Kennisbank

Jouw ondernemingsplan laten maken

/zakelijke-lening/Een professioneel ondernemingsplan is een onmisbaar document voor ieder bedrijf. Als starter helpt het je onder andere bij het concreet maken van je plannen of om een financiering aan te vragen. Maar ook voor ondernemers die al jarenlang een goedlopend bedrijf runnen, blijft het ondernemingsplan, ofwel het businessplan, de fundering van de organisatie en de eerste stap naar een succesvol bedrijf.

Waarom een ondernemingsplan zo belangrijk is

Een ondernemingsplan vormt zoals gezegd de fundering van ieder bedrijf. Vaak wordt het gezien als een verplicht onderdeel vol met cijfers en een motivatie om een zakelijke lening te krijgen. Hoewel het inderdaad een onmisbaar document is bij het aanvragen van een financiering, geeft het vooral richting aan je doelen, helpt het bij het bepalen van je strategie en dwingt het je kritisch na te denken bij het ondernemen.

Bestaat je bedrijf al een tijdje, dan kun je aan de hand van het ondernemersplan tussentijds toetsen of je nog op koers ligt. Het ondernemingsplan maak je dan ook in de allereerste plaats voor jezelf, ongeacht de vraag of je een lening van de bank nodig hebt.

Onderdelen van het ondernemingsplan

Ieder ondernemingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Wanneer je op het internet zoekt naar een voorbeeld ondernemingsplan zie je dat dezelfde elementen steeds terugkomen.

  • Bondige samenvatting

Het klinkt misschien vreemd, maar een goed ondernemingsplan begint met een samenvatting. Hoewel je dit hoofdstuk pas op het eind kunt schrijven, neem je het wel als eerste op in je document. Banken en investeerders willen namelijk zo snel mogelijk zien waar ze aan toe zijn. Door te beginnen met een bondige, maar complete samenvatting, kunnen financiers dus direct zien of jouw voorstel voor hen interessant is en vergroot je de kans dat je hele ondernemingsplan wordt gelezen en de financiering wordt toegekend.

  • De ondernemer en de onderneming

Het eerste deel van het ondernemingsplan omvat de informatie over de ondernemer achter het bedrijf en het bedrijf zelf. Hiermee presenteer je als het ware jezelf en je bedrijf, licht je jouw ideeën en motivatie toe en omschrijf je de bedrijfsdoelstellingen. Ook vertel je meer over je visie en missie. Daarnaast geef je onder andere aan voor welke rechtsvorm je kiest en waarom, waar je bedrijf is gevestigd, of er verzekeringen of vergunningen nodig zijn, etc. Dit deel van het ondernemingsplan is intern gericht.

  • Het marktonderzoek en marketingplan

Vervolgens wordt de markt van het bedrijf in kaart gebracht. Wie zijn je concurrenten, wat is je doelgroep, hoe kun je jouw potentiële klanten bereiken en zijn er bepaalde trends en ontwikkelingen binnen de branche? Dit zijn enkele van de externe factoren waar je bedrijf mee te maken heeft. Bij brancheverenigingen, banken of economische instellingen zoals het CBS zijn vaak veel gegevens en cijfers aanwezig die van belang zijn voor je marktonderzoek en die je daarvoor kunt raadplegen.

Onderdeel van het marketingplan zijn ook de vijf P’s (product, prijs, promotie, plaats en personeel), die je hier uitgebreid beschrijft. Aan de hand van de uitkomsten stel je een zogenaamde SWOT-analyse op; een samenvatting van de kansen, bedreigingen en de zwakke en sterke kanten van het bedrijf.  Daarmee heb je voor jezelf meteen inzichtelijk op welke punten je onderneming en/of je kennis nog aangescherpt moet worden.

Documenten

Het financieel plan

Het laatste onderdeel van je bedrijfsplan is het financiële plan, waarmee je inzichtelijk maakt of je plannen financieel haalbaar zijn. Het spreekt voor zich dat de cijfers die je in dit onderdeel presenteert realistisch en haalbaar zijn.

Het financieel plan bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst maak je een liquiditeitsbegroting, exploitatiebegroting en investeringsbegroting op. Verder worden ook de omzet- en winstprognoses in dit deel van het ondernemingsplan opgenomen. Banken en investeerders zijn met name in dit stuk van het plan geïnteresseerd, waardoor dit hoofdstuk vaak wordt gezien als het belangrijkste deel van het ondernemingsplan. Heb je een financiering nodig om een start te maken met je onderneming, dan is een gedegen plan met een ijzersterke onderbouwing van de cijfers dus onmisbaar.

Adviesgesprek

De voordelen van een ondernemingsplan laten maken

Je businessplan is misschien wel één van de belangrijkste documenten als je een bedrijf start, zeker wanneer je het nodig hebt voor een financieringsaanvraag . Een bedrijfsplan opstellen dient daarom met zorgvuldigheid te gebeuren en vergt vaak veel tijd en specialistische kennis.

Ondernemingsplan laten maken door een professional

Ontbreekt het je aan tijd of expertise om zelf een bedrijfsplan te schrijven, dan kun je jouw ondernemingsplan laten maken door een expert. Daarmee ben je er van verzekerd dat alle onderdelen aan bod komen, je bedrijfsplannen zijn voorzien van een goede motivatie en je businessplan bovendien professioneel is vormgegeven.

Een objectieve blik op je onderneming

Een professional kijkt met een objectieve en realistische blik naar je onderneming en de markt. Soms ziet hij door zijn ervaring kansen of bedreigingen die jij zelf (nog) niet ziet. Verder weet hij precies wat investeerders terug willen zien in een bedrijfsplan en welke valkuilen er zijn.

Wil je een ondernemingsplan laten maken door een specialist, dan heb je een waardevol document in handen waarmee je jezelf op professionele wijze kunt presenteren bij banken en kredietverschaffers.

Werkwijze en input bij het schrijven van een business plan

Een specialist heeft alles in huis om een goed onderbouwd en professioneel ondernemingsplan te schrijven, maar het gaat nog altijd om jouw bedrijf. Een plan laten schrijven gebeurt dan ook in samenspraak en met de input die jij geeft. Hierdoor blijf je bovendien betrokken bij het gehele proces en kun je het een persoonlijk tintje geven, ook al wordt het geschreven door een expert.

De kosten om een ondernemingsplan te laten maken

De kosten voor het laten schrijven van een professioneel ondernemingsplan zijn afhankelijk van een aantal factoren. Wil je een compleet plan laten schrijven of slechts één onderdeel, bijvoorbeeld het financieel plan? Misschien heb je al veel onderzoek gedaan, maar weet je niet hoe je dit in je ondernemingsplan moet opnemen. Ook als je zelf al een concept hebt geschreven en dit wil laten checken door een expert is dat mogelijk. Onze adviseurs kijken samen met jou naar de mogelijkheden en geven een op maat gemaakt advies.

raket

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24