Kennisbank

Garant staan met een bankgarantie. Handig?

De ideale handelspartner staat garant bij de bank. Waarom? Als jij niet aan jouw financiële verplichtingen kan voldoen, keert de bank het bedrag uit aan de schuldeiser. Ideaal dus! Met een bankgarantie krijg je vaak goede deals zoals een lager tarief of uitstel van betaling. Maar er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan. In dit artikel lees je alles wat je over bankgarantie, financiële verplichtingen en de bankgarantie hypotheek.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een officiële verklaring van de bank dat zij garant staan voor een bedrag dat jij aan iemand bent verschuldigd. Met een bankgarantie geef je een schuldeiser (iemand die nog geld van jou krijgt) extra zekerheid dat zij hun geld terug zullen zien. De bank staat namelijk garant. Dit betekent dat de bank het bedrag voor jou aan jouw schuldeiser betaald. Je hoeft de schuldeiser dan niet meer te betalen, alleen de bank. Je kan de bank dan in termijnen terugbetalen. Stel je voor Pietje leent €5.000 aan jou en je moet dit terugbetalen. Met een bankgarantie betaalt de bank dan die €5.000 aan Pietje. Jij hebt dan geen financiële verplichtingen meer aan Pietje, alleen aan de bank. De kopende en verkopende partij krijgen door een bankgarantie de zekerheid dat wat zij hebben afgesproken ook echt nagekomen wordt. De financiële verplichtingen worden namelijk meteen voldaan.

Welke soorten bankgaranties zijn er?

Er zijn verschillende soorten bankgaranties. Lees hier kort wat iedere garantie inhoudt:

  • Vooruitbetalingsgaranties - als je zaken doet en de een partij wil betaald een bedrag vooruit. Dan kan je dit vooruitbetaalde bedrag met een bankgarantie dekken. Betalingsgarantie - de leverancier, die bijvoorbeeld kleding aan jouw winkel levert, krijgt in dit geval de garantie dat hij of zij betaald zal worden voor de goederen die zij levert.
  • Onderhoudsgaranties - als een onderhoudsverplichtimg niet wordt nagekomen wordt een financiële compensatie gegeven door middel van deze garantie.
  • Biedingsgaranties - hiermee geef je zekerheid dat de geldende offerte-, aanbieding- of inschrijvingsverplichting nagekomen kunnen worden door jou.
  • Huurgaranties - dit geeft een verhuurder de zekerheid dat een huurachterstand of eventuele schade betaald zal worden.
  • Uitvoeringsgaranties - als je een afspraak over levering of uitvoering niet nakomt, wordt dit met deze garantie financieel gecompenseerd.
Een map

Hoe kom je aan een bankgarantie?

De naam zegt het eigenlijk al. Een bankgarantie haal je bij de bank. Je kan het bij jouw hypotheekadviseur aanvragen. Deze regelt dan alle nodige documenten voor de bankgarantie. Als je deze goed hebt gelezen en ondertekend stuurt de bank de documenten naar de notaris. Die zorgt er dan weer voor dat alles de bankgarantie echt in werking treedt. Meestal duurt het ongeveer twee weken om een bankgarantie rond te krijgen. Hou daar dus rekening mee.

Garant staan hypotheek

Wanneer je een huis koopt teken je een koopcontract. Na ondertekening van dit contract duurt het vaak nog eventjes voordat het huis ook echt wordt overgedragen. De verkoper wil dan vaak in de tussentijd wat geld krijgen zodat ze zeker weet dat je het huis echt gaat kopen. Dat is de waarborgsom. Meestal is dat zo’n 10% van het gehele bedrag. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet genoeg eigen geld hebt om dit te betalen. Dit is zelfs vaak het geval. Dan is een bankgarantie waarborgsom een goed alternatief. De bank schiet dan de waarborgsom voor en jij betaalt de bank weer in termijnen terug. Door garant te staan voor je hypotheek door een bankgarantie hypotheek (hetzelfde als een bankgarantie waarborgsom) kan je met meer vertrouwen een koopcontract aangaan en hoef je niet meteen het geld van de waarborgsom op te kunnen hoesten.

Kosten bankgarantie

De kosten van een bankgarantie worden per aanvraag door de bank berekend. Het is afhankelijk van het soort bankgarantie of extra diensten die de bank verleent. Er worden ook altijd servicekosten in rekening gebracht. Vaak rekent de bank ongeveer 1% rente over het bedrag waarvoor zij garant staan. Dit is een lagere rente dan bij een kredietlening De overeenkomst die de bank met jou opstelt vermeldt het specifieke bedrag en het termijn waarbinnen je het moet terugbetalen. De kosten van een bankgarantie zijn niet aftrekbaar. Dat geldt alleen voor kosten die te maken hebben met de financiering van je woning via de hypotheek.

Firm24 helpt je graag bij jouw bankgarantie! Plan voor vanaf € 99,- jouw adviesgesprek in of regel je hele bankgarantie vanaf €150.- .

Een duim

Ten slot (aanrader)

Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Gepubliceerd op 29 juni 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00