Kennisbank

Het boekenonderzoek: editie due diligence

Wanneer je een bedrijf runt, ben je altijd verplicht om je administratie goed bij te houden. Je kunt namelijk zomaar een boekenonderzoek van de Belastingdienst verwachten. Een regulier boekenonderzoek gebeurt vaak willekeurig, maar er is één soort boekenonderzoek dat je gelukkig wél aan kunt zien komen, namelijk de due diligence. Wil je weten wat de due diligence inhoudt en wanneer je een due diligence onderzoek kunt verwachten? Lees dan snel verder!

Betekenis due diligence onderzoek

Een due diligence onderzoek is een van de soorten boekenonderzoeken die de Belastingdienst kan uitvoeren. Due diligence staat voor gepaste zorgvuldigheid. Dit is dan ook precies wat zo’n due diligence onderzoek inhoudt. Het controleert bij onder andere fusie(s) van een bedrijf of er geen sprake is van bijvoorbeeld belastingfraude of risico’s door onder andere naar de cijfers van jouw onderneming te kijken. De volgende aspecten van jouw onderneming worden tijdens een due diligence onderzoek belicht: de economische, juridische, fiscale en financiële kant van je bedrijf.

Het due diligence onderzoek: voor de koper

Wanneer je als ondernemer jouw bedrijf verkoopt, of tijdens fusie(s), kun je als verkoper een due diligence onderzoek verwachten. Een onderneming kopen of door middel van fusie(s) erbij aansluiten is natuurlijk niet zomaar iets. Een koper wil natuurlijk wel weten of hij of zij geen kat in de zak koopt. Jij kunt als verkoper wel een mooi plaatje schetsen, maar de koper wil natuurlijk wel weten of de cijfers kloppen. Door middel van een due diligence onderzoek kunnen die cijfers worden uitgezocht.

man op papier

Het due diligence onderzoek: de advocaat

Ook wanneer je als verkoper al je cijfers goed op een rijtje hebt, kunnen er tijdens een due diligence onderzoek risico’s aan het licht komen waar je als verkoper misschien nog niet eens bewust van was. Omdat een due diligence onderzoek veel invloed kan hebben op het onderhandelingsproces, is het goed om als verkoper tijdens fusie(s) of overnames altijd een advocaat in te schakelen. Zo’n advocaat kan jou als verkoper helpen om de uitkomst van een due diligence onderzoek zo goed mogelijk in te zetten tijdens de verkoop of fusie van jouw onderneming.

Het juridische due diligence onderzoek

Een van de mogelijkheden van een due diligence onderzoek is het uitvoeren van een juridisch due diligence onderzoek. Dan worden alleen de juridische kanten van een onderneming onderzocht. Er wordt dan onder andere gekeken naar de lopende contracten, de juridische zaken omtrent het personeel en vergunningen. Ook zo’n juridisch due diligence onderzoek kun je laten uitvoeren door een advocaat.

grafiek

Jouw juridisch due diligence onderzoek regelen? Bel Firm24!

Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in het regelen van een juridisch due diligence onderzoek? Dan helpt Firm24 je maar al te graag! Klik hier en regel vandaag nog jouw intake gesprek met een van onze advocaten.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24