Zo los je een aandeelhoudersgeschil op

Aandeelhouders binnen een onderneming hebben vaak hetzelfde doel voor ogen: de onderneming winstgevend en succesvol maken. Toch kunnen ze verschillen in de wijze waarop ze dat doel willen bereiken en dat kan tot spanningen en zelfs geschillen leiden. Hoe ga je om met een aandeelhoudersgeschil en - belangrijker - hoe voorkom je dat er een ontstaat? Lees snel verder voor het antwoord.

De basis

Onderdeel van het voorkomen van escalatie is begrip van de oorsprong van het geschil: hoe komt het dat de aandeelhouders met elkaar botsen? Om daar antwoord op te geven moeten we begrip hebben van de precieze functie van aandeelhouders. Daarom nemen we je even mee terug naar de basis: wat is een aandeelhouder ook alweer? Van sommige rechtsvormen is het bedrijfskapitaal onderverdeeld in aandelen. Een aandeelhouder bezit één of meerdere van die aandelen. Hij of zij heeft een waardepapier in handen dat een deel van de bedrijfseigendommen van je onderneming vertegenwoordigt. Afhankelijk van het soort aandeel heeft de aandeelhouder stemrecht bij de algemene vergadering van aandeelhouders (waarin onder meer over de bedrijfsdoelstellingen, statutenwijzigingen en aanstelling/ontslag van bestuurders wordt beslist) of recht op een deel van de winst.

Uitpraten

Niet alle aandeelhouders hebben dus wat te zeggen over de koers van je onderneming, maar hoe meer aandelen iemand in bezit heeft, hoe meer invloed diegene doorgaans heeft. Als twee invloedrijke aandeelhouders van mening verschillen over bijvoorbeeld aanstelling van bestuurders, kan dat de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Als de aandeelhouders er niet uitkomen, bereik je mogelijk een impasse en is je onderneming stuurloos. De beste optie blijft: het gesprek aangaan. Breng de kemphanen bij elkaar en probeer onderling een oplossing te vinden. Als het lukt een schikking te treffen is een crisis afgewend en blijft de onderneming grotendeels ongeschaad.

duim

Escalatie

Het kan ook misgaan: aandeelhouders kunnen danig met elkaar in conflict komen dat ze zullen proberen elkaar uit hun functie te zetten. Een aandeelhouder kan de rechter verzoeken de tegenpartij ‘uit te stoten’ - waarbij deze gedwongen wordt de aandelen te verkopen - of verzoeken tot uittreding (zich laten uitkopen door een andere aandeelhouder).

Voorkomen: wat kun je doen?

Het beste is om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo beperk je het risico op aandeelhoudersgeschillen en blijft de continuïteit van je onderneming gewaarborgd. Hieronder enkele tips:

  • Stel een aandeelhoudersovereenkomst op. Daarin worden afspraken gemaakt over hoe geschillen worden opgelost. Dit biedt rust en zekerheid en voorkomt dat spanningen hoog oplopen en emotie de overhand krijgt.
  • Blijf praten en zorg dat aandeelhouders dat ook doen. Hoe eerder een van hen aangeeft wat hem of haar dwars zit, hoe eenvoudiger het is dit op te lossen voor er een conflict ontstaat.

Ontstaat er toch een geschil? Voorkom escalatie:

  • Roep op tijd hulp in. Voorkom dat onenigheden dooretteren en persoonlijke vendetta’s in de hand werken. Daarbij is het een stuk voordeliger als je de ellende zo snel mogelijk oplost; het formeel afhandelen van geschillen met medewerking van advocaten is prijzig en duurt lang.
  • Toon begrip voor beide standpunten en probeer te ontdekken waar de kink in de kabel zit. Hoor beide aandeelhouders uit en probeer een gemeenschappelijke grond te vinden waarop de discussie verder gevoerd kan worden.
handshake

Hulp van derden

Het aandeelhoudersgeschil kan dusdanig hoog oplopen dat je dit niet meer intern kunt verhelpen. Dan is het noodzakelijk de hulp van externe partijen in te roepen. Firm24 beschikt over een netwerk van gespecialiseerde advocaten en juristen die assistentie kunnen verlenen bij conflicten tussen aandeelhouders. Via een intakegesprek met een advocaat wordt het geschil besproken en krijg je advies over de allerbeste aanpak.

Verhelp nu jouw aandeelhoudersgeschil!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 5 april 2024
Gepubliceerd op 9 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24