Kennisbank

Hoe werkt de online aanvraag van een stichting?

Net als bij de oprichting van de BV is het mogelijk om tegenwoordig de oprichting van een stichting nagenoeg geheel online te laten verlopen. Firm24 heeft de procedure voor de oprichting van een stichting gestandaardiseerd en geautomatiseerd. Dit scheelt in de portemonnee en meerdere tripjes naar de notaris. Hoe de online procedure via Firm24 verloopt lees je in dit artikel.

Hoe start ik de aanvraag voor de oprichting stichting via Firm24?

De aanvraag voor de oprichting van de stichting kun je eenvoudig online starten. Voor de oprichting heeft de notaris gegevens nodig. Bijvoorbeeld de gegevens van de bestuurder(s) en de activiteiten van de stichting. Dit duurt slechts maximaal 10 minuten. Wil je de procedure later afmaken? Geen punt, je maakt namelijk direct een account aan waardoor de informatie blijft opgeslagen en je later weer verder kunt. Mocht je tijdens de aanvraag ergens niet uitkomen dan kun je direct met onze support afdeling chatten (rechtsonderin), bellen of mailen. Zij kunnen je ook direct helpen met juridische of fiscale vragen.

Op basis van jouw aanvraag krijg je direct een besteloverzicht. Nadat je de bestelling hebt voldaan, krijg je de keuze voor de notarisregio en de laatste paar vragen voor de Kamer van Koophandel. Na het voltooien van de online aanvraag ontvang je een bevestiging van de bestelling en de uitleg van de vervolgstappen voor de digitale identificatie.

Hoe werkt de digitale identificatie bij Firm24?

Elke oprichter ontvangt een email met persoonlijke link om de digitale identificatie te starten. Voor de digitale identificatie wordt de software van Onfido gebruikt. Wereldwijd gebruiken grote banken dit systeem al voor hun klanten, zoals Bunq. Meer over de digitale identificatie lees je in dit artikel.

telefoon

Welke vragen worden er gesteld in de aanvraagprocedure?

Tijdens het invullen van de aanvraag kun je de onderstaande vragen verwachten.

Wat zijn de activiteiten van de stichting?

Een van de belangrijkste vragen is het doel van de stichting. Wat gaat de stichting voor activiteiten verrichten en hoe worden deze ontplooit? Vul dit zo uitgebreid en concreet mogelijk in. De notaris dient namelijk op basis van jouw informatie een juridisch doel te omschrijven in de conceptakte. Wij raden aan om geen te beperkte omschrijving in te vullen. Een half a4’tje is daarentegen ook weer overbodig. Bij een duidelijke omschrijving kan de notaris direct aan het werk en hoeft deze niet om extra uitleg te vragen.

Wie zijn de oprichter(s)?

Richt je de stichting op dan word je aangemerkt als ‘oprichter’ in de statuten van de stichting. Bij de oprichting is er altijd minimaal 1 bestuurder. Ingeval van een stichting met speciale statuten kan dit anders zijn. Denk hierbij aan een ANBI. De meeste stichtingen worden opgericht door één, twee personen of drie. Hierbij valt een onderscheid te maken in de taakverdeling (voorzitter, penningmeester en secretaris). Het wijzigen van het bestuur kan eenvoudig bij de Kamer van Koophandel.

Wie zijn de bestuurder(s)?

De bestuurders hebben de dagelijkse leiding in de stichting en vertegenwoordigen de stichting. Het bestuur bestaat uit minimaal één natuurlijk persoon of vennootschap. In de statuten wordt opgesteld of het bestuur zelfstandig of gezamenlijk bevoegd is. Is het bestuur gezamenlijk bevoegd, dan moeten alle besluiten door minimaal 2 bestuurders worden genomen. Deze zullen dus beide een handtekening zetten onder contracten die worden gesloten. Is het bestuur zelfstandig bevoegd dan mag elke bestuurder onbeperkt alle besluiten nemen.

Wat houdt het voorbeeld van de conceptakte in?

Vervolgens krijg je een voorbeeld van hoe de oprichtingsakte er ongeveer uit zal komen te zien. Dit voorbeeld wordt aan de hand van de door jouw ingevulde gegevens opgesteld middels onze software. Zo kan je alvast zien wat er in de akte zal worden vermeld en wat je er ongeveer van kan verwachten. Later in de procedure ontvang je een officieel conceptakte dat is opgesteld door de notaris.

Online aanvraag stichting advies

Extra services?

Firm24 regelt voor jou het notariële traject voor de oprichting van je stichting. Daarnaast moet je als (beginnend) bestuurder van een stichting ontzettend veel verschillende zaken regelen, Firm24 kan je helpen met een aantal extra services. Wij kunnen je ten eerste helpen met templates voor de essentiële contracten, die jij nodig zal hebben voor je stichting. Deze contractenpakketten kan je gelijk bij oprichting aanschaffen. Daarnaast zal je als stichting ook een deugdelijke administratie moeten voeren. Firm24 kan je helpen met jouw boekhouding. Wil je meer weten over de extra services die je zowel tijdens als na de procedure kunt aanschaffen? Schroom dan niet contact op te nemen met ons support team.

Wat is het besteloverzicht van de stichting?

Nadat je alle gegevens heeft ingevuld krijg je een overzicht te zien van de kosten voor de oprichting van jouw stichting en de eventuele extra opties die je hebt geselecteerd. In deze prijs zitten alle notariële kosten inbegrepen. De enige kosten die je nog kunt verwachten met betrekking tot de oprichting, is een eenmalige factuur à 50 euro voor de inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel. Deze ontvang je nadat de stichting is opgericht.

Bij Firm24 is het mogelijk om te betalen via PayPal of iDeal. Na de betaling kan je een notaris uit ons netwerk selecteren en deze gaat dan direct aan de slag met jouw dossier.

Uit welke notariskantoren kan ik kiezen?

Tijdens de oprichtingsprocedure dien je één keer op afspraak langs te gaan bij de notaris voor de bespreking van de akte. In sommige gevallen kan de akte telefonisch besproken worden. Dit is echter een uitzondering en volledig aan de notaris. Na de betaling, selecteer je bij welke notaris in jouw regio jij op afspraak gaat. Wij zijn aangesloten bij een netwerk van notarissen verspreid over Nederland, je kunt dus altijd ergens in de buurt terecht!

Wat wordt het vestigingsadres van de onderneming?

Bij de aanvullende vragen wordt gevraagd om het vestigingsadres van de stichting op te geven. In onze aanvraagprocedure is het enkel mogelijk om te vestigen op het privéadres van één van de oprichters. Wanneer je bij oprichting op een ander adres wilt vestigen gaat er meer tijd en kosten in zitten. Ter verificatie zal je namelijk aan de notaris een ondertekende huurovereenkomst op naam van de stichting moeten overleggen en de notaris zal deze overeenkomst op rechtsgeldigheid moeten toetsen. Ook dient er een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de eigenaar of rechtmatig verhuurder naar de notaris te worden gestuurd. Dit zorgt beiden vaak voor een drempel. Vaak is het lastig om een huurovereenkomst te verkrijgen wanneer je nog geen KVK-nummer hebt. Vandaar dat wij ondernemers aanraden om eerst te vestigen op uw privéadres. 

Na de oprichting kan je eenvoudig en gratis het adres van de stichting wijzigen via het online verkrijgbare formulier van de Kamer van Koophandel.

Wat wordt de naam van de stichting?

Vervolgens kan je aangeven wat de naam van de stichting dient te worden. Deze naam kan je helemaal zelf verzinnen! Het is verstandig goed over de naam na te denken. Behalve het feit dat je naam natuurlijk pakkend moet zijn, dien je te voorkomen dat er verwarring ontstaat met al bestaande bedrijfsnamen. Check dus van tevoren in het Handelsregister of er al een onderneming bestaat met de naam die jij in gedachte had. Dit kunt je makkelijk opzoeken op de website van de Kamer van Koophandel. Controleer ook altijd of de naam eventueel al staat ingeschreven als merk in het Merkenregister.

Wil je meerdere handelsnamen registreren bij de Kamer van Koophandel? Stuur ons dan een e-mail via support@firm24.com, dan overleggen wij met de notaris wat de mogelijkheden zijn.

Na de oprichting van jouw stichting, kan je natuurlijk ook zelf (kosteloos!) een extra handelsnaam toevoegen bij de Kamer van Koophandel.

Welke informatie heb je nodig voor het invullen van de procedure?

Nu je weet wat je kan verwachten van de aanvraagformulieren, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag! Voor het invullen van de aanvraagprocedure is het belangrijk dat je de legitimatiebewijzen van alle oprichters bij de hand hebt. Daarnaast hebben wij het privé adres nodig van alle oprichters (overeenkomstig met het BRP). In de aanvraagprocedure zullen de vragen verder redelijk voor zich spreken. Aan de rechterkant kun je uitleg vinden, mocht je er niet uitkomen. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je ons uiteraard bellen op 020 30 80 675 of een berichtje sturen via de chat of e-mail. Wij zijn 7 dagen per week beschikbaar om jou te helpen!

raket

Ten slot (aanrader)

Iedere situatie is uniek en dat kan soms lastig zijn. Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24