Corona en ondernemen met personeel: hoe pak je dit aan?

Het blijven motiveren van je werknemers en tegelijkertijd het voortbestaan en succes van je onderneming waarborgen is een lastige opgave, zeker in tijden van corona. Hoe pak je dit aan als werkgever zijnde?

Corona en ondernemen met personeel: hoe pak je dit aan?

Iedere ondernemer die werknemers in dienst heeft, droomt van een team vol gemotiveerde werknemers. Uiteindelijk zijn het voor een groot deel de werknemers die ervoor zorgen dat er topresultaten geleverd kunnen worden. Het blijven motiveren van je werknemers en tegelijkertijd het voortbestaan en succes van je onderneming waarborgen is een lastige opgave, zeker in tijden van corona. De huidige norm van thuiswerken maakt dit niet makkelijker. Hoe pak je dit aan als werkgever zijnde?

Zorg voor een goede werkplek

Als werkgever is het je taak om te zorgen dat je medewerker een goede werkplek heeft. Wanneer je team thuis moet werken, is het fijn als dit daar ook wordt gewaarborgd. Hierbij kun je denken aan het geven van een vergoeding waarmee werknemers zelf spullen kunnen aanschaffen zodat ze dit voor zichzelf kunnen creëren. Hierbij kun je denken aan een goed bureau, bureaustoel of een monitor. Ook kunnen koptelefoons of oortjes goed van pas komen voor de vele (video)calls. Te verwachten valt dat na de pandemie thuiswerken gedeeltelijk de norm zal blijven. Met deze investering waarborg je dat je werknemers zowel nu als in de toekomst op een prettige manier thuis kunnen werken.

schild

Vertrouwen en duidelijkheid

Wanneer werknemers het gevoel hebben dat hun werkgever vertrouwen heeft in hun betrokkenheid en deskundigheid zullen ze zich meer gewaardeerd voelen. Het is extra belangrijk om dit in deze tijd te laten blijken aangezien dit minder zal blijken uit face-to-face contact. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen, zullen ze meer plezier krijgen in het werk dat ze doen en betere prestaties leveren. Ook levert het op de lange termijn minder stress op! Verder is het belangrijk dat je duidelijke informatie verschaft aan je werknemers over wat je van ze verwacht. Check of het duidelijk is wat precies de bedoeling is en vraag input van je werknemers over wat ze wel en niet haalbaar achten!

Houd contact

Het is belangrijk dat de werknemers zich verbonden blijven voelen met het team en de organisatie. Wanneer deze connectie er niet is, zullen werknemers zich minder gemotiveerd voelen. Daarbij wordt het werken een stuk leuker als alle medewerkers onderling een goede relatie hebben. Probeer daarom niet alleen contact te hebben met je werknemers over inhoudelijke werkzaamheden. Bel ze ook soms op tijdens een koffiemoment en vraag hoe het met ze gaat. Ook is het leuk om informele bijeenkomsten te organiseren zoals een online pub quiz waarbij de werknemers thuis een borrelpakket gestuurd krijgen. Informeel contact houdt de energie hoger en dit leidt tot blijere en productievere werknemers!

Goed gebruik van de tijd

Op kantoor is het gemakkelijk om even bij elkaar binnen te lopen en een snelle vraag te stellen. Hierdoor lijkt het de meest logische optie om voor dit soort vragen de telefoon te pakken en een collega te (video)callen wanneer je thuiswerkt. Toch kost dit meer energie dan het even binnenlopen bij elkaar. Zoals eerder benoemd, is het belangrijk dat iedereen in contact blijft staan met elkaar. Maar kies hiervoor wel het meest effectieve communicatiemiddel. Zo kan een chatmogelijkheid als Slack of Telegram prettig zijn voor kleine vragen! Wanneer een video(call) wel de meeste geschikte manier is, kies dan wie hierbij echt aanwezig moeten zijn.

Ook wordt het vaak als prettig ervaren als werknemers deels hun eigen tijd in kunnen delen. Dit is natuurlijk extra fijn als je thuis werkt! Zo kunnen je werknemers er op deze manier voor kiezen dat ze een uurtje uittrekken om te lunchen met hun kinderen of om te gaan sporten. Door werknemers de verantwoordelijkheid te geven over hun eigen tijd en taken, zullen ze zich ook meer gewaardeerd en gemotiveerd voelen!

Samengevat is het belangrijk om in deze tijd net die extra moeite te doen om (op afstand) een fijne werkomgeving te creëren voor alle werknemers. Als jouw werknemers zich gemotiveerd voelen en duidelijk weten wat van ze wordt verwacht, houd jij meer tijd over om je onderneming tot een succes te brengen!

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 14 mei 2021

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24