Kennisbank

Inschrijven bestuurder KVK - zo regel je het eenvoudig

Als je een bedrijf begint moet je niet alleen de onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar ook wie de bestuurders van dit bedrijf zijn. Zij hebben de dagelijks leiding over het bedrijf en bepalen de strategie om de onderneming op rolletjes te laten verlopen. Een bestuurder heeft een ontzettend belangrijke rol binnen het bedrijf en heeft daarom een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen bestuurders dienen zich in te schrijven In het handelsregister van de KvK, maar dit geldt ook voor commissarissen, aandeelhouders, vereffenaars en gevolmachtigden van een BV. Benieuwd naar hoe deze inschrijving precies verloopt en waarom het van groot belang is voor je onderneming, lees dan het onderstaande artikel.

Waarom is het belangrijk dat een bestuurder zich inschrijft bij de KvK?

Voor de aansprakelijkheid is het belangrijk dat je je als bestuurder inschrijft bij de KvK, Als er een BV wordt opgericht zijn de bestuurders verplicht om bepaalde informatie met betrekking tot de organisatie van de BV neer te leggen in het handelsregister. De bestuurder is tot het moment van inschrijven bij het handelsregister, hoofdelijk aansprakelijk voor de rechtshandelingen waaraan de BV gebonden is. Stel dat jouw bedrijf een lening afsluit bij de bank, maar hij gaat al failliet voordat jij als bestuurder bent ingeschreven bij KvK. De bank mag dan aanspraak maken op jouw privé-bezit om de schulden af te lossen, want je bent dan hoofdelijk aansprakelijk. Het is dus ontzettend belangrijk de nodige gegevens door te geven aan KvK, wanneer je een bedrijf opricht of wanneer er een wisseling binnen jouw bedrijfsorganisatie ontstaat.

Contract

Wie mag deze inschrijving doorgeven?

Vaak zal de notaris de inschrijving van bestuurders voor de onderneming inschrijven bij KvK. Maar zij kunnen dit ook zelf doen, wat hierna wordt uitgelegd. Als zij echter niet in Nederland wonen is degene die de dagelijkse leiding van het bedrijf heeft, verantwoordelijk voor de inschrijving.

Hoe schrijf je jezelf in als bestuurder bij de KvK?

Als de notaris jou niet inschrijft, wordt er verwacht dat je dat zelf doet. Bestuurders en gemachtigden dienen zich namelijk dan persoonlijk in te schrijven bij de KvK. Voordat je naar de KvK kan gaan, wordt er van tevoren verzocht een formulier in te vullen, wat kan worden gedownload op de site van KvK. Op deze pagina staat hoe je dit formulier moet downloaden en invullen. Voor het downloaden van het formulier voor een inschrijving van een bestuurder klik je op formulier 11 “inschrijving functionaris voor een rechtspersoon”. Vervolgens moet het ingevulde en ondertekende formulier mee worden genomen  naar de KvK in persoon, met daarbij een geldig identiteitsbewijs. Op het formulier staat wie het formulier kan ondertekenen en welke bewijsstukken je eventueel mee moet nemen. Het is belangrijk om je in te schrijven en een afspraak te maken op de site, voordat je naar de KvK gaat. Tijdens dit bezoek controleren medewerkers van de KvK jouw identiteit en geschiktheid voor inschrijving.

Hoe regel je het inschrijven van een nieuwe bestuurder?

Wanneer je een nieuwe bestuurder binnen je onderneming aanneemt, moet je deze persoon ook inschrijven bij de KvK zodat de gegevens van je onderneming weer volledig zijn in het handelsregister. Na het invullen van dit formulier wat te vinden is op door te klikken op deze link, moet de nieuwe bestuurder in de meeste gevallen ook persoonlijk langskomen bij de KvK om zich te legitimeren en het ingevulde formulier te laten controleren door de medewerkers.

Kost het geld om een bestuurder in te schrijven?

Het is gelukkig gratis om je als je bestuurder in te schrijven of een wijziging van een bestuurder door te geven. Er hoeft alleen te worden betaald als er een bestuurder wordt ingeschreven van een nieuwe onderneming of een voortzetting, splitsing, overname of fusie met een nieuwe KvK-nummer. De eenmalige inschrijfvergoeding moet dan wel betaald worden.

Duim

Hoe schrijven commissarissen en aandeelhouders zich in?

Er zit wel een verschil tussen hoe commissarissen en aandeelhouders zich inschrijven en hoe bestuurders dit doen, zij hoeven namelijk niet langs te komen bij KvK. Zij moeten hetzelfde formulier, te vinden op de website, invullen en opsturen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs naar een van de postadressen van de KVK (te vinden op hun website). Op dit formulier staat ook heel duidelijk wie het dient te ondertekenen en welke bewijsstukken eventueel ook aangeleverd moeten worden bij het opsturen van het ondertekende formulier.

Conclusie

Als je vragen hebt over één of meer van de bovenstaande onderwerpen, schroom dan niet om advies in te winnen via de chat op onze website (rechtsonder). Onze adviseurs helpen dagelijks honderden ondernemers en helpen jou dus ook graag verder.

Gepubliceerd op 11 december 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24