Eenmanszaak met personeel? Kies dan voor een BV structuur

Eenmanszaken worden steeds vaker omgezet naar BV’s. In 2021 werden er 45% meer eenmanszaken omgezet naar BV’s dan een jaar ervoor. Het gaat hierbij om kleine aantallen ondernemers, maar wel om een grote stijging. Een oorzaak hiervoor was de coronacrisis, maar deze stijging was ook al voor de coronacrisis te zien. En ook de jaren hierna is een stijgende lijn te zien in het aantal eenmanszaken die worden omgezet naar BV’s.

De persoonlijke aansprakelijkheid 

In de context van een eenmanszaak ben je de enige eigenaar en daarmee volledig verantwoordelijk voor alle schulden en verplichtingen van je bedrijf. Dit betekent dat, ondanks het succes, de financiële en juridische lasten direct op jouw schouders rusten, wat nog versterkt wordt als je personeel in dienst hebt.

De BV als oplossing

Hier biedt de Besloten Vennootschap (BV) een uitkomst. Een BV fungeert als een juridische entiteit op zich, die losstaat van jou als individu. Dit impliceert dat de aansprakelijkheid van het bedrijf beperkt blijft tot het bedrijfsvermogen en niet doorvloeit naar je persoonlijke vermogen.

Voorbeeld: De Bakkerij en persoonlijke aansprakelijkheid

Stel je voor, je bent de eigenaar van "De Zoete Hoek", een lokale bakkerij als een eenmanszaak gerund. Je hebt drie werknemers in dienst die je helpen met bakken, de winkel beheren en klanten bedienen. De zaken gaan goed; de buurt houdt van je brood en gebak.

Scenario: onvoorziene uitdagingen

Op een dag, echter, gebeurt er iets onverwachts. Een van je ovens gaat stuk, en het kost een behoorlijk bedrag om het te repareren of te vervangen. Rond dezelfde tijd raakt een van je werknemers gewond op het werk, wat leidt tot medische kosten en mogelijk een compensatieclaim.

Risico’s van de eenmanszaak

Als een eenmanszaak zijn alle financiële verplichtingen, inclusief schulden en claims, jouw persoonlijke verantwoordelijkheid. Dat betekent dat als de bakkerij de kosten niet kan dekken, jouw persoonlijke vermogen, zoals je huis, spaargeld en andere bezittingen, gebruikt kunnen worden om die schulden te betalen.

Aansprakelijkheid met personeel

Met personeel in dienst worden de risico’s nog verhoogd. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor hun welzijn, salaris en andere arbeidsgerelateerde kosten. In het geval van een ongeluk of blessure van een werknemer, zoals in dit voorbeeld, kunnen de financiële en juridische gevolgen aanzienlijk zijn.

De bescherming van een BV

Als "De Zoete Hoek" een BV was geweest, zou de aansprakelijkheid beperkt zijn tot het bedrijfsvermogen. Jouw persoonlijke vermogen zou beschermd zijn. Ja, het bedrijf zou nog steeds de uitdagingen moeten aangaan, maar je persoonlijke financiële veiligheid zou niet direct in gevaar zijn.

Conclusie

De risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid kunnen intensiveren met personeel in dienst. In dit scenario zou het omzetten van “De Zoete Hoek” naar een BV structuur een strategische stap zijn om zowel het bedrijf als je persoonlijke vermogen te beschermen tegen onvoorziene financiële en juridische risico’s. Wil je hier advies over winnen? Dat kan bij FIRM24 altijd gratis! 

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 26 september 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24