Ben jij een starter? Deze wetswijzigingen zijn voor jou van belang!

Stijgende gasprijzen, inflatie en een landelijk personeelstekort: het zijn niet de berichten waar je als ondernemer heel blij van wordt. Daarom is het hoog tijd voor goed nieuws, want vanaf 1 juli 2022 zullen er naar verwachting een aantal wetten veranderen die voor jou als ondernemer van groot belang zijn. Ben jij nieuwsgierig geworden? Wij geven je hieronder een overzicht van de belangrijkste wetswijzigingen!

Minder btw op energie

De energieprijzen zijn hoger dan ooit. En dat is vervelend, want als ondernemer gebruik je vaak veel energie. Boven op deze stijgende energieprijzen komt ook nog eens een btw van 21% die jij moet betalen op energie. Gelukkig gaat dat naar alle waarschijnlijkheid straks veranderen! Vanaf 1 juli betaal jij geen 21% meer, maar 9% btw op energie als aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Deze btw-verlaging, die wordt ingesteld als gevolg van de stijgende gasprijzen, zal alleen niet voor altijd zijn. Naar verwachting mogen we een half jaar profiteren van deze wetswijziging en zal het na 31 december weer teruggaan naar 21%.

Binnen 30 dagen je geld!

Misschien ken je het wel: je hebt als midden- of kleinbedrijf (mkb) een grootbedrijf als klant en wacht al ruim anderhalve maand op de betaling. Hoewel wachten soms sowieso al lang kan duren, duurt wachten op een belangrijke betaling voor je gevoel vaak nog net even wat langer. Zeker als startende ondernemer kan dit heel vervelend zijn en heb je soms niet de financiële ruimte om die twee maanden te wachten. Toch mogen grote bedrijven 60 dagen doen over een betaling aan een mkb. Maar per 1 juli verandert dit wettelijk betalingstermijn van 60 dagen naar 30 dagen. Voor grote bedrijven betekent dit dus dat ze twee keer zo snel moeten betalen en voor jou betekent dit dat je straks eerder je geld hebt!

geld

Hou je bezoekadres geheim

Die dreigbrieven door de brievenbus en de tomaten op je raam, het blijft vervelend! Zonder grappen hopen we natuurlijk dat je nooit te maken krijgt met dreigingen. Mocht dit nou wel zo zijn, dan is het straks mogelijk om als ondernemer je bezoekadres geheim te houden. Dit heeft alles te maken met het Handelsregister. Als onderneming sta je namelijk geregistreerd in dit Handelsregister met verschillende gegevens waaronder ook contactgegevens als de naam van je bedrijf, het telefoonnummer en dus ook het bezoekadres.

Het bezoekadres is het adres waar jouw bedrijf gevestigd is. Heb jij jouw bedrijf gevestigd aan huis, dan is het bezoekadres dus hetzelfde als jouw woonadres. Wanneer er sprake is van een concrete dreiging kan dit adres straks afgeschermd worden in het Handelsregister. Het komt ook wel eens voor dat jij een groter risico loopt op dreiging door het beroep dat je uitoefent. In zo’n geval spreken we van een waarschijnlijke dreiging. Ook dan is het voortaan mogelijk om je bezoekadres af te schermen ter preventie. Let wel op, want voor BV’s en NV’s is het bij waarschijnlijke dreiging niet mogelijk om hun bezoekadres geheim te houden.

Tijd om te juichen?

Helaas mogen we nog niet al te vroeg juichen, want de weg van wetsvoorstel naar wetswijziging gaat beslist niet over rozen. Na een lange weg door vele handen van ambtenaren, ministers en de Raad van State, komt het voorstel uiteindelijk in de Tweede Kamer terecht. Wanneer het hier wordt aangenomen, is het aan de Eerste Kamer om te stemmen. Stemmen zij voor? Dan is het helaas nog niet definitief, want een wetsvoorstel is pas definitief wanneer het wordt gepubliceerd in het Staatsblad na een handtekening van de Koning en de verantwoordelijke minister. Daarom kan het wel eens gebeuren dat aangekondigde wetswijzigingen toch niet doorgaan of worden uitgesteld. Aangezien bovenstaande wetswijzigingen nog niet allemaal gepubliceerd zijn in het Staatsblad mogen we daarom nog niet te vroeg juichen, maar de kans is groot dat we straks geen 21%, maar 9% btw betalen, we eerder ons geld krijgen van grootbedrijven en we ons bezoekadres geheim kunnen houden bij dreiging.

Timer

Tot slot

Ben jij net zo enthousiast geworden als wij van deze wetswijzigingen? Ook vanaf augustus staan er weer een aantal op de planning! Uiteraard houden we je daar via onze website graag van op de hoogte, maar heb jij eerst nog vragen over deze aankomende wetswijzigingen? Plan dan een gratis gesprek in met een van onze experts en wij helpen je graag verder!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 22 juni 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24