Kennisbank

De lustrumstichting: een nieuw fenomeen met fiscale en juridische voordelen

Veel jaarclubs, voetbalteams of vriendengroepen beginnen al jaren van tevoren met het sparen voor een grote lustrumreis naar een mooie bestemming. Omdat dit meestal een reis is waar lang naar wordt uitgekeken en flink voor wordt gespaard is het erg belangrijk om de financiële zaken van tevoren goed te regelen. Om verschillende redenen is het daarom verstandig om een stichting op te richten, zeker naarmate het gespaarde bedrag oploopt. Nu de vaccins hun werk lijken te doen en de maatregelen eindelijk lijken te worden versoepeld kan er weer worden nagedacht over een mooie reis met een groep vrienden. In dit artikel gaan we daarom in op de voordelen die een stichting biedt.

Fiscaal Voordeel

Voorkom dat je jezelf door te sparen fiscaal in de vingers snijdt! In aanloop naar de reis wordt er meestal een spaarplan opgesteld waarbij iedereen een maandelijks bedrag overmaakt op een rekening. In de praktijk zien wij dat deze rekeningen vaak op naam van een individu staan. Dit kan ertoe leiden dat de fiscus dit bedrag als persoonlijk vermogen zal zien, waardoor je hier in Box 3 belasting over moet betalen. Je bent immers verplicht om de gelden op bankrekeningen die op jouw naam staan op te geven bij de Belastingdienst. Echter, wanneer je een stichting opricht zal de Belastingdienst direct zien dat dit bedrag geen persoonlijk vermogen betreft, maar beheerd wordt voor meerdere personen.

Aansprakelijkheid

Daarnaast wil je vermijden dat een individu met het gezamenlijk gespaarde vermogen aansprakelijk wordt gesteld bij persoonlijke schulden. Het kan altijd voorkomen dat een individu te maken krijgt met een hoge claim. Een schuldeiser of curator zal mogelijk (conservatoir) beslag kunnen leggen op de rekening wanneer deze op naam van het individu staat. Ook kunnen bepaalde overeenkomsten met betrekking tot de reis in naam van de stichting worden gesloten, aangezien deze rechtspersoonlijkheid heeft. Op die manier verklein je het risico op persoonlijke aansprakelijkheid.

Oplossing: De Lustrum Stichting

Bij FIRM24 richt je al vanaf €449,- een stichting op. Aangezien de stichting geen winstoogmerk heeft is dit de ideale rechtsvorm. Vervolgens kun je een bankrekening openen op naam van deze stichting waardoor je het gezamenlijk gespaarde vermogen duidelijk afscheidt van het persoonlijke vermogen en zo de bovenstaande risico’s vermijdt. Ook kun je er in overleg met de notaris voor kiezen om in de statuten op te nemen dat de stichting enkel kan worden vertegenwoordigd door twee gezamenlijke bestuurders. Op die manier moet elke rechtshandeling door minstens één andere bestuurder worden bekrachtigd.

Na afloop van de lustrumreis kun je gewoon dezelfde stichting gebruiken om te sparen voor een nieuwe reis. Het oprichten van een stichting is dus een kleine maar belangrijke investering waar je nog jarenlang profijt van hebt. Heb je nog vragen over de lustrumstichting? Neem dan contact op met onze support afdeling!

computer

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 15 april 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24