Kennisbank

Meer organisaties? Dat kan belastingtechnisch voordeliger!

Wanneer jij als ondernemer meerdere soortgelijke ondernemingen bezit, kan dat administratief een zware last zijn. Denk aan de belastingtechnische dingen die elk jaar dienen te gebeuren, maar als je dat voor elke onderneming moet doen kan dat nog wel eens veel werk opleveren. Hiervoor is de fiscale eenheid btw in het leven geroepen. Maar, hoe werkt dit precies? En wat zijn de voorwaarden voor het oprichten van een fiscale eenheid voor de btw?

Wat is een fiscale eenheid btw?

Een fiscale eenheid kan belastingtechnisch gezien erg voordelig zijn. Het is een soort samensmelting van ondernemingen die een eenheid hebben gevormd. Denk bijvoorbeeld aan moeder- en dochterondernemingen, of aan het fuseren van een eenmanszaak met een andere onderneming. Er kan gesproken worden van een fiscale eenheid btw wanneer alle betrokken organisaties zijn gevestigd in Nederland en de verwevenheid in economisch en organisatorisch zo erg met elkaar verbonden zijn dat de ondernemingen samen een eenheid vormen.

Gevolgen van de fiscale eenheid btw

Door het onderverdelen van je ondernemingen in een fiscale eenheid, zorg je ervoor dat je administratieve verplichtingen afnemen. Alle btw aan- en afgiften van de ondernemingen worden namelijk door één fiscale eenheid btw gedaan. Hierdoor hoef je niet per onderneming de belastingaangiften en btw-betalingen te doen. Ook een voordeel wat een fiscale eenheid met zich meebrengt is dat de ondernemingen gezamenlijk aansprakelijk zijn voor de betaling van de btw, dit geldt voor alle ondernemingen die onderdeel zijn van de fiscale eenheid. Dit zorgt er ook voor dat als ondernemingen A, B en C een fiscale eenheid hebben in onderneming D, A en B ook aansprakelijk zijn voor een eventuele belastingschuld van onderneming C.

Contract

Voorwaarden van de fiscale eenheid btw

Een onderneming kan niet zonder meer een fiscale eenheid btw oprichten. Hier dient te worden voldaan aan een aantal vereisten. Ondernemingen die zich willen onderverdelen in een fiscale eenheid voor de btw moeten:

  • Economisch verweven zijn: Dit wil zeggen dat alle ondernemingen hetzelfde economische doel voor ogen moeten hebben.
  • Financieel verworven zijn: Dit resulteert in het vereiste dat meer dan 50% van de aandelen uit elke onderneming van de eenheid, in handen dient te zijn van dezelfde aandeelhouder, dit is veelal dan een onderneming.
  • Organisatorisch hetzelfde voor ogen hebben: Dit wil zeggen dat alle deelnemende ondernemingen onder dezelfde leiding staan.

Waarom een fiscale eenheid voor de btw?

Een fiscale eenheid brengt een hoop voordelen met zich mee. Zoals al eerder genoemd zorgt het voor de verlaging van de administratieve lasten van je ondernemingen. Als je vier ondernemingen hebt, kun je als er is voldaan aan bovenstaande voorwaarden alles dus onderverdelen. Hierdoor hoef je maar één keer aangifte in te dienen bij de Belastingdienst, in plaats van vier keer. Dit kan zorgen voor meer rust en structuur in je onderneming. Daarnaast kan het ook zorgen voor een besparing van je kosten. Omdat je elke keer deze handelingen moet verrichten, kan dit telkens geld kosten, denk bijvoorbeeld aan kosten van een accountant. Of kosten die komen kijken bij het indienen van de belastingaangifte, dit kun je allemaal voorkomen door middel van het opzetten van een fiscale eenheid voor de btw.

Raket

Een fiscale eenheid btw bij Firm24

Dus, denk je dat het oprichten van een fiscale eenheid ook voor jouw ondernemingen van pas kan komen, dan dien je goed te kijken hoe dit moet worden gedaan, welke stappen zul je zelf moeten nemen en hoe moet je dit doen? Wij kunnen je hier vanzelfsprekend bij helpen! Als je bij ons komt zullen wij eerst een oriënterend gesprek met je hebben om te kijken naar je wensen en eisen. Op deze manier kunnen we een adviesgesprek inplannen en jou bij elke stap helpen richting het opstarten van een fiscale eenheid voor de btw. Check hier de mogelijkheden over de fiscale eenheid voor de omzetbelasting!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24