ZZP BV - Onverstandige constructie of slimme fiscale truc?

Schijnzelfstandigheid en onterecht profiteren van belastingvoordelen tegengaan, dat was voor de overheid de motivatie het werken met modelovereenkomsten in te voeren. Allemaal leuk en aardig, maar als ondernemende ZZP’er wil je gewoon ondernemen. Zelf je eigen klussen en koers bepalen. Terug in loondienst gaan als je langere tijd voor een opdrachtgever werkt, hoort daar niet bij. Maar wat zijn dan de opties en hoe zit het nu echt met met de zogenaamde ZZP BV? Lees dit artikel en je bent volledig op de hoogte.

Wat is een ZZP BV?

Met name in de aanloop naar invoeringsdatum van de wet VAR DBA was er veel onduidelijk. Als gevolg van die onduidelijkheid en zorg over eventuele naheffingen besloot een aantal bedrijven alleen nog ZZP’ers met een BV in te huren. Daardoor koos een aantal ZZP’ers ervoor hun eenmanszaak om te zetten in een BV. Mede daardoor circuleerde de term ‘ZZP BV’ sinds de invoering van de Wet DBA veelvuldig in de (ZZP) media, platformen en groepen. Een ZZP BV is feitelijk dus een media-term voor een BV die wordt opgericht voor/door een ZZP-er.

Stappenplan BV oprichten

Download onderstaand het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV.

stappenplan bv oprichten

De ZZP BV als payroll onderneming

Zo’n ZZP BV oprichten kan bijvoorbeeld als je een BV opricht met speciale statuten en overeenkomsten zodat de ZZP BV kan functioneren als een payrollonderneming. Hoe dat werkt leggen we hieronder uit. In de kern is dat bij payrolling een bedrijf de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap uit handen geeft en het personeel in dienst komt van een payrollonderneming die die verantwoordelijkheden draagt.

Maar hoe werkt de ZZP BV in de praktijk?

Zoals gezegd richt je een BV op en neem je in de statuten op dat de BV een payroll onderneming is. Door vervolgens jezelf op de loonlijst (payroll) te zetten, ben je in dienst bij je eigen BV. Jouw BV gaat vervolgens de relatie aan met opdrachtgevers. De ZZP BV stuurt voor de diensten die zij verricht een factuur aan de opdrachtgever. Op deze manier is er dus geen enkele arbeidsrelatie van welke vorm dan ook tussen jou en je opdrachtgever. De opdrachtgever hoeft uiteraard geen loonheffingen in te houden. Immers, zij huren een BV in.

Hoe krijg je dan 100% zekerheid vanuit de Belastingdienst over ZZP BV?

Vanzelfsprekend wenst jouw klant en opdrachtgever zekerheid indien hij/zij gaat samenwerken met een ZZP BV als private payroll-constructie. Deze zekerheid creëer je in alle gevallen door een individuele goedkeuring met de Belastingdienst regelen. Met zo’n goedkeuring verklaart de Belastingdienst dat zij akkoord gaat met het bestaan van de feitelijke arbeidsrelatie tussen de bestuurder van de ZZP BV (de opdrachtnemer) en dat de ZZP BV loonheffingen afdraagt over het loon van de bestuurder/opdrachtnemer. Daarmee geeft de Belastingdienst dus ook aan dat – aangezien er een arbeidsrelatie bestaat in de ZZP BV – deze niet meer kan bestaan bij de betreffende opdrachtgevers van deze ZZP-BV. Alle partijen weten daarmee exact waar ze aan toe zijn en vooral de opdrachtgevers zijn met een dergelijk fiscaal akkoord gevrijwaard van de inhouding van loonheffingen. Kort door de bocht wordt deze grote mate van vrijheid gecreëerd doordat de opdrachtnemer zorgt voor een gezagsverhouding met de eigen ZZP BV.

Daarmee geeft de Belastingdienst dus ook aan dat – aangezien er een arbeidsrelatie bestaat in de ZZP BV – deze niet meer kan bestaan bij de betreffende opdrachtgevers van deze ZZP-BV. Alle partijen weten daarmee exact waar ze aan toe zijn en vooral de opdrachtgevers zijn met een dergelijk fiscaal akkoord gevrijwaard van de inhouding van loonheffingen. Kort door de bocht wordt deze grote mate van vrijheid gecreëerd doordat de opdrachtnemer zorgt voor een gezagsverhouding met de eigen ZZP BV.

Kan dit zomaar? Wat moet ik nog regelen voor een ZZP BV?

Hierboven zijn de eerste stappen (BV oprichten, payroll-karakter van de onderneming in de statuten vastleggen, goedkeuring van de Belastingdienst verkrijgen) beschreven. Naast het oprichten van een BV kan het interessant zijn om een holding op te richten en boven de BV te plaatsen. Verder moet je het een en ander over zeggenschap en besluitvorming regelen zodat je – wanneer jouw situatie daar aanleiding toe geeft – ook aanspraak kunt maken op sociale voorzieningen. Verder geeft een zogenaamde ‘G-rekening’ nog extra zekerheid. Dit is een speciale ‘geblokkeerde’ bankrekening waarmee je alleen loonheffingen en BTW aan de belastingdienst kunt afdragen.

Zoals je begrijpt voert het te ver om in dit eenvoudige artikel alle details uit te leggen van het opzetten en goed implementeren van deze constructie. De constructie is niet altijd voor iedere ondernemer generiek toepasbaar. Immers de dienstverlening, winst en andere uitgangspunten van iedere ondernemer zijn anders. Het is natuurlijk altijd mogelijk even advies in te winnen door middel van een adviesgesprek met een fiscalist.

handen schudden

BV oprichten en goedkeuringsbrief Belastingdienst – online is het zo geregeld

De hierboven beschreven constructie geeft extra zekerheden. Maar uiteraard zijn ook extra (administratieve) inspanningen en investeringen nodig om die zekerheden te creëren. De ZZP BV kan een prima alternatief zijn voor werken met de modelovereenkomst. Zeker voor ZZP’ers met een hogere winst en voor ZZP’ers die niet voldoen aan de eisen die door de Belastingdienst worden gesteld om in aanmerking te komen voor de vrijstellingen (de zogenaamde schijn ZZP’ers). Bij FIRM24 richt je eenvoudig een ZZP BV op.

Veel ondernemers en ZZP’ers vragen zich af of zij hun eenmanszaak moeten omzetten in een BV. Soms om de risico’s op naheffingen te voorkomen. En soms puur vanwege de fiscale voordelen, of mogelijkheden die een BV biedt. Veel werk? Valt mee. Start bij ons je BV oprichting, en onze fiscalisten helpen je met de rest. Doorgaans is dit binnen een paar dagen geregeld.

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 13 januari 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24