Kennisbank

9 manieren om een eigen bedrijf te starten zonder geld

Vroeger was het niet mogelijk om een bedrijf te beginnen zonder geld. Om een BV op te richten moest je bijvoorbeeld een startkapitaal van minstens €18.000(!) verzameld hebben. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer het geval. Al voor €75,- kan je een eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar hoe doe je dat dan precies als je gaat ondernemen? Is het echt mogelijk om een bedrijf op te zetten zonder geld?

Starten zonder geld?

Ten eerste kun je denken aan een onderneming die weinig kosten heeft, behalve jouw bestede tijd. Dit doe je door te beginnen met spullen die je al hebt. Werk je in je eentje? Dan kan je vanuit huis werken in plaats van een dure werkplek te huren. Iedereen heeft thuis wel een laptop of computer waarmee je aan de slag kunt aan jouw onderneming. Een aantal manier waarop je vanaf je laptop thuis kan beginnen:

  1. Start een webshop. Een website maak je eenvoudig via templates op het internet. Naarmate je onderneming groeit kan je een specialist inschakelen om een mooie website te bouwen. Je hebt in principe geen grote opslag nodig: koop in via een groothandel als bij jou een bestelling wordt geplaatst. De levering zal iets langer duren voor jouw klanten. Maar omdat je geen duur magazijn hoeft te huren en onderhouden, kan jij een super lage prijs aanbieden!
  2. Begin met affiliate marketing. Dit houdt in dat je producten en diensten voor anderen promoot, tegen een commissie. Dit kan je bijvoorbeeld doen op jouw blog of social media-pagina. Dit is een business waar veel geld in valt te verdienen, dus verdiep je hier eens goed in!
  3. Ga aan de slag als boekhouder. Drukke ondernemers hebben meestal geen tijd om zelf de boekhouding te regelen. Hun werk ga jij uit handen nemen! Op internet zijn een hoop gratis (en betaalde) boekhoudprogramma’s te vinden. Ben je handig met computers, kan je ook met Excel aan de slag met de boekhouding.
  4. Heb je een technisch beroep waarvoor toch echt materiaal vereist is? Zorg dat je een kleine verzameling hebt van veelvuldig aangewend gereedschap. Groter gereedschap kan je huren bij een professioneel verhuurbedrijf. Als je staat ingeschreven als zzp’er kan je als zakelijke klant voor een voordelige tarief spullen huren. Deze kosten bereken je weer door aan jouw klant.
  5. Daarnaast loont het om te kijken of je een onderneming kan starten die wordt gesubsidieerd. Zo is er bijvoorbeeld een voordelige regeling als je begint met ondernemen vanuit een Ww-uitkering. Daarnaast zijn er vanuit de overheid veel subsidies en winstvrijstellingen voor ontwikkelingswerk en innovatie. Op deze site kan je lezen over de verschillende opties:

Lenen of investeren?

Kom je toch tot de conclusie dat je een groter startkapitaal nodig hebt voor jouw specifieke idee? Geen zorgen! Er zijn genoeg andere mogelijkheden om jouw onderneming te financieren zonder spaargeld.

  1. Ten eerste kan je natuurlijk geld lenen bij de bank. Hiervoor zal je wel een uitgebreid ondernemingsplan moeten aanleveren. Jij zal moeten aantonen op welke manier jij het krediet gaat terugverdienen.
  2. Daarnaast kan je ook lenen van particuliere investeerders, ook wel business angels genoemd. Het is zeker de moeite waard om te netwerken tot jij een connectie vindt die bereid is een handje te helpen in jouw startfinanciering. Meestal zijn dit namelijk oud-ondernemers of bedrijven uit dezelfde branche die kapitaal verstrekken en jou adviseren over de bedrijfsvoering. Vaak willen deze informele financierders betrokken blijven in jouw onderneming, dus je moet kunnen accepteren dat je niet meer 100% de baas bent.
  3. Een andere optie is om jouw onderneming te laten investeren door de massa: crowdfunding. Dit is eenvoudig mogelijk via online platforms zoals Kickstarter. Individuele particulieren kunnen zo geld voor jou beschikbaar stellen. Aan jou de vraag wat de tegenprestatie hiervoor is. Wordt de investering gezien als lening of donatie, eventueel met een exclusief product als bedankje? Of krijgen investeerders een stukje eigendom in de onderneming? Je zult goed moeten overwegen onder welke voorwaarde wordt geïnvesteerd in jouw bedrijf.
  4. Tot slot kan je natuurlijk lenen bij vrienden, familie of (ex-)collega’s. Veel ondernemers zijn hier huiverig voor omdat zij vrezen voor problemen in de privé relatie. Dit kan je eenvoudig voorkomen door duidelijke afspraken te maken. Zet belangrijke zaken vast op papier, zoals de rente, wijze van aflossing en de termijn voor terugbetaling. Hier kan je bijvoorbeeld een juridisch adviseur voor inschakelen.

Kortom, genoeg mogelijkheden om een bedrijf te starten zonder geld! Uiteraard kan je de verschillende wijzen van financiering stapelen om aan een mooi startkapitaal te komen. Combineer dit met een business waarvoor je makkelijk met je eigen spullen kunt beginnen. Zo kun je snel aan de slag met ondernemen! Als jouw plannen duidelijk zijn, kan je een eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan op het kantoor van de KvK. Tegenwoordig is het ook mogelijk om 100% je eigen bedrijf te starten.
Magneet

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 11 december 2023
died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24