Kennisbank

De overdrachtsbelasting van je bedrijfspand: hoe zit het?

Een goede werkplek is een van de belangrijkste onderdelen van je onderneming. Een met een goede bereikbaarheid, warme uitstraling en genoeg ruimte voor al je werknemers. Wanneer je als ondernemer daarom van plan bent om een bedrijfspand aan te schaffen, dan moet je hierover overdrachtsbelasting betalen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

De overdrachtsbelasting 

Iedereen die in Nederland een pand, woning of stuk grond koopt (of krijgt), moet hierover belasting betalen. Deze belasting heet overdrachtsbelasting. Ook wanneer je een bedrijfspand aanschaft moet je deze vorm van belasting aan de Belastingdienst betalen. De hoeveelheid overdrachtsbelasting die je betaalt wanneer je een bedrijfspand koopt is altijd meer dan wanneer je een woning koopt om alleen in te gaan wonen. Dit komt omdat een bedrijfspand simpel gezegd wordt geschaard onder het kopje ‘niet-woning’. 

Wanneer? 

De regel is dus simpel: je betaalt altijd overdrachtsbelasting wanneer je een pand aanschaft of wanneer iemand je een pand schenkt. De overdrachtsbelasting bedrijfspand is ook van toepassing in de volgende drie situaties:

  1. Je koopt aan het eind van het jaar een pand, en wordt hier pas in het nieuwe jaar eigenaar van.
  2. Je bent van plan om het pand dat je aanschaft te gaan verhuren.
  3. Je bent van plan om in je bedrijfspand niet alleen te gaan werken maar ook te gaan wonen.

De tarieven anno 2023

In 2023 zijn de tarieven voor de overdrachtsbelasting zakelijk omhoog gegaan. Voorheen, in 2022, stond het tarief nog op 8%. Momenteel, anno 2023, staat het tarief op 10,4%. Je betaalt het volledige tarief wanneer je een bedrijfspand aanschaft om in te gaan werken of om te verhuren. Wanneer je ook in je bedrijfspand gaat wonen, dan betaal je alleen het tarief van 10,4% over het deel waarin je je werkzaamheden gaat uitvoeren. Over het deel waarin je gaat wonen betaal je slechts 2% overdrachtsbelasting. 

Nog vragen? Bel Firm24!

Ben jij van plan om binnenkort een bedrijfspand aan te schaffen en wil je meer weten over de overdrachtsbelasting zakelijk of het tarief overdrachtsbelasting? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in! Dan weet je zeker dat je snel bent voorzien van het juiste advies.

Gepubliceerd op 5 april 2024
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24