwaam, daar is namelijk net wat meer voor nodig. De situatie moet dusdanig ernstig zijn dat je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te maken. Dit kan in geval van ernstige ziektes, maar dit kan ook door een ernstig ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk waarbij je in coma raakt: je leeft nog wel, maar kan zelf niks meer beslissen. Wanneer je DGA bent, heeft dit hele grote gevolgen voor de onderneming waar keuzes en to do’s zich iedere dag weer opstapelen. Als jij niks regelt als DGA en je wordt wilsonbekwaam, kan het zomaar zijn dat er straks een hele hoop aanmaningen, blauwe brieven en dwangbevelen op je bureau terechtkomen. Dat is niet alles, want denk maar eens aan al het personeel dat niet uitbetaald kan worden. Gelukkig kan je als DGA voorbereidingen treffen voor deze vervelende situatie, namelijk middels een levenstestament.

Het levenstestament

Nu hoor ik je denken: een testament, die heb ik al! Maar, een levenstestament is net wat anders dan een gewoon testament. Het verschil zit hem al in de naam: een ‘gewoon’ testament is een testament voor na het leven en een levenstestament is een testament voor tijdens het leven. Bij een gewoon testament leg je zaken vast betreffende de nalatenschap wanneer je bent overleden, terwijl je met een levenstestament vastlegt wie jou mag vertegenwoordigen wanneer je dit zelf niet meer kan terwijl je nog wel leeft. Je geeft als het ware een volmacht aan deze personen om jouw vermogen te beheren, zowel op persoonlijk gebied, als op zakelijk gebied. Deze aangewezen personen mogen rekeningen betalen en belastingaangiften doen, maar bijvoorbeeld ook persoonlijke schenkingen aan familieleden uitvoeren.

Checklist

Voordelen, voordelen en nog eens voordelen!

Globaal is het nu wel duidelijk waarom een levenstestament van groot belang is, maar er zitten nog wat meer grote voordelen aan een levenstestament die voor jou als DGA en in privé hartstikke fijn zijn. We hebben alle voordelen voor je op een rijtje gezet:

Voordeel 1: Het grootste voordeel is toch wel dat jouw onderneming gewoon door blijft draaien. De personen die jij hebt aangewezen in jouw levenstestament kunnen namelijk gewoon alle rekeningen betalen en kunnen ook gewoon het personeel doorbetalen. Hiermee voorkom je dat de rekeningen en aanmaningen zich op blijven stapelen.

Voordeel 2: Wanneer je jouw levenstestament laat opstellen, is het mogelijk om hier heel uitgebreid aan toe te voegen hoe je wil dat bepaalde dingen gebeuren. Zo weten jouw vertegenwoordigers precies wat en hoe ze zaken moeten aanpakken. Hiermee hou jij de regie in handen, ondanks jij geen eigen beslissingen meer kan maken.

Voordeel 3: In een levenstestament kan je niet alleen zaken betreffende je onderneming laten vastleggen, maar ook zaken betreffende jouw zorgsituatie. Zo is het mogelijk om medische voorkeuren te laten vastleggen, denk bijvoorbeeld aan een euthanasieverklaring.

Voordeel 4: Andere persoonlijke zaken die je met een levenstestament kan laten vastleggen zijn bijvoorbeeld schenkingen die je wenst. Dit kunnen schenkingen zijn aan familieleden, zoals kinderen, maar ook schenkingen aan bijvoorbeeld goede doelen. Ook kan je laten vastleggen wat er met waardevolle spullen moet gebeuren als je ze niet meer kan gebruiken.

Voordeel 5: Zonder levenstestament moeten sommige beslissingen in geval van wilsonbekwaamheid gemaakt worden met tussenkomst van een rechter. Dit kost ontzettend veel tijd en moeite. Stel, jij bent samen eigenaar en jij wordt wilsonbekwaam, dan kan jouw mede-eigenaar geen beslissingen meer nemen zonder toestemming van de rechter. Met een levenstestament is dit nog wel mogelijk met behulp van jouw vertegenwoordigers.

Voordeel 6: Een laatste voordeel is dat je een levenstestament altijd kan aanpassen, zolang je wilsbekwaam bent. Mocht je later dus nog iets willen wijzigen of toevoegen, dan kan dit! Let wel op dat dit niet geheel kosteloos is.

Timer

Tips en aandachtspunten

Een groot belang en vele voordelen: waar wacht je nog op? Voor je gelijk aan de slag gaat met een levenstestament hebben wij hier nog wat belangrijke tips en aandachtspunten voor je! Allereerst raden wij je altijd aan om minimaal twee personen als vertegenwoordigers op te nemen in je levenstestament. Zo is er altijd een dubbele controle en voorkom je dat er eventueel misbruik gemaakt kan worden van de situatie. Een volgende tip is dan ook om altijd personen aan te wijzen die je voor de volle 100% vertrouwt en om alles zo uitgebreid mogelijk te omschrijven in je levenstestament. Zo zijn de keuzes die gemaakt moeten worden nog steeds jouw keuzes en weten je vertegenwoordigers precies hoe ze moeten handelen. Een laatste aandachtspunt is om je levenstestament altijd bij de notaris op te laten stellen, wat via Firm24 kan. Zo weet je zeker dat officiële instanties en banken jouw levenstestament accepteren, kan er geen misbruik gemaakt worden door het toeziend oog van de notaris en ontstaat er geen discussie over wat nou wel en wat nou niet bedoeld wordt.

Regel nu jouw levenstestament DGA

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 27 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24