Kennisbank

Lenen van eigen BV? Zo werkt het!

Heb jij een eigen BV en wil je graag geld lenen voor privédoeleinden? Dan is geld lenen van je BV misschien een goed idee! Dat brengt fiscale voordelen met zich mee. Zo betaal je een lagere rente dan dat je bij een bank zou doen en kun je profiteren van enkele aftrekposten. Wil je meer weten over het lenen van de BV? Lees dan snel verder! 

Voordelen lenen van BV

Waarom zou je eigenlijk willen lenen van je BV? Door te lenen van je eigen BV, kun je gebruik maken van belastingvoordelen. Dat zit namelijk zo. 

Maakt je BV winst? Dan kun je dividend uitkeren aan jezelf. Hier betaal je natuurlijk dividendbelasting over. Door geld van je BV te lenen, is er minder geld over om dividend uit te keren. Je betaalt dan dus minder dividendbelasting dan wanneer je niet zou lenen. 

Ook voor de lening zelf is het voordelig om van je eigen BV te lenen. Bij een andere kredietverstrekker, zoals bij een bank, zal je waarschijnlijk tegen minder gunstige voorwaarden kunnen lenen. Zo zal de bank wellicht een hogere rente voorstellen.  

Beperking van zakelijke voorwaarden

Het lenen van een BV kan dus voordelen opleveren. Maar je kan niet zomaar geld van de BV lenen; je bent wel verbonden aan wettelijke regelgeving. Op deze manier moet misbruik worden voorkomen. Het uitgangspunt van de zakelijke voorwaarden is dat je met de BV een zakelijke overeenkomst sluit. De lening kan niet alleen voordelig zijn voor jou als lener. Ook de BV moet voordeel uit de BV halen.

De maatstaf is: zou de BV ook met een derde die in dezelfde omstandigheden verkeert als jij, onder deze voorwaarden de lening hebben verstrekt? Is het antwoord hierop “ja”, dan is het een zakelijke lening.

De Belastingdienst kan bij twijfel checken of wel een zakelijke overeenkomst is. Daarbij kijkt het in ieder geval of de lening aan de volgende zakelijke voorwaarden voldoet:

  • Er is een leningsovereenkomst opgesteld en afgesloten;
  • In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het terugbetalen van de lening;
  • Ook zijn er genoeg zekerheden gegeven;
  • En er is een zakelijke rente afgesproken.

Je kunt vanuit de BV ook een leningsovereenkomst met een van je kinderen aangaan. Ook deze moet voldoen aan zakelijke voorwaarden.

Stel je voor: je kind wil een bedrijf starten en hiervoor gaat hij of zij naar de bank voor een lening. De bank geeft geen lening, omdat je kind niet voldoende zekerheid kan geven. Je wilt je kind graag helpen, maar je mag hem of haar geen geld lenen van de BV. Je kind voldoet namelijk niet aan de voorwaarden die je tegenover een derde, in dezelfde omstandigheden, wel zou stellen. Deze lening zou dan niet voldoen aan de zakelijke voorwaarden. 

De glijclausule

Je gaat een leningsovereenkomst opstellen tussen jou en de BV waarbij je een rentepercentage bepaalt. Je wilt natuurlijk geen problemen met de Belastingdienst krijgen over de hoogte van de rente. Het kan namelijk zijn dat de Belastingdienst stelt dat de rente die je in de leningsovereenkomst hebt opgenomen niet hoog genoeg is en dat je daardoor niet aan de zakelijke voorwaarden voldoet.

Om deze situatie te voorkomen, kun je in de leningsovereenkomst een glijclausule opnemen. Deze bepaling zorgt ervoor dat - in het geval dat de belastinginspecteur of de belastingrechter stelt dat de rente niet hoog genoeg is - de rente in de leningsovereenkomst wordt aangepast naar de hoogte die deze belastinginspecteur of belastingrechter bepaalt.

Door deze glijclausule voldoet jouw leningsovereenkomst dan toch aan de zakelijke voorwaarden.

Belastingaangiften

Over het bedrag dat wordt geleend, moeten twee belastingen worden betaald. Jij als lener betaalt inkomstenbelasting over het geleende bedrag. Afhankelijk van je doel geef je het aan in box 1 of box 3. De BV betaalt over het bedrag vennootschapsbelasting.

Je lening gebruiken voor je eigen huis

Als je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van je eigen huis, dan valt de rente over de lening in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Deze lening wordt ook wel een DGA hypotheek genoemd. De betaalde rente is aftrekbaar in box 1 onder de eigenwoningregeling. De BV betaalt wel belasting over de ontvangen rente.

Belangrijke punten DGA hypotheek

Verder zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij jouw DGA hypotheek:

  • De hypotheekrenteaftrek mag je alleen gebruiken als de aflossing maximaal dertig jaar duurt en er volgens een duidelijk schema wordt afgelost (jaarlijks, per kwartaal, maandelijks).
  • Er geldt sinds 2013 een informatieplicht voor jou om je DGA hypotheek aan te geven bij de Belastingdienst. Dit kan je makkelijk doen via jouw aangifte van de inkomstenbelasting.
  • Is je inkomen uit werk en woning in 2024 hoger dan € 75.518? Dan krijg je minder aftrek voor de rente en kosten van de eigen woning. Het hoogste belastingtarief is namelijk sinds 2024 beperkt tot 36,97%. Nog meer uitleg hierover?  

Je lening gebruiken voor andere doeleinden

Als je de lening gebruikt voor andere doeleinden dan je eigen woning, zoals consumptieve doeleinden of om er privé mee te beleggen, is je lening een schuld die valt in box 3 (sparen en beleggen).

De rente die je aan de BV betaalt is dan niet aftrekbaar en de rente die de BV ontvangt wordt belast met vennootschapsbelasting. Daarom is lenen voor andere doeleinden meestal fiscaal niet aantrekkelijk. 

Rekening-courant vs geld lenen van BV

Het is ook mogelijk om als DGA een rekening-courant overeenkomst met de BV af te sluiten. Dat is niet hetzelfde als geld lenen van de BV. 

Via de rekening-courant worden kleine bedragen over en weer overgemaakt tussen jou als persoon (DGA) en de onderneming. Zo betaal je bijvoorbeeld een nieuwe meubel met je zakelijke pas. De BV krijgt dan een vordering op jou als persoon.

Je mag bij de rekening-courant maar tot een bedrag van € 17.5000 rentevrij lenen. Bij geld lenen van je BV gaat dus om hogere bedragen dan bij de rekening-courant overeenkomst. Over het lenen van de eigen BV moet daarom wel rente worden betaald.

Voorbeeld

Heb je bijvoorbeeld een nieuwe zakelijke laptop nodig, maar zit er tijdelijk onvoldoende geld in de BV? Dan kun je dit voorschieten met je privé pas. Jij hebt dan een vordering op de BV. Al deze vorderingen worden met elkaar verrekend op de rekening-courant rekening.

Lees meer over de rekening-courant overeenkomst in dit artikel!

handen schudden

Wettelijke beperking van excessief lenen

Het lenen van de BV levert je meerdere voordelen op. Maar sinds 2023 is excessief lenen beperkt. Voor 2023 was bepaald dat als je meer dan € 700.000,- van je BV leent, je voor het bedrag hierboven belasting betaalt als inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2).

In 2024 is deze grens verlaagd naar € 500.000,-. Als je dus meer dan € 500.000,- van je BV leent, wordt het bedrag hierboven belast als inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2). 

Hoe los je af?

Het is natuurlijk verplicht om af te lossen over je lening, maar je mag dit op verschillende manieren doen. In het aflossingsschema dat je opstelt voordat je jouw lening afsluit, mag je namelijk zelf bepalen of je maandelijks, per kwartaal of jaarlijk wil aflossen.

Het is ook mogelijk om in één keer af te lossen na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar (denk hierbij aan een aflossingsvrije lening van BV).

Dit kan Firm24 voor jou betekenen!

Wil jij graag lenen van je eigen BV en wil je dat dit allemaal vlekkeloos verloopt? Dan kan Firm24 je heel goed helpen! Zo kan je een persoonlijk advies krijgen van een van onze fiscalisten.

Verder kunnen we je helpen met een persoonlijk projectplan, waarin we alle opties doorlopen met betrekking tot het lenen van je eigen BV en een advies uitwerken voor jouw situatie.

Heb je na het lezen van dit artikel eerst nog vragen? Tijdens een gratis check-gesprek helpen we je graag verder!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
Michel Hengstman
Michel studeert Rechtsgeleerdheid & Economie in Leiden en schrijft daarnaast artikelen voor Firm24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24