Kennisbank

Het stoppen van je onderneming, hoe werkt dit?

Een onderneming kan om verschillende redenen moeten stoppen met zijn werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan de corona tijd, wat een harde klap was voor veel ondernemingen. Een aantal ondernemers die hier last van hadden zijn deze tijd niet te boven gekomen en moesten noodgedwongen hun bedrijf beëindigen. Maar wat houdt zo’n beëindiging precies in? En wat moet jij als ondernemer doen op het moment dat je je onderneming wilt beëindigen of over te leveren, en welke andere redenen zijn er om je onderneming te beëindigen?

Wat is een bedrijfsbeëindiging?

Er is sprake van bedrijfsbeëindiging wanneer een onderneming stopt met zijn activiteiten of wanneer de onderneming wordt opgeheven. Onder het beëindigen van je bedrijf valt niet alleen het stoppen van je activiteiten. Wat hier bijvoorbeeld ook onder valt, is het verkopen of het laten overnemen van je onderneming. Er zijn verschillende redenen om je bedrijf te beëindigen.

Wat zijn redenen voor een bedrijfsbeëindiging?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de activiteiten van je onderneming te doen stoppen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfseconomische problemen. Dit betreffen de financiële problemen waar jouw onderneming in kan verkeren, je dient bijvoorbeeld een bedrijf te stoppen met schuld, of je onderneming maakt te weinig winst om voort te bestaan. Ook de organisatorische veranderingen vallen onder bedrijfseconomische problemen, denk bijvoorbeeld aan veranderingen als automatisering en dergelijke. Ook persoonlijke redenen kunnen een factor zijn om je onderneming te willen beëindigen, denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidsredenen of simpelweg het werk niet meer leuk vinden.

wereldbol

Waar moet je op letten bij een bedrijfsbeëindiging?

Het beëindigen van een onderneming kun je niet zomaar doen, er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden als je de onderneming stopt. Waar je op moet letten hangt af van wat voor onderneming je hebt, en wat je ermee gaat doen. In ieder geval moet je altijd eerst je onderneming opheffen, of je nou een eenmanszaak, VOF, bv, nv of een coöperatie in bezit hebt. Vervolgens dien je dit door te geven bij de Kamer van Koophandel (KVK) en zij geven het beëindigen van het bedrijf bij de Belastingdienst door. Ook moet je er rekening mee houden dat de administratie van je onderneming gesloten dient te worden. Bovendien komen er ook administratieve plichten kijken bij het eindigen van je onderneming, denk bijvoorbeeld aan ontslagvergoedingen en dergelijke voor je ondernemers.

Hoe zit het belastingtechnisch bij een bedrijfsbeëindiging?

Op het moment dat je het btw-nummer uitschrijft is je onderneming officieel gestopt met het drijven van je onderneming. Voordat je je btw-nummer moet opzeggen dien je wel een aantal handelingen verrichten. Als je stopt met je onderneming moet je namelijk bedrijf beëindigen bij de Belastingdienst, maar dit betekent niet zomaar dat je van belastingen af bent. Je moet alle administratieve verplichtingen doen, je moet de contracten stopzetten en ontslagvergoedingen bepalen.

Maar naast deze verplichtingen moet je ook nog een slotaangifte maken. Dit betreft een belastingaangifte voor het laatste jaar waarin jouw onderneming actief is geweest. De activa dien je te verkopen en te verdelen en die dien je onder je inkomstenbelasting te zetten. Ook de goederen die je over laat gaan op je privé vermogen dienen te worden aangegeven voor de btw.

Hoe werkt het als jouw onderneming een schuld heeft?

Op het moment dat je onderneming gaat beëindigen kan het zijn dat je onderneming nog een of meerdere schulden hebt openstaan. Schuldeisers lopen dan het risico om niet alles terug te krijgen wanneer iemand zijn bedrijf stopt met schuld. Als er nog ernstige schulden zijn, kan het zijn dat je de schuldsanering in moet gaan om een deel hiervan af te betalen. Ook zou je eventueel een regeling kunnen treffen met de schuldeisers, of kun je faillissement aanvragen.

checklist

Bedrijfsbeëindiging bij Firm24

Op het moment dat jij je onderneming wilt doen beëindigen, dan kom je voor een hoop lastige werkzaamheden te staan. Wij kunnen jou hierbij helpen. Wij kunnen een gesprek inplannen en kijken wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie, elke beëindiging is namelijk verschillend. Mocht je er nog vragen over hebben, of wil je graag een gesprek met ons opnemen? Neem dan snel contact met ons op!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24