Kennisbank

Kredietregistratie in een notendop

Wellicht wil jij een lening aanvragen voor jouw onderneming, bijvoorbeeld om deze te laten groeien. Kredietverstrekkers lenen echter niet zomaar geld uit. Zij willen namelijk de zekerheid hebben dat jij je lening terugbetaalt. Om deze reden voeren ze uitvoerige checks uit. Hierbij wordt niet alleen je onderneming in ogenschouw genomen, maar kijken kredietverstrekkers ook naar jou persoonlijk. Daar komt kredietregistratie om de hoek kijken. In dit artikel lees je alles over wat kredietregistratie betekent voor de aanvraag van jouw  zakelijke lening.

Wat is kredietregistratie?

In Nederland worden al jouw afgesloten leningen bijgehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het bijhouden van uitstaande leningen wordt kredietregistratie genoemd. Dit kan gaan van kleine leningen zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon op afbetaling, tot grotere leningen zoals een private-lease contract. Maar het BKR houdt niet alleen bij welke leningen je hebt afgesloten. Ook houden zij bij of je de leningen op tijd aflost en de rente wel betaalt. Al deze informatie wordt geregistreerd in één centraal systeem: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Hierdoor heeft het BKR een duidelijk overzicht van alle leningen en mogelijke betalingsachterstanden.

Bijna iedereen heeft een BKR-registratie

In Nederland hebben ruim 11 miljoen mensen een kredietregistratie. Dit komt omdat het BKR een ruime interpretatie hanteert voor het begrip lening. Onder leningen vallen volgens het BKR namelijk niet alleen leningen bij banken. Ook creditcards, een mobiele telefoon op afbetaling en roodstaan op je betaalrekening worden gezien als leningen. Gelukkig is een kredietregistratie helemaal niet erg, zolang je maar netjes je lening aflost en de rente betaalt! In tegendeel, vaak werkt een kredietregistratie in jouw voordeel bij het aanvragen van een nieuwe lening. De kredietverstrekker kan dan namelijk zien dat jij je leningen altijd netjes terugbetaalt.

Magneet

Dit weet het BKR over jou

Het BKR houdt jouw lening bij als deze meer bedraagt dan € 250 en de termijn langer dan één maand loopt. De kredietverstrekkers van jouw eerdere leningen spelen de informatie van je leningen door aan het BKR. Dit omvat mogelijke betalingsachterstanden en ingelopen betalingsachterstanden.

Verder heeft het BKR de beschikking over de volgende informatie:

  • Je naam, adres en geboortedatum.
  • Het type lening dat je hebt afgesloten.
  • De hoogte van het geleende bedrag.
  • De begin- en einddatum van je lening.
  • De datum vanaf wanneer je een betalingsachterstand hebt.
  • De datum waarop je de betalingsachterstand hebt ingelopen.
  • Mogelijke bijzonderheden.

Hypotheken worden niet geregistreerd, tenzij je een betalingsachterstand hebt opgelopen van meer dan drie maanden. Ook studieschulden bij DUO hebben geen BKR-registratie.

De gevolgen voor bedrijven

Hoewel het BKR geen leningen registreert van bedrijven, kan het toch gevolgen hebben voor je onderneming. Dit komt omdat kredietverstrekkers bij de aanvraag van je lening zowel je onderneming als jou persoonlijk uitvoerig nalopen. Hierbij kijken ze of je betrouwbaar bent. Hun redenering is: als jij privé je zaakjes niet op orde hebt, dan zal je dat zakelijk ook niet hebben. En vice versa.

Wanneer heb je een negatieve registratie?

Bij het afsluiten van een lening maak je aantal afspraken waar je je aan moet houden. Denk hierbij aan betalingstermijnen en rentes. Als je je vervolgens niet aan deze afspraken houdt of een betalingsachterstand oploopt, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Dit wil je voorkomen, omdat een negatieve registratie vervelende gevolgen met zich meebrengt. Kredietverstrekkers zijn namelijk erg terughoudend bij mensen met een negatieve registratie. De kans is erg groot dat ze een aanvraag dan afwijzen, omdat ze het risico te hoog vinden. Een positieve registratie is daarentegen een voordeel. Kredietverstrekkers zien dan dat je betaalgedrag in orde is en verstrekken makkelijker een lening. Het BKR bewaart de gegevens van een negatieve kredietregistratie voor vijf jaar. Het kredietoverzicht geeft inzicht in jouw leningen en betaalgedrag van de afgelopen vijf jaar. Hiermee kunnen kredietverstrekkers een voorspelling maken voor de komende vijf jaar. Positieve kredietregistraties zijn niet meer zichtbaar als de lening is afgelost.

Je kredietregistratie inzien

Je wil natuurlijk goed voorbereid zijn als je een lening aanvraagt bij een kredietverstrekker. Het kan nogal vervelend zijn als blijkt dat je een negatieve registratie hebt, terwijl je daar niet van op de hoogte was. Om verrassingen te voorkomen, kun je een BKR-check doen. Hierbij kan je je kredietregistratie inzien. Je ontvangt dan een overzicht met alle informatie die het BKR over jou heeft.

Duim

Tot slot (aanrader) 

Bij Firm24 kunnen wij je goed helpen met jouw BKR-check. Soms is het lastig om de juiste informatie te vinden of kan de informatie onduidelijk zijn. Om verrassingen te voorkomen bij de aanvraag van je lening, is het handig om duidelijkheid te hebben. Bij Firm24 bieden we jou een adviesgesprek en een haalbaarheidsonderzoek. In het haalbaarheidsonderzoek onderzoeken we jouw slagingskans op een lening. Meer weten? Klik dan hier!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24