Kennisbank

Wat is de commanditaire vennootschap?

Stel u wilt gaan ondernemen, maar u beschikt zelf niet over voldoende financiële middelen. Dan kunt kiezen voor de rechtsvorm commanditaire vennootschap (CV). De oprichting van de commanditaire vennootschap CV is eenvoudig. U gaat langs bij de Kamer van Koophandel en registreert uw CV. U ontvangt een KvK-nummer en daarna kunt u beginnen met ondernemen.

Verschillende soorten vennoten

Een commanditaire vennootschap CV lijkt op de vennootschap onder firma, maar dan met verschillende soorten vennoten. Er zijn beherende vennoten en stille vennoten. De stille vennoten zijn alleen geldschieter. Zij zullen niet betrokken zijn bij de dagelijkse leiding van de CV. Die taak ligt bij de beherende vennoten. De beherende vennoten houden zich wel bezig met de bedrijfsvoering. Het is verstandig om van te voren afspraken te maken tussen de vennoten en deze op papier te zetten. Dit kan het beste middels een vennootschapscontract. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. In het contract kan je zaken opnemen zoals:

  1. Wat wordt er ingebracht?
  2. Wie zijn de stille vennoten en wie zijn de beherende vennoten?
  3. De verdeling van de winst
  4. Wat te doen als een vennoot wil stoppen met zaken zoals geld?

Voordelen van de commanditaire vennootschap

De CV biedt uitkomst op het moment dat u alleen of gezamenlijk een onderneming wilt starten, maar uw enige partner slechts financieel betrokken wil zijn. De dagelijkse leiding ligt bij u en/of uw mede beherend vennoten. Deze financiërder kan optreden als stille vennoot. Hiermee is hij slechts aansprakelijk voor het ingebrachte kapitaal en niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de CV aangegaan door andere beherend vennoten. Voor de schulden van een CV zijn enkel de beherende vennoten aansprakelijk. Dit is het grote verschil met de vennootschap onder firma.

Ook wordt iedere beherende vennoot gezien als een zelfstandig ondernemer. Als zelfstandig ondernemer kunt u vaak aanspraak maken op verschillende fiscale aftrekposten. Aan deze aftrekposten zitten natuurlijk wel een aantal voorwaarden.

Nadelen van de commanditaire vennootschap

Een CV bezit geen rechtspersoonlijkheid. Dat heeft nadelen en betekent dat u als beherend vennoot hoofdelijk aansprakelijk bent voor de eventuele schulden van het bedrijf. U bent ook aansprakelijk voor de schulden met uw privévermogen! Dit geldt overigens ook voor de stille vennoot op het moment dat blijkt dat hij zich toch heeft bemoeid met de bedrijfsvoering. Dan heeft de stille vennoot ook kans op hoofdelijke aansprakelijkheid. Qua fiscale behandeling lijkt de CV erg veel op de vof en eenmanszaak. Over de behaalde winst moet inkomstenbelasting worden betaald. Omdat de beherende vennoten worden beschouwd als zelfstandig ondernemer, komen zij ook in aanmerking voor de fiscale aftrekposten zoals deze ook gelden bij de eenmanszaak en vof. De stille vennoot heeft hier uiteraard geen recht op, omdat zij niet actief deelneemt in de onderneming. De inkomsten van de stille vennoot worden belast als winst. Ook komt de stille vennoot in aanmerking voor bijvoorbeeld de investeringsaftrek of willekeurige aftrekpost.

checklist

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Of lees hier alles over het laten opstellen van een commanditaire vennootschapscontract bij Firm24!

Gepubliceerd op 9 januari 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24