Kennisbank

Alles wat jij moet weten over het financieren van je bedrijfspand

Om jouw onderneming zo goed mogelijk te laten functioneren is het vaak handig om een bedrijfspand te hebben. Iedere onderneming komt dan ook vroeg of laat bij het punt dat zij een bedrijfspand koopt. Voor startende ondernemers kan de financiering van een bedrijfspand nog wel eens een hele opgave blijken. Waar haal je genoeg geld vandaan om dit te doen, en wat komt er allemaal bij kijken? In dit artikel nemen we de financiering van een bedrijfspand eens goed onder de loep en zorgen we dat jij op de hoogte bent van alle ins en outs.

Welke manieren zijn er om je bedrijfspand te financieren?

Er zijn een aantal manieren waarmee jij jouw bedrijfspand mogelijk kan financieren. De makkelijkste manier om dit te doen is via een hypotheek. Wat de hypotheek betreft zijn er drie mogelijkheden:

  1. Annuïteitenhypotheek - bij deze hypotheekvorm los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Het gaat hierbij om de som van de rente en je maandelijkse aflossing. Het voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat je veilig vermogen opbouwt en in het begin weinig hoeft af te lossen. Het belangrijkste nadeel is dat je netto lasten stijgen tijdens de looptijd.
  2. Lineaire hypotheek - bij een lineaire hypotheek is je maandelijkse aflossing hetzelfde, maar de rente daalt naarmate de looptijd van je hypotheek vordert (een groot voordeel van een lineaire hypotheek). Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn voor een eventuele rentestijging. Een eventueel nadeel is het feit dat je netto maandlasten in het begin hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek. 
  3. Aflossingsvrije hypotheek - als jij een aflossingsvrije hypotheek afsluit ben je gedurende de looptijd niet verplicht om geld af te lossen, maar enkel en alleen om rente te betalen. Aan het einde van de looptijd moet je in een keer de gehele hypotheek aflossen. Deze hypotheekvorm biedt jou veel keuzevrijheid voor aflossingen en vermogensopbouw. Daarnaast zijn je maandlasten bij deze hypotheekvorm relatief laag. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het echter wel zo dat je geen vermogen opbouwt en de kans zich voordoet dat je netto maandlasten zullen stijgen.

Andere manieren om jouw bedrijfspand te financieren

Naast een hypotheek zijn er ook nog een aantal andere mogelijkheden om jouw bedrijfspand te financieren. Hier hebben we deze voor je op een rijtje gezet:

  1. Leasing - het is tegenwoordig mogelijk om bedrijfspanden te leasen van bijvoorbeeld een investeringsmaatschappij.
  2. Crowdfunding - hierbij vraag aan investeerders om via een (online) platform te investeren in jouw onderneming door geld beschikbaar te stellen voor jouw bedrijfspand. 
  3. Overbruggingsfinanciering - dit is een kortetermijnlening waarbij jij de tijd krijgt om de reguliere financiering van je bedrijfspand verder uit te werken. 
  4. Business angel - business angels zijn ondernemers die zelf veelal investeringen in nieuwe en innovatieve ondernemingen met voldoende onderscheidend vermogen.
Een checklist

Overdrachtsbelasting en eventuele vrijstelling 

Als jij een bedrijfspand gaat kopen kan het zijn dat je hierover een overdrachtsbelasting moet betalen. Deze bedraagt in principe 8% tenzij de oppervlakte van de bedrijfsruimte minder dan 10% van het pand bedraagt of als er zich in het bedrijfspand ook een woning bevindt. Dan bedraagt de overdrachtsbelasting 2%. Het is in bepaalde omstandigheden mogelijk om een vrijstelling te krijgen van deze overdrachtsbelasting. Hier staan ze voor je op een rijtje:

  1. Wanneer je zowel overdrachts- als omzetbelasting moet betalen.
  2. Als je een landgoed koopt. 
  3. Als je jouw bedrijf overdraagt aan familieleden. 
  4. Als je jouw onderneming wil omzetten in een NV of een BV.
  5. Als er een rechtspersoon splitst, fuseert of reorganiseert.
  6. Wanneer je landbouwgrond of natuurgrond koopt.
  7. Wanneer er sprake is van een stedelijke herindeling. 
  8. Als er sprake is van inbreng in een maatschap, CV of VOF. 
  9. Wanneer landerijen worden heringericht.
  10.  Wanneer onroerend goed tussen samenwoners wordt verdeeld.
Een diagram

Hoe werkt de financiering van je bedrijfspand via FIRM24?

Als je meer wil weten over de financiering van je bedrijfspand, plan dan een adviesgesprek in bij ons! Verder kunnen we je helpen met een persoonlijk projectplan, waarin we alle opties met betrekking tot de financiering van jouw bedrijfspand bespreken. Hierin wordt alle benodigde informatie voor je verzameld en een advies voor je uitgewerkt. We kunnen binnen 48 uur een afspraak voor je inplannen met een specialist! Heb je over het algemeen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Als je de financiering van je bedrijfspand via Firm24 regelt, profiteer je automatisch van onze service normen. We hanteren scherpe prijzen en bieden een gratis check-gesprek!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Olivier Reinoud linkedin
Olivier studeert Rechtsgeleerdheid, Entrepreneurship & Management aan Leiden University en schrijft artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24