Kennisbank

Kort geding aanspannen - hoe doe je dat?

Heb jij haast bij een rechtszaak en heb je geen tijd om hier maanden op te wachten? Dan is een kort geding procedure misschien wel geschikt voor jou. Dit is een spoedprocedure waarbij een snelle, voorlopige beslissing wordt genomen door de rechter. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het kort geding.

Wat is een kort geding?

Zoals eerder gezegd is een kort geding een speciale, snelle procedure bij de rechtbank. De voorzieningenrechter bekijkt jouw zaak en maakt een voorlopige beslissing. Deze beslissing blijft dan geldig totdat er in de normale rechtszaak een definitieve uitspraak wordt gedaan. Het kan dus zo zijn dat de beslissing van de voorzieningenrechter niet in stand blijft. Omdat het kort geding een spoedprocedure is, wijken sommige regels af van een normale rechtszaak. Zo ben je bijvoorbeeld niet verplicht om vertegenwoordigd te worden door een advocaat en vindt de zitting al binnen twee tot zes weken plaats. Als je te maken hebt met een geval dat zeer spoedeisend is, denk bijvoorbeeld terug aan de zaak van Virus Waarheid over de avondklok, dan is er soms binnen een paar dagen al een zitting. 

Wanneer span je een kort geding aan?

Een kort geding procedure span je niet zomaar aan. Je doet dit alleen in spoedeisende gevallen. De rechter bepaalt uiteindelijk of een geval ook echt spoedeisend is. Als hij vindt van wel, kan er pas een kort geding procedure plaatsvinden. Maar wanneer is een geval spoedeisend? Het is meestal zo in gevallen waarin als je niet direct iets doet, problemen groter worden en je misschien zelfs onnodige schade oploopt. Stel je krijgt een executie bevel van jouw huis op de deurmat en hier ben je het totaal niet mee eens. Als je dan gaat wachten op een normale procedure, is jouw huis al verkocht tegen de tijd dat je in de rechtszaal staat. 

Stempel

Eisen aan een kort geding

Er zijn een aantal eisen waaraan jouw zaak moet voldoen om een kort geding procedure te kunnen aanspannen. Het eerste vereiste is spoedeisend belang, wat net is besproken. Het tweede vereiste is dat jouw zaak feitelijk of juridisch niet te ingewikkeld mag zijn. Als het een hele grote zaak is met veel bewijs en getuigen is het onmogelijk om dit met spoed te behandelen. Het laatste vereiste is dat je een voorziening bij voorraad eist, dat is dus een voorlopige beslissing. Je moet dit eisen aangezien de voorzieningenrechter geen andere uitspraken mag doen.

kort geding advies

Wanneer ga je in hoger beroep?

Als de voorzieningenrechter een beslissing heeft gemaakt in een kort geding procedure, en je bent het er niet mee eens, wat doe je dan? Dan ga je in hoger beroep. Hier heb je vier weken de tijd voor, vanaf het moment dat de voorzieningenrechter zijn beslissing openbaar maakt. Voor het hoger beroep moet je eerst weer aan kunnen tonen dat jouw zaak spoedeisend is. Als je dat hebt gedaan gaat een hogere rechter naar de beslissing van de voorzieningenrechter kijken. De hoger beroepsprocedure gaat helaas niet meer zo snel als die van het kort geding. 

Bodemprocedure instellen

Je kan ook naast een kort geding een bodemprocedure instellen. Dat is een normale rechtszaak bij de rechtbank. Dit is geen hoger beroep maar er wordt dan wel op lange termijn nog gekeken naar jouw zaak. Bij de bodemprocedure is er meer tijd om bewijs te bekijken door bijvoorbeeld getuigen te horen. Het duurt meestal een aantal maanden voordat deze zaak wordt behandeld, dus in zeer spoedeisende gevallen is dit niet aan te raden. 

Een kort geding aanspannen via Firm24

Heb jij te maken met een spoedeisend geval dat bij de voorzieningenrechter moet worden behandeld? Firm24 kan jou helpen bij het aanspannen van een kort geding. De eerste stap is het inplannen van een adviesgesprek waarna je de keuze hebt tussen het laten opstellen van een projectplan voor een kort geding en het aanvragen van een kort geding. Als je nog andere vragen hebt kan je altijd contact met ons opnemen of plan hier jouw gratis check-gesprek in! 

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24