Kennisbank

Jouw merk registreren in de Benelux of zelfs wereldwijd? | Dit is wat je moet weten! 

Het merk is een heel waardevol onderdeel van een bedrijf. Jouw merk vertegenwoordigt de financiële waarde van jouw onderneming en vormt daarom een belangrijk deel van de goodwill van jouw onderneming! Het is dus heel belangrijk dat je jouw merk goed beschermt. Dit kan je doen door middel van merkregistratie. In dit artikel lees je de belangrijkste informatie over het registreren van jouw merk.

Wat wordt verstaan onder het merkenrecht?

Door jouw merk te gebruiken levert dat helaas nog geen zogenaamd merkrechten op. Wanneer je jouw merk wettelijk laat registreren, is jouw merk beschermd en heb je een merkenrecht! Het merkenrecht is een geheel van regels die de rechten op een merk bepalen. Door het merkenrecht mag jouw merk alleen met toestemming van jou als eigenaar, worden gebruikt. Een merknaam is een handelsmerk, waarmee je jouw producten en/of diensten onderscheidt. Door jouw merk te registreren krijg je het exclusieve recht tot het gebruik van jouw merk in relatie tot een bepaald product of dienst binnen een bepaald gebied. Hierdoor kunnen consumenten gemakkelijker vergelijken en kiezen. Je kan jouw merk gebruiken om naamsbekendheid te krijgen en jouw producten en diensten te promoten. Door het merkenrecht kunnen concurrenten niet zomaar meeliften op jouw succes. Er bestaan drie routes om merkrechten te krijgen: nationaal, internationaal en voor de hele Europese Unie. In Nederland bestaat het nationale merkrecht niet, aangezien Nederland onder Benelux merkenrecht valt.

Contract

Wat is het verschil tussen je merk laten deponeren en registreren?

Jouw merk registreren start bij deponeren. Bij het deponeren van jouw merk wordt onderzocht of jouw merk nog beschikbaar is en aan alle vereisten voldoet. Hierover later meer. Een merkdepot doet daarna het verzoek tot inschrijving in het merkenregister. Stel je wilt jouw merk registreren in de Benelux, dan moet je het merk eerst deponeren bij het Benelux merkenbureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Op het moment het BOIP jouw merk heeft goedgekeurd, wordt jouw merk geregistreerd in het Benelux merkenregister. Pas als jouw merk is geregistreerd is jouw merk beschermd!

Wanneer kan je een merk registreren?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of jouw merk nog beschikbaar is. Als jouw merk nog niet in gebruik is, kan je jouw merk registreren. Alleen merken die een onderscheidend vermogen hebben, komen in aanmerking voor registratie. Hierbij gaat het om de totaalindruk van woord- en beeldelementen die een merk achterlaat. Een merk mag ook niet te beschrijvend zijn! Een merk is beschrijvend wanneer het uit een woord bestaat dat het product en/of dienst beschrijft of de kenmerken hiervan. Daarnaast is een merk ook beschrijvend, wanneer het bestaat uit een simpel beeld dat het product en/of dienst weergeeft. Hiervoor gelden strikte regels. Voor de vraag of een teken onderscheidend is of niet, geldt geen vaststaand criterium. Taal en terminologie zijn heel dynamisch. Een merk die tien jaar geleden nog heel onderscheidend was, kan vandaag misschien helemaal niet meer onderscheidend zijn.

Classificatie merkregistratie

Op het moment dat je jouw merk deponeert, moet je ook aangeven voor welke klassen je jouw producten en diensten zal gaan gebruiken. Er bestaan verschillende classificaties, die worden onderverdeeld in klassen en subklassen. Door middel van classificatie wordt aangegeven welke producten en diensten worden gebruikt bij jouw merk en wordt dus de beschermingsomvang bepaald. Het is belangrijk om goed na te denken waar jouw onderneming op dit moment uit zal bestaan, maar ook over toekomstige plannen. De classificatie is namelijk niet meer uit te breiden na het deponeren. Wil je toch je classificatie uitbreiden? Dan zal je daar een nieuwe merkregistratie voor moeten indienen. 

merk registreren advies

Merk registreren Benelux (BIOP)

Je kan jouw merk beschermen binnen de Benelux. Dit doe je bij het Benelux merkenbureau voor de Intellectuele Eigendom (BIOP). Een Benelux merkregistratie geeft jouw het recht op het gebruik van jouw merk in relatie tot een vooraf bepaald product of dienst in Nederland, België en Luxemburg. Het is niet mogelijk om jouw merk alleen in Nederland te registreren. Je moet ook aangeven voor welke producten en diensten je jouw merk wilt registeren. Deze producten en diensten worden volgens vaste regels geclassificeerd via het BIOP. Na de registratie heb je voor tien jaar zekerheid dat niemand anders jouw merk mag gebruiken. Daarna kan je deze periode telkens met tien jaar verlengen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je merk actief in gebruik blijft. Met een merk die in het Benelux merkenregister geregistreerd staat kan je derden verbieden jouw merk of een overeenkomend merk te gebruiken. Het is hierbij dus wel belangrijk dat het om dezelfde of soortgelijke producten of diensten gaat.

Merk registreren in Europa via het Uniemerk (EUPIO)

Jouw merk kan je ook buiten de Benelux in heel Europa registreren via het Uniemerk. Jouw merk is dan beschermd in alle landen van de Europese Unie. Je volgt hiervoor de procedure via European Union Intellectual Property Office (EUPIO). Slechts één merkregistratie in de Europese Unie beschermt jouw merk in 27 landen tegelijk. Eén nadeel hierbij is wel, dat als één land succesvol bezwaar maakt tegen jouw merk, je het merkenrecht in alle andere landen ook verliest. Na de registratie heb je voor tien jaar zekerheid dat niemand anders jouw merk mag gebruiken. Daarna kan je deze periode telkens met tien jaar verlengen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je merk actief in gebruik blijft. Je kan goedkoop je merk deponeren, maar daarna kunnen de kosten van bescherming en het instandhouden hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken of het registreren van jouw merk interessant is in Europa.

Merk registreren internationaal (WIPO)

Je merk wereldwijd registreren gaat weer heel anders. Wereldwijd bestaat er namelijk geen systeem voor het registreren van merken, waardoor er geen eenheid is zoals in de Benelux of in Europa. Je moet jouw merk in ieder afzonderlijk land volgens de nationale wetgeving laten beschermen. Wel kan je een aanvraag doen via het World Intellectual Property Organisation (WIPO), waar 90 landen bij aangesloten zijn. Hiervoor moet je dan wel al over een merkregistratie in de Benelux of Europese Unie beschikken, voordat je jouw merk internationaal kan deponeren. Het grootste voordeel voor de aanvraag via WIPO, is dat jouw aanvraag voor ieder land afzonderlijk wordt beoordeeld. Op het moment er in één land bezwaar wordt gemaakt tegen jouw merk, geldt dit alleen voor in dat land en blijft de aanvraag in de overige landen bestaan.

Wat gebeurt er als iemand jouw geregistreerde merk gebruikt?

De registratie van jouw merk is het bewijsmiddel tegen andere gebruikers van jouw merk. Na de deponering staat vast dat jij vanaf een bepaald moment de rechthebbende van jouw merk bent. Wanneer dan iemand hetzelfde of een soortgelijk merk gebruikt als jij (en niet een eerdere deponering van dat merk kan laten zien) kan je allereerst proberen er onderling uit te komen. Vaak is dit eenvoudiger, aangezien er geen advocaat nodig is en dit zonder tussenkomst van de rechter gaat. Op het moment je er niet samen uitkomt, kan je met succes een merkrecht zaak aanspannen tegen de schender. Op dat moment zal hij dan moeten stoppen met het gebruiken van dat merk en ook eventueel een schadevergoeding moeten betalen.

Merk registreren via Firm24 

Firm24 helpt je graag met het registreren van jouw merk! Door een online adviesgesprek in te plannen worden alle mogelijke opties besproken en weet je waar je aan toe bent. De haalbaarheid wordt getoetst en je krijgt een stappenplan voor de registratie.

Hoe kan Firm24 je helpen?

Heb je hulp nodig bij het registreren van jouw merk of wil je sparren in welke landen je jouw merk het beste kan laten registreren? Dat kan!

  • Vanaf €99 kan je binnen 48 uur een telefonisch gesprek van 30 minuten inplannen waarin alle opties worden besproken met een specialist.
  • Vanaf €199 kan je ook binnen 48 uur een telefonisch gesprek van 30 minuten inplannen waarin alle opties worden besproken met een specialist en daarnaast ook een onderzoek voor de acceptatie in het merkenregister en een persoonlijk stappenplan voor jouw registratie wordt opgesteld.
  • En vanaf €699 wordt je binnen 48 uur volledig begeleid bij jouw merkregistratie, van een eerste telefonisch adviesgesprek met een specialist, stappenplan, onderzoek, ondersteuning bij de aanvraag tot eventuele ondersteuning bij het verweer van de oppositieperiode.

Wil je eerst nog wat meer informatie? Plan dan een graticheck-gesprek met een van onze adviseurs.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24