Kennisbank

Wat houdt het cliëntenonderzoek (wwft) door de notaris in?

Iedereen die een notariële akte laat opstellen door een notaris, moet zich kunnen legitimeren. Richt je een BV op, dan moet je je dus laten legitimeren middels een geldig legitimatiebewijs. In dit geval is de notaris, voordat hij overgaat tot oprichting van je BV, wettelijk verplicht om te onderzoeken hoe groot het risico is dat je met je BV geld witwast dan wel terrorisme financiert.

De wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) kent strenge regels en verplichtingen. Zoals eerder aangegeven, heeft de notaris een onderzoeksplicht. De notaris is verplicht om bij iedereen het zogeheten cliëntenonderzoek uit te voeren, hoe klein het risico ook is dat je illegale activiteiten gaat uitoefenen.

Wat houdt de onderzoeksplicht van de notaris in?

Richt je een BV op, dan onderzoekt de notaris de intenties die je hebt bij de oprichting van je onderneming en het uitvoeren van de gewenste activiteiten. Je kan verwachten dat de notaris een aantal vragen stelt over de toekomst van je BV. De notaris kan ook documentatie opvragen zoals een ondernemingsplan, advies van de boekhouder/accountant, (intentie)overeenkomsten met afnemers/cliënten/leveranciers/opdrachtgevers of facturen. Heb je geen snode plannen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Werk je mee aan het onderzoek, dan is notaris is na een paar vragen klaar en je kan verder met de oprichting. Ben je niet bereid om antwoord te geven op de vragen, dan geef je de notaris aanleiding voor een verscherpt onderzoek. Zonder een voltooid onderzoek kan een BV niet opgericht worden.

Heb je geen Nederlandse identiteit of richt je een BV vanaf een buitenlands adres op, verwacht dan dat de notaris extra onderzoek moet verrichten. Woon je in een door de Europese Unie aangemerkt ‘risicoland’ dan is de notaris verplicht om een uitgebreider cliëntenonderzoek te verrichten. Dit brengt helaas ook extra kosten met zich mee.

Conclusie

Ben je een ondernemer in hart en nieren en heb je niks te verbergen, dan zorgt het cliëntenonderzoek geen enkele drempel voor het oprichten van de BV. Dit is enkel en alleen bedoeld om de rotte appels te filteren en zorgen dat er geen misbruik van een BV wordt gemaakt. Meer weten over de Wwft? Neem dan contact op met het support team.

client en papier

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24